Dikes.moj.gov.gr: Με ένα κλικ μπορείς να παρακολουθείς την πορεία της δίκης σου

Η νέα εφαρμογή ήταν πάγιο αίτημα των δικηγόρων, δικαστών και των δικαστικών υπαλλήλων

Dikes.moj.gov.gr: Με ένα κλικ μπορείς να παρακολουθείς την πορεία της δίκης σου

Την δυνατότητα να μπορεί κάποιος να παρακολουθεί σε πραγματικό χρόνο από τον υπολογιστή, το tablet ή το smartphone την πορεία των δικών στο Πρωτοδικείο Αθηνών προσφέρει η νέα εφαρμογή dikes.moj.gov.gr.

Οι υπουργοί Δικαιοσύνης Κωνσταντίνος Τσιάρας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης, παρουσίασαν στο κτήριο 6 των δικαστηρίων της πρώην Σχολής Ευελπίδων το έργο της εφαρμογής των ηλεκτρονικών πινακίων, κάτι που ήταν πάγιο αίτημα των δικηγόρων, δικαστών και των δικαστικών υπαλλήλων.

«Το συγκεκριμένο έργο μας φέρνει πιο κοντά στην ψηφιακή εποχή και είναι μια μεγάλη στιγμή για το νομικό κόσμο της χώρας και τους δικηγόρους. Ευχαριστώ τον κύριο Πιερρακάκη, γιατί όταν του ζητάμε κάτι για την Δικαιοσύνη ανταποκρίνεται πάντα και άμεσα», δήλωσε ο υπουργός Δικαιοσύνης, Κώστας Τσιάρας.

Ο κ. Πιερρακάκης ευχαρίστησε κι εκείνος, με τη σειρά του, τον κ. Τσιάρα και επεσήμανε τη σημαντικότητα του έργου.

Στην παρουσίαση του έργου, παρόντες ήταν οι υφυπουργοί Δικαιοσύνης Γιώργος Κώτσηρας και Ψηφιακής Πολιτικής Γιώργος Γεωργαντάς, η προϊσταμένη του Πρωτοδικείου Αθηνών Σοφία Φούρλαρη, ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών Δημήτρης Βερβεσός, κ.ά.

Σύμφωνα με το υπουργείο Δικαιοσύνης:

«Αντικείμενο του έργου «Υποσύστημα ενημέρωσης πολιτών για την πορεία των εκθεμάτων των Δικαστηρίων – Πιλοτική Εφαρμογή στο Πρωτοδικείο Αθηνών» μέσω του ονόματος dikes.gov.gr είναι η ενημέρωση των ενδιαφερομένων (διαδίκων, μαρτύρων, πολιτών εν γένει) μέσω διαδικτύου, σε πραγματικό χρόνο, των εκθεμάτων (πινακίων) των δικαστικών υποθέσεων και της πορείας διεξαγωγής των δικών του Πρωτοδικείου Αθηνών.

Οι ενδιαφερόμενοι δύνανται να αναζητήσουν την δίκη/υπόθεση ενδιαφέροντος τους, μέσω αριθμού κτηρίου, αριθμού αίθουσας ή κωδικού πινακίου.

Έτσι δίνεται η δυνατότητα να γνωρίζουν σε πραγματικό χρόνο ποια υπόθεση εκδικάζεται σε συγκεκριμένο πινάκιο/αίθουσα/κτήριο του Πρωτοδικείου Αθηνών για την τρέχουσα ημερομηνία και μόνο, καθώς και για την πορεία των υποθέσεων της ημέρας (υποθέσεις που έχουν δικαστεί, που πρόκειται να δικαστούν ή που δεν θα δικαστούν και ανήκουν στο ίδιο πινάκιο).

Η υπηρεσία μπορεί να χρησιμοποιηθεί από όλους τους πολίτες χωρίς εγγραφή ή προσωποποιημένη σύνδεση. Οι πληροφορίες που παρουσιάζονται είναι ανώνυμες, κατ’ εφαρμογή του Γενικού Κανονισμού Προστασίας Δεδομένων (GDPR).

Η ενημέρωση πραγματοποιείται μέσω της άντλησης της πληροφορίας σε πραγματικό χρόνο από το Ολοκληρωμένο Σύστημα Πρακτικών των Δικαστηρίων(ΟΣΠΔ) βάσει των καταχωρήσεων διεξαγωγής των αντίστοιχων συνεδριάσεων από τους γραμματείς της έδρας και παρέχεται στους ενδιαφερόμενους μέσω ειδικής web εφαρμογής (λειτουργικά συμβατή με όλους του δημοφιλείς φυλλομετρητές (Safari, Chrome, Firefox, Edge). Η εφαρμογή είναι προσβάσιμη από ηλεκτρονικούς υπολογιστές (σταθερούς ή φορητούς/laptops) ή/και από smartphones.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Σημειώνεται ότι η μετάδοση των δεδομένων έχει καθαρά πληροφοριακό χαρακτήρα και η τυχόν ακούσια ανακρίβεια δεν επιφέρει έννομες συνέπειες. Η διαδικασία αυτή εντάσσεται στην ευαισθητοποίηση του πληθυσμού, στην αποφυγή συνωστισμού στις αίθουσες του Πρωτοδικείου Αθηνών και στην ομαλότερη ροή των ποινικών και αστικών διαδικασιών».

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.