
Υπήρξε μια εποχή που η ελληνική γειτονιά ξυπνούσε από φωνές που σήμερα δύσκολα θα αναγνώριζε κάποιος νεότερος. Ο γαλατάς περνούσε από τα σπίτια, ο ακονιστής αναλάμβανε τα μαχαίρια και τα ψαλίδια, ενώ ο γανωτής έδινε νέα ζωή στα παλιά χάλκινα σκεύη.
Επαγγέλματα απαραίτητα για την καθημερινότητα εξαφανίστηκαν σταδιακά καθώς άλλαξε ο τρόπος ζωής.
Πριν τα ψυγεία και τα σούπερ μάρκετ γίνουν μέρος κάθε σπιτιού, το φρέσκο γάλα έφτανε συχνά στην πόρτα.
Ο γαλατάς ξεκινούσε νωρίς το πρωί και περνούσε από τις γειτονιές εξυπηρετώντας σταθερούς πελάτες. Για πολλές οικογένειες ήταν μία από τις πιο γνώριμες φιγούρες της ημέρας.
Ο γανωτής ή καλαϊτζής αναλάμβανε να επικασσιτερώνει κυρίως χάλκινα μαγειρικά σκεύη, ώστε η εσωτερική τους επιφάνεια να παραμένει κατάλληλη για χρήση.
Γυρνούσε συχνά από τόπο σε τόπο αναζητώντας πελάτες. Καθώς τα χάλκινα σκεύη αντικαταστάθηκαν σε μεγάλο βαθμό από νεότερα υλικά, η δουλειά του περιορίστηκε δραματικά.
Με τον χαρακτηριστικό τροχό του, ο ακονιστής περνούσε από τις γειτονιές και ακόνιζε μαχαίρια, ψαλίδια και άλλα εργαλεία.
Τίποτα δεν πεταγόταν επειδή απλώς είχε χάσει την κόψη του. Επισκευαζόταν και επέστρεφε στη χρήση.
Πριν από τη διάδοση των ηλεκτρικών ψυγείων, ο πάγος ήταν απαραίτητος για τη συντήρηση τροφίμων και ποτών.
Ο παγοπώλης μετέφερε μεγάλες πλάκες πάγου, τις έκοβε στα απαιτούμενα κομμάτια και τις παρέδιδε στα σπίτια και στα καταστήματα. Η εξάπλωση του οικιακού ψυγείου έκανε το συγκεκριμένο επάγγελμα ουσιαστικά περιττό.
Καλάθια, κοφίνια και άλλα πλεκτά αντικείμενα αποτελούσαν βασικά εργαλεία για τη μεταφορά προϊόντων και τις αγροτικές εργασίες.
Ο καλαθοπλέκτης χρησιμοποιούσε φυσικά υλικά και τεχνικές που περνούσαν από γενιά σε γενιά. Σήμερα η τέχνη εξακολουθεί να υπάρχει, αλλά απέχει πολύ από την εποχή που αποτελούσε συνηθισμένο βιοποριστικό επάγγελμα.
Το τσαγκάρικο ήταν κάποτε σχεδόν τόσο απαραίτητο όσο το παντοπωλείο. Τα παπούτσια δεν αντικαθίσταντο εύκολα: άλλαζαν σόλες και τακούνια, ράβονταν και επισκευάζονταν ξανά και ξανά.
Το επάγγελμα δεν έχει εξαφανιστεί, αλλά τα μικρά τσαγκάρικα που υπήρχαν σχεδόν παντού έχουν περιοριστεί σημαντικά.
Οι παλιοί αυτοί επαγγελματίες δεν πρόσφεραν μόνο μια υπηρεσία. Ήξεραν τους κατοίκους με το όνομά τους, γνώριζαν τις ανάγκες κάθε οικογένειας και αποτελούσαν μέρος της κοινωνικής ζωής της γειτονιάς.
Οι δουλειές τους μπορεί να χάθηκαν ή να έγιναν σπάνιες, όμως μαζί τους χάθηκε και ένα μικρό κομμάτι της Ελλάδας μιας άλλης εποχής.
Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.
Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com
Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.