ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Συμφωνούμε με τον «γίγαντα» Βαγγέλη: Αλλά να πάνε πρώτα τα παιδιά του στην πρώτη γραμμή!

Οι δέκα καταζητούμενες γυναίκες που αποτέλεσαν το «φόβο και τρόμο» του FBI (φώτο)

Οι δέκα καταζητούμενες γυναίκες που αποτέλεσαν το «φόβο και τρόμο» του FBI (φώτο)

Στην καθιερωμένη από το 1950 λίστα των πλέον καταζητούμενων εγκληματιών του FBI έχουν αναγραφεί μέχρι σήμερα 523 ονόματα. Δέκα από αυτά είναι γυναίκες…

1. Ρουθ Άιζμαν-Σίερ: Έθαψε το θύμα της ζωντανό

Στις 17 Δεκεμβρίου του 1968 η Ρουθ Άιζμαν και ο εραστής της Γκάρυ Στήβεν Κράιστ απαγάγουν υπό την απειλή όπλου την φοιτήτρια και κόρη ενός εκατομμυριούχου της Φλόριντα, Μπάρμπαρα Τζιν Μακλ και την οδηγούν 30 χιλιόμετρα βόρεια της Ατλάντα. Εκεί, τη θάβουν σε ένα αυτοσχέδιο φέρετρο -σχεδόν ένα μέτρο κάτω από τη γη- διατηρώντας την ζωντανή και ναρκωμένη με υπνωτικά χάπια, αναμένοντας τον πατέρα της να πληρώσει λύτρα 500.000 δολαρίων. Παρότι ο Ρόμπερτ Μακλ έδωσε τα χρήματα, οι απαγωγείς είχαν αφήσει ασαφείς οδηγίες με αποτέλεσμα η αστυνομία να καταβάλει τεράστιες προσπάθειες για να την προλάβει ζωντανή. Η Σίερ καταφέρνει να διαφύγει τη σύλληψη και στις 28 Δεκεμβρίου του 1968 γίνεται η πρώτη γυναίκα που κατονομάζεται ως «καταζητούμενη του FBI». Συνελήφθη στις 5 Μαρτίου του 1969 ενώ ζούσε μια άλλη ζωή στην Οκλαχόμα με το όνομα Ντόνα Σου Γουίλς. Δύο μήνες μετά τη σύλληψή της, ομολόγησε την ενοχή της, της επιβλήθηκε ποινή φυλάκισης 7 ετών, εξέτισε τα τρία και εν συνεχεία απελάθηκε στην πατρίδα της, την Ονδούρα.


2. Μαρί Ντιν Άρινγκτον: Εκδικητική παράνοια

Είναι Απρίλιος του 1968 όταν μία οργισμένη γυναίκα εισβάλει στο δικηγορικό γραφείο του Μπομπ Πιρς στη Φλόριντα ζητώντας επίμονα να τον δει. Όταν η γραμματέας του, Βίβιαν Τζουν Ρίτερ της λέει ότι εκείνος λείπει, η Άρινγκτον απαγάγει την ίδια και την σκοτώνει. Το σώμα της Τζουν ήταν σχεδόν μη αναγνωρίσιμο όταν ανακαλύφθηκε τρεις ημέρες αργότερα. Τη στιγμή της δολοφονίας, η Άρινγκτον ήταν έξω με εγγύηση αφού είχε καταδικασθεί για την δολοφονία του συζύγου της.

Ο λόγος που η Άρινγκτον ζητούσε αυτή τη φορά εκδίκηση ήταν το ότι ο δημόσιος συνήγορος υπεράσπισης Πιρς είχε υπερασπιστεί ανεπιτυχώς τον γιο της, με αποτέλεσμα να καταδικασθεί σε ισόβια κάθειρξη για ένοπλη ληστεία, απάτη και πλαστογραφία. Οι ερευνητές ανακάλυψαν το δακτυλικό αποτύπωμα της Άρινγκτον στον τόπο μιας διάρρηξης στο σπίτι του δικαστή Τρόι Χολ, ο οποίος είχε επιβάλει την ισόβια κάθειρξη στο γιό της. Η Άρινγκτον συνελήφθη και φυλακίσθηκε αλλά τον Μάρτιο του 1969, δραπέτευσε και διέφυγε στη Νέα Ορλεάνη όπου ξεκίνησε μια νέα ζωή εργαζόμενη ως σερβιτόρα. Απέφυγε τη σύλληψη για δύο χρόνια και ήταν τότε που συμπεριλήφθηκε στη λίστα με τις πιο καταζητούμενες γυναίκες του FBI. Τιμωρήθηκε αρχικά με τη θανατική ποινή αλλά η ποινή της μετατράπηκε σε ισόβια που εξέτισε στην ίδια φυλακή από την οποία είχε αποδράσει.


3. Άντζελα Ντέιβις: Η «μαύρη κομμουνίστρια» και το «ευχαριστώ» στους Έλληνες

Τέλη δεκαετίας ’60. Η επίκουρη καθηγήτρια φιλοσοφίας στο πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας, αποβάλλεται όταν γίνεται γνωστό πως αποτελεί ενεργό μέλος του Κομμουνιστικού Κόμματος των Η.Π.Α. Στη συνέχεια επιστρέφει για ένα μικρό διάστημα, καθώς Πολιτειακό δικαστήριο κρίνει αντισυνταγματική την απόλυσή της, για να εκδιωχθεί οριστικά τον Ιούνιο του 1970 αυτή τη φορά για «μια σειρά εμπρηστικές ομιλίες της, με στόχο την πρόκληση κοινωνικής αναταραχής». Η Ντέιβις, που υποστήριζε ενεργά το κίνημα των Μαύρων Πανθήρων, πρωτοστάτησε σε εκδηλώσεις συμπαράστασης στους μαύρους φυλακισμένους Τζορτζ Τζάκσον, Φλίτα Ντράμγκο και Τζον Κλισέτ, που κατηγορήθηκαν για το φόνο ενός λευκού δεσμοφύλακα στις διαβόητες για την απάνθρωπη σκληρότητά τους φυλακές Σολεδάδ, στην Καλιφόρνια. Οι οργανώσεις των μαύρων κατήγγειλαν δικαστική σκευωρία,

Στις 7 Αυγούστου του 1970, τρεις μαύροι, μεταξύ των οποίων και ο αδελφός του Τζορτζ Τζάκσον, Τζόναθαν, και ένας δικαστής σκοτώνονται ύστερα από ένοπλη απόπειρα απαγωγής του τελευταίου από δικαστήριο της καλιφορνέζικης πόλης Σαν Ραφαέλ, με στόχο τον εκβιασμό των αρχών για την απελευθέρωση των τριών καταδίκων της Σολεδάδ. Στις 15 Αυγούστου, η αμερικανική κοινή γνώμη, που παρακολουθεί με μεγάλο ενδιαφέρον την πολύκροτη υπόθεση της Σολεδάδ, μένει άφωνη διαβάζοντας στις εφημερίδες ότι εκδόθηκε ένταλμα για τη σύλληψη της απολυμένης καθηγήτριας Άντζελα Ντέιβις, με τις κατηγορίες του φόνου πρώτου βαθμού, της απαγωγής και της συνωμοσίας. Το FBI κατηγορεί την Ντέιβις για συνενοχή στην αιματηρή απόπειρα στο Σαν Ραφαέλ, υποστηρίζοντας ότι τρία από τα όπλα που χρησιμοποιήθηκαν στην απόπειρα ήταν καταχωρισμένα στο όνομα της μαύρης κομμουνίστριας. Η υπόθεση αποκτά πανεθνικό ενδιαφέρον καθώς η Ντέιβις, που κρύβεται για να αποφύγει τη σύλληψη, αντιμετωπίζει ακόμα και την ποινή του θανάτου. Έπειτα από ένα άνευ προηγουμένου ανθρωποκυνηγητό σε όλη τη χώρα, η Ντέιβις συλλαμβάνεται στις 13 Οκτωβρίου στη Νέα Υόρκη και φυλακίζεται στην Καλιφόρνια σαν εξαιρετικά επικίνδυνη εγκληματίας.

Έπειτα από μια μεγάλη κινητοποίηση προοδευτικών οργανώσεων και διανοουμένων και κάτω από την πίεση μεγάλης μερίδας του Τύπου, οι δικαστικές αρχές της Καλιφόρνιας κρίνουν αντισυνταγματική την ποινή του θανάτου για την περίπτωση της Ντέιβις και επιτρέπουν την απελευθέρωσή της με χρηματική εγγύηση εν αναμονή της δίκης της, που έγινε ενάμιση χρόνο αργότερα. «Όταν ήμουνα στη φυλακή, ανάμεσα στο 1970-1972, αντιμέτωπη με θανατική ποινή, πλήθος Έλληνες στήριξαν την καμπάνια για τη ζωή μου, έλαβα μάλιστα τότε πολλά ένθερμα μηνύματα αλληλεγγύης μαζί κι ένα όμορφο ξυλόγλυπτο-δώρο από Έλληνες πολιτικούς κρατούμενους. Τους χρωστάω ένα τεράστιο ευχαριστώ και το δίνω στα εγγόνια τους». Κρίθηκε αθώα στη δίκη που ακολούθησε, μετά από 13ωρη διαβούλευση του σώματος των ενόρκων που απαρτιζόταν αποκλειστικά από λευκούς .

4. Μπερναντίν Ρέι Ντορν: Από την επανάσταση στα έδρανα

Η απόφοιτος της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Σικάγο, Μπερναντίν Ρέι Ντορν, ήταν πρωτοπόρος στο «Weather Underground», μία ριζοσπαστική επαναστατική ομάδα, που αντιτάχθηκε σθεναρά στον πόλεμο του Βιετνάμ και συμμάχησε με τον Μαύρο Απελευθερωτικό Στρατό και τους Μαύρους Πάνθηρες. Η ομάδα ήταν υπεύθυνη για βομβαρδισμούς στο Καπιτώλιο των ΗΠΑ, στο Πεντάγωνο καθώς και σε πολλά αστυνομικά τμήματα της Νέας Υόρκης. Η Ντορν συμπεριλήφθηκε στη λίστα του FBI με τους πλέον καταζητούμενους για τρία χρόνια από το 1970 έως το 1973. Βγήκε από τη λίστα το 1973 μετά την δικαστική απόρριψη μιας υπόθεσης κατά του «Weather Underground» λόγω παράνομων αποδεικτικών στοιχείων. Εν συνεχεία εργάστηκε ως διευθύντρια του Κέντρου Παιδικής και Οικογενειακής Δικαιοσύνης στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Northwestern του Σικάγο.


5 & 6: Κάθριν Ανν Πάουερ και Σουζαν Εντιθ Σέιξ: Αλλάζοντας ζωή

Ο ρόλος των γυναικών στο ριζοσπαστικό αριστερό κίνημα της δεκαετίας του ‘60 και του ‘70 συνεχίστηκε από δύο συγκατοίκους στο κολλέγιο την Κάθριν Ανν Πάουερ και τη Σουζαν Έντιθ Σέιξ . Οι δύο γυναίκες συνεργάστηκαν με άλλα τρία άτομα για να ληστέψουν την «State Street Bank» και την «Trust» στη Βοστώνη τον Σεπτέμβριο του 1970. Η ληστεία πήγε στραβά και τελείωσε με τον θανατηφόρο πυροβολισμό ενός αστυνομικού και λεία μόλις 26.000 δολάρια. Οι δυο τους διέφυγαν. Οι τρεις συνεργοί τους συνελήφθησαν. Στις 17 Οκτωβρίου του 1970, οι δύο γυναίκες περιελήφθησαν στη λίστα του FBI με τα πλέον καταζητούμενα άτομα. Κρύφθηκαν αρκετά χρόνια έχοντας αλλάξει τα ονόματά τους και προσπάθησαν να ξεκινήσουν νέα ζωή. Η Σέιξ συνελήφθη από την αστυνομία της Φιλαδέλφειας τον Μάρτιο του 1975. Η Πάουερ, ωστόσο, κατάφερε να αποφύγει τις Αρχές για 23 χρόνια! Στο αγροτικό Όρεγκον, η Πάουερ κατάφερε να δημιουργήσει μια εντελώς νέα ζωή με άλλο όνομα. Έγινε δασκάλα σε τοπικό κολέγιο, παντρεύτηκε τον επί 13χρονια φίλο της Ρον Ντάνκαν, απέκτησε παιδί και άνοιξε εστιατόριο. Τελικά παραδόθηκε στην αστυνομία το 1993 μετά από περισσότερες από δύο δεκαετίες καταδιωκόμενη και εξέφρασε τη μεταμέλειά της. Καταδικάστηκε σε φυλάκιση 12 ετών και εξέτισε τα πέντε.

7. Ντόνα Τζην Γουίλμοτ: Στόχος το κοινωνικό καλό, χωρίς… εκρήξεις

Η ομάδα Weather Underground έκανε πάλι την εμφάνισή της το 1985 με τη μορφή της Ντόνα Τζην Γουίλμοτ και του συνεργού της Κλώντ Ντάνιελ Μαρκς. Οι δυο τους σχεδίασαν μια μεγάλη έκρηξη σε μια φυλακή στο Κάνσας, σε μια προσπάθεια να απελευθερώσουν τον Όσκαρ Λόπεζ, τον φυλακισμένο αρχηγό του Φουέρτζας Αρμάδας ντε Λιμπερασιόν Νασιονάλ, μιας ομάδας αφιερωμένης στην πολιτική ανεξαρτησία του Πουέρτο Ρίκο. Η εμπλοκή τους αποκαλύφθηκε όταν ο συνεργός της Γουίλμοτ αγόρασε 37 κιλά εκρηκτικών από έναν μυστικό πράκτορα. Αποφάσισαν ότι έπρεπε να εξαφανιστούν. Και οι δύο προστέθηκαν στη λίστα των πιο καταζητούμενων το Μάιο του 1987. Με τους αντίστοιχους συζύγους και τα παιδιά τους, οι δύο οικογένειες μετεγκαταστάθηκαν στο Πίτσμπουργκ με διαφορετικά ονόματα και αναμίχθηκαν ενεργά με κοινωνικό έργο στην κοινότητα. Και οι δύο αποφάσισαν να παραδοθούν σε πράκτορες του FBI στο Σικάγο το 1994, μετά από έναν χρόνο διαπραγματεύσεων και σχεδόν μια δεκαετία από τότε που κρύφθηκαν. Η Γουίλμοτ καταδικάστηκε σε πενταετή φυλάκιση και ο Μάρκς σε δεκαετή λόγω του μεγαλύτερου ρόλου του στο σχέδιο της βομβιστικής επίθεσης.

8. Σόντεϊ Λ. Χέντερσον: Η «τιμωρός»

Υπήρξε κάποτε ηγετικό μέλος στην πόλη του Κάνσας, στη Συμμορία της 18ης οδού του Mιζούρι. Τον Σεπτέμβριο του 2006, πυροβόλησε τον 21χρονο Ντίντρε Πάρκερ ενώ βρισκόταν στο φορτηγό του σε βενζινάδικο μαζί με τη φίλη του. Όταν έμαθε ότι η αστυνομία την υποψιάστηκε για το έγκλημα, αποφάσισε να κρυφτεί. Κατά τη διάρκεια μιας σύντομης επανεμφάνισης, φέρεται να διέταξε τις δολοφονίες για λόγους εκδίκησης άλλων μελών της συμμορίας που κατέθεσαν εναντίον του μέντορά της και αρχηγού της συμμορίας. Τελικά η Χέντερσον συνελήφθη και ομολόγησε ένοχη για ανθρωποκτονία. Αν και αρχικά της δόθηκε αναστολή, συνελήφθη εκ νέου για παράνομη οπλοκατοχή. Παραμένει υπό ομοσπονδιακή κράτηση.


9. Μπρέντα Ντελγκάδο: Το μοιραίο πάθος μιας… ισόβιας κάθειρξης

Η 34χρονη τότε Ντελγκάδο, εξοργίστηκε όταν διαπίστωσε ότι ο πρώην φίλος της ξεκίνησε μια νέα σχέση με μια άλλη γυναίκα – και την είχε γνωρίσει στους γονείς του. Η Ντελγκάδο είχε σχέση με τον Ρικάρντο Πανιάγκουα για δύο χρόνια. Χώρισαν και εκείνος ξεκίνησε νέα σχέση με την 35χρονη Κέντρα Χάτσερ. Βαθειά εξοργισμένη προσέλαβε τον επαγγελματία εκτελεστή Κρίστοφερ Λαβ γα να πυροβολήσει την Χάτσερ σε χώρο στάθμευσης του πολυτελούς συγκροτήματος διαμερισμάτων του Ντάλας, όπου διέμενε, τον Σεπτέμβριο του 2015. Η αστυνομία, μετά τη δολοφονία, ανέκρινε αμέσως τη Ντελγκάδο, επειδή το τζιπ Τσερόκι της καταγράφηκε στην κάμερα να χρησιμοποιείται ως αυτοκίνητο διαφυγής. Η Ντελγκάδο διέφυγε στο Μεξικό όπου και κρυβόταν για έξι μήνες προτού περιληφθεί στη λίστα με τους πλέον καταζητούμενους τον Απρίλιο του 2016. Δύο ημέρες μετά την καταχώρισή της συνελήφθη στο Βόρειο Μεξικό και πέρασε πέντε μήνες στη φυλακή εκεί. Τον Οκτώβριο του ίδιου έτους εκδόθηκε στις ΗΠΑ και το 2019 καταδικάστηκε σε ισόβια κάθειρξη.

Η Μπρέντα Ντελγκάδο και το θύμα της


10. Σανίκα Μινόρ: Απύθμενο μίσος

Το απόγευμα της 6ης Μαρτίου του 2016, η Σάνικα Μίνορ είχε μια διαμάχη με τη γειτόνισσα και πρώην συμμαθήτριά της από το Γυμνάσιο Ταμέκα Πέρι επειδή έπαιζε δυνατά η μουσική. Στη συνέχεια απείλησε την εγκυμονούσα Πέρι με ένα όπλο, την προκάλεσε για καβγά ωστόσο η μητέρα της Μινόρ μπήκε στη μέση, τις χώρισε και καθεμιά πήγε σπίτι της. Νωρίς το επόμενο πρωί, η Μινόρ επέστρεψε στο σπίτι της Πέρι. Καθώς η μητέρα της Μινόρ, που κατάλαβε τι γινόταν προσπάθησε ξανά να χωρίσει τις δύο γυναίκες, η Μινόρ πυροβόλησε την Πέρι στο στήθος, μπροστά στα μάτια των δύο παιδιών της. Η Πέρι ήταν 9 μηνών έγκυος και τόσο αυτή όσο και το αγέννητο παιδί της δεν τα κατάφεραν. Η 24χρονη Μινόρ διέφυγε τη σύλληψη για σχεδόν τέσσερις μήνες και περιλήφθηκε στη λίστα με τις πιο καταζητούμενες στις 28 Ιουνίου του 2016. Τρεις ημέρες αργότερα, συνελήφθη. Η Μινόρ ομόλογησε την ενοχή της για ανθρωποκτονία πρώτου βαθμού με ενδεχόμενο δόλο τόσο για την μητέρα όσο και για το αγέννητο παιδί. Καταδικάστηκε σε κάθειρξη 30 ετών.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!
ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.