«Καρα-χάλιος». «Μαύρο χάλι», όνομα και πράγμα...

Ανακαλύφθηκε η μεγαλύτερη αρχαία πόλη της Αιγύπτου – Είναι 3.000 ετών (φωτο)

Ανακαλύφθηκε η μεγαλύτερη αρχαία πόλη της Αιγύπτου – Είναι 3.000 ετών (φωτο)

Ανακαλύφθηκε η μεγαλύτερη αρχαία πόλη της Αιγύπτου, η οποία ήταν θαμμένη κάτω από την άμμο για χιλιετίες.

Οι αρχαιολόγοι δηλώνουν ότι πρόκειται για ένα από τα σημαντικότερα ευρύματα μετά την ανακάλυψη του τάφου του Τουταγχαμών και χρονολογείται σε 3.000 έτη.

Η χαμένη «χρυσή πόλη» εντοπίστηκε κοντά στο Λούξορ, όπου βρίσκεται η Κοιλάδα των Βασιλέων.

«Η αιγυπτιακή αποστολή με επικεφαλής τον δρ. Ζαχί Χαβάς εντόπισε την πόλη που είχε χαθεί κάτω από την άμμο», δήλωσε η αρχαιολογική ομάδα. «Η πόλη είναι 3.000 ετών, χρονολογείται στη βασιλεία του Αμενχοτέπ (ή Αμένωφις) ΙΙΙ και συνέχισε να χρησιμοποιείται από τους Τουταγχαμών και Φαραώ Άυ».

Ο Μπέτσι Μπράιαν, καθηγητής αιγυπτιακής τέχνης και αρχαιολογίας του πανεπιστημίου Τζονς Χόπκινς, δήλωσε ότι αυτό το εύρημα είναι η «δεύτερη πιο σημαντική αρχαιολογική ανακάλυψη μετά τον τάφο του Τουταγχαμών», σύμφωνα με δηλώσεις της ομάδας.

Έχουν βρεθεί κοσμήματα, όπως δαχτυλίδια, χρωματιστά αγγεία κεραμικής, φυλακτά και τούβλα από λάσπη που φέρουν τη σφραγίδα του Αμενχοτέπ III.

https://twitter.com/Egypediax/status/1380133925796843524

Η ομάδα ξεκίνησε ανασκαφές τον Σεπτέμβριο του 2020. «Αυτό που ανακάλυψαν ήταν η τοποθεσία μιας μεγάλης πόλης που συντηρούνταν ακόμη σε καλή κατάσταση. Έχουν διατηρηθεί σχεδόν πλήρως τα τείχη της, ένω στα δωμάτια εντοπίστηκαν εργαλεία της τότε καθημερινής ζωής», αναφέρει η ανακοίνωση της ομάδας. «Τα αρχαιολογικά στρώματα, τα οποία “άφησαν” οι αρχαίοι κάτοικοι, έχουν παραμείνει ανέγγιχτα εδώ και χιλιάδες χρόνια», συνεχίζει.

Ο Μπράιαν σημείωσε ότι η πόλη «θα μας δώσει μια σπάνια ματιά για τη ζωή των αρχαίων Αιγυπτίων σε μια περίοδο που η αυτοκρατορία βρισκόταν στην ακμή του πλούτου της».

«Αναμένουμε να αποκαλύψουμε τάφους γεμάτους θησαυρούς», πρόσθεσε η ομάδα στη δήλωσή της.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
defencenet.ru
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο info3@pronews.gr και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.