Τα 15 μυστήρια της ιστορίας που παραμένουν άλυτα

Τα 15 μυστήρια της ιστορίας που παραμένουν άλυτα

Αυτά είναι τα 15 άλυτα ιστορικά μυστήρια, που πολλοί ειδικοί θεωρούν ότι ίσως να μην διαλευκανθούν και ποτέ.

Το χειρόγραφο του Βόινιτς

Το χειρόγραφο του Βόινιτς, το πιο μυστηριώδες βιβλίο του κόσμου, είναι ένα κρυπτογραφημένο έργο του 15ου αιώνα το οποίο έχει γραφεί σε μια άγνωστη γλώσσα ή με κάποιο κώδικα. Το βιβλίο περιέχει καλλιγραφικά γράμματα και σκίτσα από περίεργα φυτά και γυμνά πορτρέτα, στοιχεία που έχουν προσελκύσει πολλούς ερευνητές. Τελικά, μια μικρή ισπανική εταιρεία θα τυπώσει ακριβή αντίγραφα του χειρόγραφου έτσι ώστε να έχουν πρόσβαση σε αυτό περισσότεροι άνθρωποι.

Μαίρη Σελέστ

Το Μαίρη Σελέστ ήταν ένα αμερικανικό εμπορικό ιστιοφόρο το οποίο βρέθηκε μεσοπέλαγα να πλέει ακυβέρνητο στη μέση του Ατλαντικού Ωκεανού χωρίς πλήρωμα στις 5 Δεκεμβρίου του 1872. Οι σωσίβιες λέμβοι έλειπαν, αλλά το πλοίο ήταν σε άριστη κατάσταση και γεμάτο προμήθειες. Κανένα μέλος από το πλήρωμα δεν βρέθηκε ποτέ. Θεωρίες ακούστηκαν πολλές, τυφώνες, επίθεση από πλάσματα της θάλασσας, από πειρατές αλλά καμία δεν αποδείχθηκε μέχρι σήμερα.

Η χαμένη αποικία του Ρόανοκ

Το νησί Ρόανοκ, απέναντι από τη Βόρεια Καρολίνα, κατοικήθηκε το 1587 από Άγγλους αποίκους με αρχηγό τον Τζον Γουάιτ. Ο Γουάιτ σύντομα έφυγε από εκεί για να φέρει προμήθειες αφήνοντας πίσω του τη γυναίκα του, την κόρη του και την εγγονή του Βιρτζίνια Ντερ – το πρώτο παιδί με αγγλική καταγωγή που γεννήθηκε στον Νέο Κόσμο. Όταν γύρισε πίσω το 1590, η αποικία ήταν εγκαταλελειμένη και το μόνο σημάδι που είχε μείνει ήταν η επιγραφή “Croatoan” πάνω σε ένα στύλο. Η πιο διαδεδομένη θεωρία σχετικά με την εξαφάνιση των αποίκων είναι ότι έφυγαν και πήγαν σε κοντινά νησιά και αφομοιώθηκαν από τις εκεί φυλές.

Μοχέντζο-Ντάρο

Ο αρχαίος αυτός πολιτισμός στην κοιλάδα του Ινδού ποταμού εμφανίστηκε περίπου 4.500 χρόνια πριν και άκμασε στις εύφορες κοιλάδες του ποταμού μέχρι που μια μέρα εξαφανίστηκε. Το Μοχέντζο-Ντάρο παρέμενε άγνωστο μέχρι το 1911 όπου το επισκέφθηκαν αρχαιολόγοι. Η πόλη ήταν γνωστή για το αποχετευτικό της σύστημα και την αρχιτεκτονική της. Οι αιτίες που οδήγησαν στην καταστροφή της πόλης παραμένουν άγνωστες μέχρι σήμερα. Οι θεωρίες πάντως αναφέρουν την αλλαγή της ροής του ποταμού ή την επίθεση κατακτητών με πιο εξελιγμένα όπλα.

Στοόυνχετζ

Το Στόουνχετζ, το προϊστορικό αυτό μνημείο που υπολογίζεται ότι χρειάστηκε περίπου 1.500 χρόνια για να χτιστεί αποτελείται από πελώριους όρθιους βράχους. Βρίσκεται στη νότια Αγγλία και έχει ανακηρυχθεί μνημείο πολιτιστικής κληρονομιάς από την UNESCO. Παρόλο που υπάρχουν επιστήμονες που ισχυρίζονται ότι οι πέτρες μεταφέρθηκαν από παγετώνες κι όχι από ανθρώπους, ο σκοπός που χτίστηκε παραμένει μυστήριο. Σύμφωνα με θεωρίες λέγεται ότι υπήρξε τόπος ταφής ή θεραπείας.

Βασιλιάς Αρθούρος

Κανείς δεν γνωρίζει μέχρι σήμερα εάν ο βασιλιάς Αρθούρος αποτελεί μυθικό πρόσωπο της Κελτικής παράδοσης ή εάν όντως ο Βρετανός ηγέτης οδήγησε τους Βρετανούς ενάντια στους Σάξονες κατακτητές στα τέλη του 5ου αιώνα στις αρχές του 6ου.

Η κατάρρευση της εποχής του χαλκού

Κατά τη διάρκεια της Ύστερης Εποχής του Χαλκού, η Ανατολική Μεσόγειος ήταν το κέντρο των πιο προηγμένων πολιτισμών του κόσμου. Στην Αίγυπτο, το Νέο Βασίλειο ήταν στο αποκορύφωμά του, στην Μικρά Ασία, οι Χετταίοι είχαν δημιουργήσει μια μεγάλη αυτοκρατορία, και στο Αιγαίο, ο Μυκηναϊκός πολιτισμός ανθούσε. Ωστόσο, γύρω στο 1250 π.Χ. η Ανατολική Μεσόγειος σείστηκε από τα κύματα των εισβολών και επιδρομών. Στο Αιγαίο, η κάθοδος των Δωριέων κατέλυσε τον Μυκηναϊκό πολιτισμό. Λίγο αργότερα, η Εγγύς Ανατολή δέχτηκε επίθεση από τους «λαούς της Θάλασσας». Η ερμηνεία της προέλευσης των Λαών της Θάλασσας είναι ένα από τα πιο πολυσυζητημένα και περίπλοκα ζητήματα της ιστορίας. Μια θεωρία είναι ότι ήταν πρόσφυγες από την κάθοδο των Δωριέων του Αιγαίου, μια άλλη θεωρία λέει ότι ήταν πρόσφυγες από ένα λιμό στην Μικρά Ασία, ή ακόμα και ότι ήρθαν από τη Δυτική Μεσόγειο.

Ουίλιαμ Σαίξπιρ

Το ζήτημα της πατρότητας των έργων του μεγάλου Βρετανού βάρδου εξακολουθεί να στοιχειώνει πολλούς μελετητές οι οποίοι προσπαθούν να καταλάβουν πως ένας ταπεινός άνθρωπος από την επαρχία κατάφερε να μπει στον κόσμο της λογοτεχνίας. Πολλές θεωρίες λένε ότι τα έργα του τα έγραψε άλλος όπως ο Sir Francis Bacon, ή ο Edward de Vere, ή άλλοι λόγιοι της εποχής.

Η Σινδόνη του Τορίνο

Η Σινδόνη του Τορίνο πιστεύεται ότι είναι η ιερά σινδόνη που τύλιξαν το σώμα του Χριστού. Το κειμήλιο φυλάσσεται στον Καθεδρικό Ναό του Αγ. Ιωάννη του Βαπτιστή στο Τορίνο της Ιταλίας και πολλοί επιστήμονες το έχουν μελετήσει με παραδοσιακούς και πιο σύγχρονους τρόπους και μέσα όπως είναι η εξέταση DNA στις κηλίδες αίματος που βρίσκονται στο ύφασμα αλλά κανείς δεν μπορεί να αποφανθεί με σιγουριά.

Ο μηχανισμός των Αντικυθήρων

Γνωστός ως ο πρώτος υπολογιστής της ιστορίας, ο Μηχανισμός των Αντικυθήρων είναι ένα περίπλοκο σύστημα αποτελούμενο από χάλκινα εργαλεία που χρονολογούνται από το 60 π.Χ, και χρησιμοποιούνταν από τους αρχαίους Έλληνες για την εύρεση των μελλοντικών ηλιακών και σεληνιακών εκλείψεων. Αυτό που αποτελεί μυστήριο είναι το γεγονός ότι η τεχνολογία αυτή δεν εμφανίστηκε ξανά παρά μόνο τον 14ο αιώνα στην Ευρώπη.

Περιοχή 51

Η περιοχή 51 είναι μια απομακρυσμένη αεροπορική βάση στη Νεβάδα των ΗΠΑ στην οποία λέγεται ότι αποσύρονταν τα UFO τα οποία είχαν πέσει στη γη. Οι θεωρίες είναι αμέτρητες καθώς εκεί κοντά βρίσκεται και μια λεωφόρος στην οποία κάποιοι ισχυρίζονται ότι εμφανίζονται διαστημόπλοια. Λέγεται επίσης ότι υπάρχει μια υπόγεια ερευνητική εγκατάσταση.

Αμέλια Έρχαρτ

Η Αμέλια Έρχαρτ ήταν η πρώτη Αμερικανίδα πιλότος που πέταξε μόνη της και διέσχισε τον Ατλαντικό Ωκεανό. Έχει κάνει πολλά ρεκόρ και έχει δημοσιεύσει βιβλία σχετικά με τις εμπειρίες της. Ωστόσο, το 1937 ενώ πετούσε πάνω από τον κεντρικό Ειρηνικό Ωκεανό κοντά στο νησί Χάουλαντ, το αεροσκάφος της εξαφανίστηκε μυστηριωδώς. Ο λόγος της εξαφάνισης παραμένει άγνωστος μέχρι σήμερα παρά τις προσπάθειες που έγιναν τόσα χρόνια.

Ο χορός της πανούκλας

Τον Ιούλιο του 1518 η Φράου Τοφέα, μια κάτοικος του Στρασβούργου (που αποτελούσε τότε μέρος της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας) άρχισε να χορεύει στον δρόμο. Σύντομα την ακολούθησαν και άλλοι οι οποίοι κι εκείνοι χόρευαν ανεξέλεγκτα. Μέσα σε ένα μήνα 400 άτομα χόρευαν και πολλά από αυτά πέθαναν από εξάντληση και καρδιακή προσβολή. Ο χορός της πανούκλας του 1518, όπως έγινε γνωστός, δεν συνέβη ξανά από τα μέσα του 17ου αιώνα και μετά. Είναι άγνωστο εάν επρόκειτο για πραγματική ασθένεια ή για κοινωνικό φαινόμενο κάποιου είδους.

Το τέρας του Λοχ Νες

Σύμφωνα με το θρύλο, το τέρας του Λοχ Νες το οποίο απέκτησε και το χαϊδευτικό Νέσι, είναι ένα θαλάσσιο ον το οποίο λέγεται ότι εμφανίστηκε στη Σκωτία τη δεκαετία του ’30. Υπάρχουν κάποιοι που πιστεύουν ότι πρόκειται για ένα πολύ μεγάλο ζώο από την οικογένεια των δεινοσαύρων. Η λεγόμενη “φωτογραφία του χειρουργού” από το 1934 πιστεύεται ότι είναι η πρώτη φωτογραφική απόδειξη του πλάσματος αυτού. Ο ερευνητής Ρόμπερτ Ράινς ανέφερε ότι ίσως κάποια ζώα μπορεί να έχουν εξαφανιστεί εξαιτίας της υπερθέρμανσης του πλανήτη.

Το τρίγωνο των Βερμούδων

Είναι γνωστό σε όλους ότι πολλά αεροπλάνα και πλοία έχουν χαθεί στο λεγόμενο Τρίγωνο των Βερμούδων το οποίο βρίσκεται στον Βόρειο Ατλαντικό Ωκεανό. Το πρώτο σχετικό άρθρο δημοσιεύθηκε στην Miami Herald (Associated Press) το 1950. Παρόλο που έχουν γίνει εξονυχιστικές έρευνες κι οι επιστήμονες αναφέρουν ότι όλες οι θεωρίες που αφορούν στο Τρίγωνο του Διαβόλου δεν ευσταθούν, εξακολουθεί να μην έχει δοθεί ικανοποιητική εξήγηση για το συγκεκριμένο μυστήριο μέχρι σήμερα.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.