ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Ερώτημα προς Κ.Βελόπουλο: Ο Ιησούς έγραψε τις επιστολές με το δεξί ή το αριστερό χέρι;

Γιατί προκαλείται πονοκέφαλος όταν τρώτε παγωτό; (φωτό)

Γιατί προκαλείται πονοκέφαλος όταν τρώτε παγωτό; (φωτό)

Εν μέσω του καλοκαιριού, αυτό που οι περισσότεροι αναζητούν είναι ένα λαχταριστό παγωτό. Όμως, κάποιες φορές, της υπέροχης γεύσης ακολουθεί πονοκέφαλος.

Το ξέρεις ή τουλάχιστον το φαντάζεσαι ότι το λάθος είναι δικό σου, αφού είσαι βέβαιος ότι τίποτα καλό δεν πρόκειται να προκύψει από το να καταβροχθίσεις το παγωτό σου σε δύο μόλις λεπτά. Ο ξαφνικός και έντονος πόνος που αισθάνεσαι ονομάζεται με επιστημονικούς όρους «sphenopalatine ganglioneuralgia» ή αλλιώς στα ελληνικά «σφηνοϋπερώια γαγγλιονευραλγία». Πρόκειται όμως για κάποια αντίδραση του οργανισμού μας στο κρύο γλύκισμα ή για άμεση τιμωρία που ενδώσαμε “στην αμαρτία”;

Σύμφωνα με τον Dr. Dwayne W. Godwin από την Ιατρική σχολή του Γουίνστον-Σάλεμ στη Βόρεια Καρολίνα, το brain freeze προκαλείται από την αλλαγή της θερμοκρασίας στις αρτηρίες που περνούν από τον ουρανίσκο και μπαίνουν στον εγκέφαλο.

Πιο συγκεκριμένα, το παγωμένο φαγητό ή ποτό έρχεται σε επαφή με μια περιοχή γεμάτη νεύρα στον ουρανίσκο, με αποτέλεσμα όταν αυξάνεται απότομα η ροή αίματος στην πρόσθια εγκεφαλική αρτηρία να προκαλείται ταχεία διαστολή και συστολή των αιμοφόρων αγγείων και να αυξάνεται η πίεση που ασκείται στους ιστούς του εγκεφάλου. Έτσι, οι τρεις διακλαδώσεις του νευρικού στελέχους τριδύμου που συνεργάζονται για να μεταφέρουν τις πληροφορίες ανάμεσα στον εγκέφαλο και τις διάφορες περιοχές του μπροστινού μέρους του κεφαλιού, κάνουν αισθητό τον πόνο στο μπροστινό τμήμα του κεφαλιού ή στα πλάγια.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Η λύση; Έλεγξε τη λαιμαργία σου και κατανάλωσε με ηρεμία το παγωτό σου προκειμένου να το απολαύσεις και να γλιτώσεις από την ενοχλητική αυτή αίσθηση ή απλά ακούμπησε τη γλώσσα σου στον ουρανίσκο για να επαναφέρεις την ισορροπία στη θερμοκρασία του στόματος.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.