ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Χρειάζονται και στοιχεία για τη νοθεία. Όχι μόνο ενδείξεις...

Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων: «Δικαιωθήκαμε πλήρως και αναμένουμε πλέον την κατάλληλη νομοθετική τροποποίηση»

Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων: «Δικαιωθήκαμε πλήρως και αναμένουμε πλέον την κατάλληλη νομοθετική τροποποίηση»

Μετά την γνωμοδότηση του Συμβουλίου της Επικρατείας που έκρινε αντισυνταγματική την ανάθεση καθηκόντων υποθηκοφύλακα σε Ειρηνοδίκη, η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων (ΕΔΕ) σε ανακοίνωσή της τονίζει ότι αναμένει «από την Κυβέρνηση πλέον την κατάλληλη νομοθετική τροποποίηση».

Ειδικότερα, η ΕΔΕ αναφέρει ότι από «την ψήφιση του νόμου 4456/1-3-2017 διατυπώσαμε αντιρρήσεις σχετικά με την συνταγματικότητα του άρθρου 32 παρ. 2 και την προσθήκη άρθρου 4 στο ν.δ. 811/1971 που προέβλεπε ανάθεση καθηκόντων υποθηκοφύλακα σε Ειρηνοδίκη σε περίπτωση που δεν υπήρχαν υπάλληλοι κατηγορίας Π.Ε. με πτυχίο Νομικής».

Μάλιστα, η ΕΔΕ, όπως αναφέρει στην ανακοίνωσή της, παραστάθηκε με εκπροσώπους του προεδρείου της σε 6 γνωμοδοτικές Ολομέλειες Πρωτοδικείων για το επίμαχο θέμα καταθέτοντας παράλληλα υπόμνημα με τις θέσεις της.

Παράλληλα, με δελτίο Τύπου της η ΕΔΕ (21.3.2017) είχε ζητήσει από την Κυβέρνηση «να μην αγνοήσει τις γνωμοδοτικές Ολομέλειες των Πρωτοδικείων της χώρας και να μην προχωρήσει στην έκδοση Προεδρικού Διατάγματος».

Παρ΄ όλα αυτά, το υπουργείο Δικαιοσύνης προχώρησε στην έκδοση σχεδίων Προεδρικών Διαταγμάτων και τα έστειλε για νομοπαρασκευαστική επεξεργασία στο Ε΄ Τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Οι σύμβουλοι Επικρατείας με την υπ’ αριθμό 113/2017 γνωμοδότησή τους αποφάνθηκαν ότι «μετά την αναθεώρηση του άρθρου 89 του Συντάγματος, τα καθήκοντα του υποθηκοφύλακα δεν μπορούν να ανατεθούν σε δικαστικό λειτουργό ούτε προσωρινώς, διότι δεν εμπίπτουν σε καμιά από τις εξαιρέσεις των παρ. 2 και 3 του άρθρου 89 του Συντάγματος».

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Η γνωμοδότηση του Συμβουλίου της Επικρατείας, υπογραμμίζει η ΕΔΕ, «αποτελεί πλήρη δικαίωση των όσων υποστηρίξαμε και αναμένουμε από την Κυβέρνηση πλέον την κατάλληλη νομοθετική τροποποίηση».

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.