Αυτές είναι οι παλαιότερες συνεχώς κατοικημένες πόλεις στον κόσμο!

Δείτε ποιες είναι

Αυτές είναι οι παλαιότερες συνεχώς κατοικημένες πόλεις στον κόσμο!

Οι πρώτοι πολιτισμοί στην ιστορία ήταν εγκατεστημένοι στην περιοχή που είναι γνωστή ως «Μεσοποταμία», η οποία αντιστοιχεί σε μεγάλο βαθμό στο σημερινό Ιράκ, τη βορειοανατολική Συρία, τη νοτιοανατολική και νοτιοδυτική Τουρκία και το Ιράν.

Αρχαιολογικά ευρήματα που ήρθαν στο φως αποτελούν απόδειξη των πρώτων οικισμών που δημιουργήθηκαν εκεί, οι οποίοι χρονολογούνται από το 10.000 π.Χ. Και ενώ μπορεί να μην είναι πάρα πολύ δύσκολο να καθοριστεί ποια είναι η αρχαιότερη πόλη του κόσμου, συχνά οι ισχυρισμοί σχετικά με την ηλικία αμφισβητούνται, καθώς πολλά ιστορικά στοιχεία είναι δύσκολο να αποδειχθούν. Επιπλέον, υπάρχουν διαφορές απόψεις ως προς τους ορισμούς «πόλη» και «κατοικείται συνεχώς».

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, οι ακόλουθες πόλεις εκτός του ότι είναι μερικές από τις αρχαιότερες στον κόσμο, συνεχίζουν να αναπτύσσονται και να ευδοκιμούν μέχρι σήμερα.

1. Ιεριχώ, Ισραήλ

Η Ιεριχώ είναι μια πόλη που βρίσκεται κοντά στον ποταμό Ιορδάνη, στη Δυτική Όχθη των παλαιστινιακών εδαφών, και κατοικείται συνεχώς από το 9000 π.Χ. Πιστεύεται, μάλιστα, ότι είναι η αρχαιότερη πόλη που κατοικείται συνεχώς στον κόσμο. Στην Παλαιά Διαθήκη περιγράφεται ως «η πόλη με τα δέντρα και τις άφθονες πηγές», στοιχεία που την καθιστούν  μια ελκυστική τοποθεσία για κατοίκηση εδώ και χιλιάδες χρόνια. Οι αρχαιολόγοι έχουν φέρει στο φως πάνω από 20 διαδοχικούς οικισμούς στην Ιεριχώ, ο πρώτος εκ των οποίων χρονολογείται πριν από 11.000 χρόνια (9000 π.Χ.), σχεδόν, δηλαδή, στην αρχή του Ολόκαινου.

2. Δαμασκός, Συρία

Η Δαμασκός είναι η πρωτεύουσα και η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Συρίας, που κατοικείται συνεχώς από το 6300 π.Χ. Εκτός του ότι είναι μία από τις αρχαιότερες συνεχώς κατοικημένες πόλεις στον κόσμο αποτελεί και ένα σημαντικό πολιτιστικό και θρησκευτικό κέντρο της Ανατολικής Μεσογείου. Στη Δαμασκό υπάρχουν ενδείξεις ενός οικισμού στην ευρύτερη λεκάνη Barada που χρονολογείται από το 9000 π.Χ. Ωστόσο, δεν υπάρχουν άλλα στοιχεία που να αποδεικνύουν μεγαλύτερης κλίμακας εγκατάσταση μέχρι τη δεύτερη χιλιετία π.Χ.

3. Βύβλος, Λίβανος

Η Βύβλος είναι μια μεσογειακή πόλη στις ακτές του Λιβάνου, περίπου 42 χιλιόμετρα βόρεια της Βηρυτού, που ιδρύθηκε και κατοικείται συνεχώς από το 5000 π.Χ. Η πόλη αυτή είναι ιδιαίτερα σημαντική για τους αρχαιολόγους λόγω των διαδοχικών στρωμάτων των ερειπίων που προέκυψαν από τους αιώνες της ανθρώπινης κατοίκησης. Ο πρώτος οικισμός εμφανίστηκε περίπου το 6230 π.Χ.

4. Αλέπο, Συρία

Μία από τις μεγαλύτερες πόλεις της Συρίας, η οποία κατοικείται συνεχώς από το 5000 π.Χ. Η σύγχρονη πόλη έχει χτιστει σχεδόν εξ ολοκλήρου πάνω στα ερείπια της αρχαίας πόλης και ως εκ τούτου είναι δύσκολο οι αρχαιολόγοι να έχουν μια ακριβή εικόνα για το πώς ήταν η παλιά πόλη. Η συνεχής κατοίκηση της πόλης ανά τους αιώνες οφείλεται στη στρατηγική και εμπορική της θέση, που προσέλκυσε διάφορους οικιστές οι οποίοι ήθελαν να επωφεληθούν από τις εμπορικές οδούς. Σήμερα, ο πληθυσμός της φτάνει τα 2.132.100 κατοίκους και είναι μία από τις μεγαλύτερες πόλεις στην Ανατολή.

5. Αθήνα, Ελλάδα

Η πρωτεύουσα της Ελλάδας, δεν θα μπορούσε να λείπει από τη λίστα καθώς κατοικείται διαρκώς από το 5000 π.Χ. Η Αθήνα έφτασε στο απόγειο της ιστορίας της κατά τη διάρκεια του 4ου και 5ου αιώνα π.Χ. όταν γεννήθηκε η δημοκρατία αλλά και δημιουργήθηκαν οι βάσεις του σύγχρονου δυτικού πολιτισμού.

6. Άργος, Ελλάδα

Το Άργος κατοικείται συνεχώς τα τελευταία 7.000 χρόνια – μία από τις αρχαιότερες πόλεις στην Ελλάδα και στην Ευρώπη. Σε μια στρατηγική τοποθεσία, στην εύφορη πεδιάδα της Αργολίδας, το Άργος αποτέλεσε σημαντικό οχυρό κατά τη διάρκεια της Μυκηναϊκής Εποχής. Πολλά αρχαία μνημεία μαρτυρούν την ευημερία του Άργους κατά την κλασική εποχή, με διασημότερο το περίφημο «Ηραίο», ενώ η οικονομία της πόλης βασιζόταν από τους αρχαίους χρόνους έως και σήμερα στη γεωργία.

7. Φαγιούμ, Αίγυπτος

Το Φαγιούμ βρίσκεται 130 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά του Καΐρου και ιδρύθηκε γύρω στο 4000 π.Χ., ενώ είναι η αρχαιότερη πόλη στην Αίγυπτο και ένας από τους παλαιότερους οικισμούς στην Αφρική, που κατοικείται συνεχώς από την ίδρυσή της. Η πόλη καταλαμβάνει μεγάλο τμήμα της αρχαίας πόλης Crocodilopolis, το πιο σημαντικό κέντρο για τη λατρεία του Σομπέκ, του θεού-κροκόδειλου. Στη μακρά ιστορία της η πόλη πέρασε στα χέρια των Πτολεμαίων και μετονομάστηκε σε Πτολεμαΐδα, ενώ ο  Πτολεμαίος Φιλάδελφος κατά τον 3ο αιώνα π.Χ. της έδωσε την ονομασία Αρσινόη προς τιμήν της αδελφής και γυναίκας του Αρσινόης Β ‘ της Αιγύπτου.

8. Σιδώνα, Λίβανος

Η Σιδώνα είναι η τρίτη μεγαλύτερη πόλη του Λιβάνου, που βρίσκεται περίπου 40 χλμ. βόρεια της Τύρου και 40 χλμ. νότια της πρωτεύουσας Βηρυτού. Υπάρχουν ενδείξεις ότι η Σιδώνα είχε κατοικηθεί πριν από το 4000 π.Χ., και ίσως ήδη από τη Νεολιθική Εποχή (6000 – 4000 π.Χ.).

9. Πλοβντίβ, Βουλγαρία

Η Φιλιππούπολη (σ.σ. στα Βουλγαρικά Πλοβντίβ) είναι η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη στη Βουλγαρία, η ιστορία της οποίας ξεκινάει 6.000 χρόνια πριν (3000 π.Χ.-4000 π.Χ.), με ίχνη νεολιθικού οικισμού που χρονολογείται περίπου στο 4000 π.Χ., κατατάσσοντάς την ανάμεσα στις αρχαιότερες πόλεις του κόσμου. Οι αρχαιολόγοι έχουν ανακαλύψει διάφορα αντικείμενα της καθημερινής ζωής, ήδη από τη Νεολιθική Εποχή, τα οποία καταδεικνύουν ότι στο τέλος της 4ης χιλιετίας π.Χ. υπήρχε ήδη εκεί ένας ολοκληρωμένος οικισμός.

10. Γκαζιαντέπ, Τουρκία

Πόλη της νοτιοανατολικής Τουρκίας, που βρίσκεται 185 χιλιόμετρα βορειοανατολικά των Αδάνων, η έκτη πιο πυκνοκατοικημένη πόλη της Τουρκίας. Κατοικείται συνεχώς από το 3650 π.Χ. με ίχνη οικισμών των Χετταίων. Η πόλη είναι γνωστή σήμερα με το όνομα Αντέπ.

11. Δελχί, Ινδία

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Το Δελχί είναι η μεγαλύτερη πόλη και η δεύτερη πολυπληθέστερη μητρόπολη στην Ινδία, αλλά και η όγδοη κατά σειρά πιο πυκνοκατοικημένη πόλη του κόσμου. Η ινδική πρωτεύουσα έχει μακρά ιστορία και κατοικείται συνεχώς από το 3500 π.Χ. Το Δελχί χτίστηκε, καταστράφηκε και ξαναχτίστηκε πολλές φορές και θεωρείται μία από τις αρχαιότερες πόλεις στον κόσμο, σύμφωνα με το αρχαίο ινδικό κείμενο «Μαχαμπαράτα», αν και τα αρχαιολογικά ευρήματα και τα ιστορικά στοιχεία είναι ασαφή.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.