ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Ντράπηκε ο Χίμλερ όταν άκουσε τον Μαγιορκίνη...

Μέση Ανατολή: Διπλωματικές προσπάθειες και πιθανή εμπλοκή του ΝΑΤΟ

Δικαίωση για τους αναλυτές του DefenceNET αποτελούν οι τελευταίες εξελίξεις στη Μέση Ανατολή που προδιαγράφουν, με αργά πάντως βήματα, τον επερχόμενο συμβιβασμό που θα σηματοδοτήσει την κατάπαυση του πυρός. Τις βασικές παραμέτρους της διπλωματικής προσπάθειας είχε δημοσιεύσει το DefenceNET στις 17 Ιουλίου.

Ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ Αμίρ Περέτζ δήλωσε ότι η χώρα του δεν θα αρνιόταν την ανάπτυξη στο Λίβανο διεθνούς δύναμης ελεγχόμενης από το ΝΑΤΟ. Ταυτόχρονα, ο πρωθυπουργός Εχούντ Ολμέρτ στη συνάντηση που είχε με τον Γερμανό υπουργό Εξωτερικών Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάιερ δήλωσε ότι η ανάπτυξη δυνάμεων από τις χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα ήταν επίσης καλοδεχούμενη. Ως μοναδική προϋπόθεση οι Ισραηλινοί θέτουν το να αναλάβει η διεθνής δύναμη τον έλεγχο και την εποπτεία των συνοριακών διαβάσεων Λιβάνου-Συρίας, ώστε να αποτραπεί όσο είναι δυνατόν ο επανεξοπλισμός της Χεζμπολάχ από τη Συρία και το Ιράν. Οι Ισραηλινοί επίσης απαιτούν την εφαρμογή της απόφασης 1559 του Συμβουλίου Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ) που ζητάει τον αφοπλισμό της Χεζμπολάχ και την ανάληψη του ελέγχου του νότιου τμήματος του Λιβάνου από το Στρατό της χώρας.

Στις 17 Ιουλίου το DefenceNET είχε δημοσιεύσει ανάλυση με τίτλο «‘Αχτίδα ελπίδας’ για αποκλιμάκωση στη Μέση Ανατολή» με αφορμή την πρόταση που προέκυψε από τη συνεδρίαση των G-8 στην Αγία Πετρούπολη περί της ανάπτυξης διεθνούς δύναμης στο Νότιο Λίβανο που θα αναλάβει τον έλεγχο της κατάστασης ώστε να σταματήσει η στρατιωτική σύγκρουση. Στην ανάλυση επισημαινόταν, ότι «οι πιθανότητες επιτυχίας της διεθνούς διπλωματικής παρέμβασης είναι αυξημένες, καθώς με τον τρόπο αυτό θα μπορούσε να θεωρηθεί ότι ικανοποιούνται βασικοί στόχοι τόσο των Ισραηλινών, όσο και της Χεζμπολάχ. Οι Ισραηλινοί, πέραν της απελευθέρωσης των αιχμαλώτων στρατιωτών, θα εξασφαλίσουν τη μη επανάληψη της εκτόξευσης πυραύλων στις πόλεις του βορείου τμήματος της χώρας και την απομάκρυνση της Χεζμπολάχ από την περιοχή. Η Χεζμπολάχ ουσιαστικά θα διασφαλίσει την επιβίωση του στρατιωτικού της σκέλους που αργά ή γρήγορα και μέσα από τη συνέχεια των διαπραγματεύσεων που βρίσκονταν σε εξέλιξη προ της έναρξης της σύγκρουσης, θα ενταχθεί στο πλαίσιο των δυνάμεων ασφαλείας του Λιβάνου. Ταυτόχρονα, η παρουσία αξιόπιστης διεθνούς δύναμης στην περιοχή θα ενισχύσει και τη συνολικότερη πολιτική διαδικασία στο Λίβανο, μια χώρα που επί Ψυχρού Πολέμου αποτέλεσε κομβικό σημείο στη γεωπολιτική αντιπαράθεση ΗΠΑ-ΕΣΣΔ. Μέσα από τη σύντομη αυτή πολεμική εμπλοκή θα οδηγηθεί σταδιακά στη σταθεροποίηση και στην ενεργότερη εμπλοκή στις υποθέσεις της Μέσης Ανατολής».

Στην ίδια ανάλυση του DefenceNET αναφερόταν στην πιθανότητα εμπλοκής της Ελλάδας, αναφέροντας συγκεκριμένα ότι “στη δύναμη θα συμμετέχουν οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ρωσία, ενώ δεν θα μπορούσε να αποκλειστεί και η εμπλοκή της Ελλάδας, είτε αυτόνομα λόγω των πολύ καλών σχέσεων που διατηρεί με τις χώρες της Μέσης Ανατολής συνολικά, είτε μέσω του ΝΑΤΟ, η εμπλοκή του οποίου δεν θα μπορούσε να αποκλειστεί».

Εν κατακλείδι, το DefenceNET διενεργώντας μια συνολικότερη εκτίμηση της πιθανής πορείας της διαπραγμάτευσης ανέφερε, ότι «στη συνολική συμφωνία είναι πιθανό να τεθεί το ζήτημα απελευθέρωσης του φυλακισμένου στο Ισραήλ, ηγετικού στελέχους των Παλαιστινίων Μαρουάν Μπαργούτι. Όσο κι αν προκαλεί εντύπωση πρόκειται για μετριοπαθές στέλεχος των Παλαιστινίων που απολαμβάνει σεβασμού και αποδοχής και από την πλευρά του Ισραήλ! Έγκυροι παρατηρητές των εξελίξεων στη Μέση Ανατολή είχαν επισημάνει ότι η σύλληψη και φυλάκισή του αποτελούσε εφαρμογή της αποκαλούμενης «στρατηγικής της αγιοποίησης» (canonization)… Με απλά λόγια, η φυλάκισή του τον ηρωοποιεί στα μάτια των Παλαιστινίων, διευκολύνει την ανάδειξή του σε θέση ευθύνης και του παρέχει την απαραίτητη νομιμοποίηση να προωθήσει τους απαραίτητους επώδυνους συμβιβασμούς που θα οδηγήσουν σταδιακά σε ειρήνευση και το μέτωπο Ισραήλ-Παλαιστινίων…».

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Οι επόμενες ημέρες θα δείξουν κατά πόσον η συγκεκριμένη εκτίμηση-υποψία του DefenceNET δικαιωθεί…

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.