Στην δημοσιότητα οι ερωτικές επιστολές που έστελνε η όμορφη Χιουρέμ στον Σουλεϊμάν τον Μεγαλοπρεπή

Στην δημοσιότητα οι ερωτικές επιστολές που έστελνε η όμορφη Χιουρέμ στον Σουλεϊμάν τον Μεγαλοπρεπή

Οι ερωτικές επιστολές που είχε στείλει η Χιουρέμ Σουλτάν στον σουλτάνο Σουλεϊμάν τον Μεγαλοπρεπή, όταν αυτός έλειπε στον πόλεμο, δόθηκαν στη δημοσιότητα από τα προεδρικά αρχεία της Τουρκίας.

Η Χιουρέμ έγραψε στον σύζυγό της: «είμαι χαμένη στο σύμπαν που δημιουργήθηκε από τον Κύριό μου. Έζησα τα καλύτερα χρόνια υπό την προστασία σας, σαν ένα μαργαριτάρι στο κουτί. Βρίσκω τη γαλήνη μόνο δίπλα σας. Τα λόγια και το μελάνι δεν αρκούν για να σας περιγράψω την ευτυχία και τη χαρά μου, όταν είμαι δίπλα σας».

Μαζί με ένα γράμμα η Χιουρέμ Σουλτάν έστειλε στον Σουλεϊμάν τον Μεγαλοπρεπή και ένα ρούχο μουσκεμένο από τα δάκρυα της. Στο γράμμα έγραφε: «Ζωή μου, Κύριέ μου, αγαπημένε μου Σουλτάνε, η μόνη προσευχή μου στον Αλλάχ είναι να ξαναδώ το πρόσωπό σας … Σας στέλνω ένα από τα ρούχα μου που μουσκεύτηκε με τα δάκρυα μου … Φορέστε το, για μένα ….Δεν επιθυμώ παρά την ευτυχία σας, και στους δύο κόσμους. Η φτωχή σας σκλάβα, Χιουρέμ».

Οι αρχειοφύλακες εκτιμούν ότι τα γράμματα της Χιουρέμ Σουλτάν είναι από τα καλύτερα δείγματα τουρκικής ποίησης της εποχής, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Anadolu.


Σύμφωνα με πηγές η Αλεξάνδρα Αναστασία Λαρόσα όπως ήταν το όνομά της (γνωστότερη ως Ρωξελάνα), απήχθη από Κριμαίους Τατάρους σε μία από τις συχνές επιδρομές τους και οδηγήθηκε ως σκλάβα, πιθανώς πρώτα στην κριμαϊκή πόλη Καφφά και αργότερα στην Κωνσταντινούπολη, από όπου και επιλέχθηκε για το χαρέμι του σουλτάνου Σουλεϊμάν. Ήταν μόλις 15 ετών.

Σπάζοντας το βασιλικό πρωτόκολλο, ο Σουλεϊμάν την έκανε νόμιμη σύζυγό του, ενώ απέκτησαν μαζί έξι παιδιά: τον Μεχμέτ, τη Μιχριμάχ, τον Αμπντουλάχ που πέθανε σε ηλικία δύο ετών, τον Σελίμ, τον Μπεγιαζίτ και τον Τζιχανγκίρ.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Ο Σελίμ ήταν εκείνος που διαδέχθηκε τον πατέρα του.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.