Πολίτες, επιχειρηματίες και επιστήμονες κατά κυβέρνησης για τον διαχωρισμό πολιτών: «Γκετοποιούν την κοινωνία»

Πολίτες, επιχειρηματίες και επιστήμονες κατά κυβέρνησης για τον διαχωρισμό πολιτών: «Γκετοποιούν την κοινωνία»

Η κυβέρνηση μετά την εξαγορά των νέων αποφάσισε να διαχωρίσει τους πολίτες σε δύο κατηγορίες, σε εμβολιασμένους και μη εμβολιασμένους.

Η απόφαση αυτή, η οποία ανακοινώθηκε από τους Άδωνι Γεωργιάδη και Γιώργο Γεραπετρίτη, έχει φέρει έντονες αντιδράσεις τόσο από απλούς πολίτες, όσο και από επιχειρηματίες και επιστήμονες.

Οι επιχειρηματίες καλούνται ουσιαστικά μέχρι 15 Ιουλίου να αποφασίσουν αν θα κάνουν τα καταστήματα τους μόνο για εμβολιασμένους ή μεικτά, κάτι που θυμίζει το Απαρτχάιντ, και μάλιστα θα ελέγχουν στην είσοδο τους πολίτες, κάτι που αποτελεί παράβαση κάθε έννοιας προσωπικών δεδομένων!

https://www.youtube.com/watch?time_continue=1&v=3Tg-hhVhU_U&feature=emb_title&ab_channel=PronewsTV

Ο απλός κόσμος έχει αρχίσει και εκδηλώνει την αγανάκτησή του μέσω social media, ενώ οι επαγγελματίες του χώρου με ανακοινώσεις και δηλώσεις έχουν ξεκαθαρίσει τη διαφωνία τους.

Ο Κύκλος Επαγγελματιών Εστίασης ζητά ενιαία αντιμετώπιση όλων των κλειστών χώρων και χρήση του 70% της χωρητικότητάς τους με άμεση επιδότηση σύγχρονων ιονιστών αέρα.

«Έχουμε εκπληρώσει όλες τις υποχρεώσεις μας για κοινωνική αλληλεγγύη, όπως αυτές περιγράφονται στον κανόνα της ισότητας ενώπιον των δημοσίων βαρών και διατυπώνονται στο άρθρο 4, παρ. 5 του Συντάγματος, ενώ έχουμε πληγεί υπέρμετρα ως πολίτες έναντι άλλων κι έχουμε κάνει ιδιαίτερες θυσίες με την οιονεί ανάκληση άδειας λειτουργίας των καταστημάτων μας, καθ’ υπέρβασιν των νομοθετικών εξουσιοδοτήσεων, καλούμαστε να πάρουμε νέους ρόλους: αυτόν του ιατρικού επιτηρητή κι αυτόν του χωροφύλακα. Επιθυμούμε να σας κάνουμε γνωστό ότι ο ρόλος μας δεν είναι αυτός!

Ο ρόλος μας είναι να φιλοξενούμε τους φίλους και πελάτες μας στην προσπάθειά τους να χαλαρώσουν και να “αποδράσουν” από την δυστοπική πραγματικότητα, που μας επιφυλάξατε!… Τασσόμαστε ανοιχτά υπέρ ενός συνεκτικού λόγου και συνεκτικών προτάσεων και μας βρίσκει αντίθετους κάθε διαχωρισμός, που δημιουργεί διχασμό μεταξύ των πολιτών και θυμίζει ζοφερές εποχές», τονίζουν χαρακτηριστικά.

«Είναι απαράδεκτο να ελέγχουμε τους πελάτες των μικτών χώρων αν έχουν εμβολιαστεί ή όχι» δήλωσε στην ΕΡΤ3 ο ΓΓ Ένωσης Εστιατόρων Ψητοπωλών και Καφέ Μπαρ Νομού Θεσσαλονίκης Μιχάλης Επιτροπίδης.

Πρόεδρος ΓΣΕΒΕΕ: Θα κάνω στην επιχείρησή μου face control;

«Ας ανοίξουμε πρώτα τους εσωτερικούς χώρους των εστιατορίων, που είμαστε στον 8ο μήνα lockdown για ένα 20% της εστίασης, ας ανοίξουμε τους πολυχώρους των εκδηλώσεων, και μετά ας σκεφτούμε τι λάθος έχουμε κάνει ως Πολιτεία και δεν έχουμε πετύχει τους στόχους των εμβολιασμών, και ας μη μεταφέρουμε το πρόβλημα στους επαγγελματίες», σημείωσε ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ, Γιώργος Καββαθάς, μιλώντας στο Mega.

«Θα κάνω στην επιχείρησή μου face control και θα ζητάω στον πελάτη να μου δώσει προσωπικά δεδομένα; Αυτό δεν μπορεί να συμβεί με μια απλή συζήτηση. Δεν έχει συζητηθεί κάτι τέτοιο με το υπουργείο. Φανταστείτε να έρθει μια παρέα, με τους μισούς εμβολιασμένους και τους άλλους μισούς ανεμβολίαστους. Εγώ θα διώξω τους μισούς; Νομίζω ότι είναι μια δύσκολη άσκηση. Πρέπει να κάνουμε όλες τις ενέργειες, ώστε να πείσουμε τους ανεμβολίαστους να εμβολιαστούν. Το μεγάλο μας όπλο είναι ο εμβολιασμός», εξήγησε ο ίδιος, τονίζοντας σχετικά με όσα είπε ο κ. Γεωργιάδης: «Δεν μπορώ να δεχτώ να είναι κάτι τέτοιο υποχρεωτικό για το σύνολο του κλάδου. Ας το επιλέξει κάθε συνάδελφος, αν θέλει να κάνει Covid free το εστιατόριό του».

«Άκουσα τι είπε ο κ. Γεωργιάδης, ότι ουσιαστικά θα υποχρεώσει τις επιχειρήσεις να το κάνουν. Ο κλάδος δεν μπορεί να δεχτεί κάτι τέτοιο. Δεν έχουμε συζητήσει με το υπουργείο για τα προνόμια των εμβολιασμένων. Δεν μπορούμε να δημιουργούμε δύο ταχύτητες μεταξύ των επιχειρήσεων», κατέληξε ο κ. Καββαθάς.

Λευτέρης Λαζάρου: Δεν είναι δουλειά μου να ελέγχω τους πελάτες

Για τα «Covid free» εστιατόρια, καφέ και μπαρ, που αναμένεται να δημιουργηθούν στη χώρα, μίλησε ο γνωστός σεφ Λευτέρης Λαζάρου, τονίζοντας ότι δεν γίνεται να ζητούν οι ιδιοκτήτες «πιστοποιητικά» από τους πελάτες, ώστε να μπουν στο μαγαζί.

«Δεν είναι δική μου δουλειά να ελέγχω τους πελάτες κατά την είσοδό τους στο μαγαζί», τόνισε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε ότι τα μαγαζιά δεν μπορούν να ξανακλείνουν.

«Στην Ελλάδα, τα εύκολα τα κάνουμε δύσκολα. Αντί να δημιουργήσουμε μηχανήματα καθαρισμού αέρα και να νιώσουν ασφαλείς όλοι, εμείς ζητάμε ταυτότητα και κοινωνικά φρονήματα στην πόρτα. Αυτά τα πράγματα δεν μπορούν να γίνουν», τόνισε ο γνωστός σεφ.

Παράλληλα, μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του MEGA, ο βραβευμένος σεφ και ιδιοκτήτης γνωστού εστιατορίου σημείωσε ότι δεν μπορούν οι επιχειρηματίες να είναι οι ελεγκτικοί μηχανισμοί για το ποιος πελάτης τους έχει ή δεν έχει κάνει το εμβόλιο.

«Είμαι υπέρ του εμβολιασμού, αλλά δεν θα ήθελα να είμαι εγώ ο ελεγκτικός μηχανισμός», είπε χαρακτηριστικά.

Ο Λευτέρης Λαζάρου τόνισε ότι «το εστιατόριο πρέπει να μείνει ανοιχτό. Περιμένω να διαβάσω όλες τις ανακοινώσεις, να ξεκαθαρίσω την σκέψη μου».

Δημήτρης Σκαρμούτσος: Δεν έχουμε καταλάβει τι ακριβώς ανακοίνωσε η κυβέρνηση

Από την πλευρά του ο γνωστός σεφ Δημήτρης Σκαρμούτσος υπογράμμισε ότι «χρειάζεται να γίνουν αρκετές διευκρινίσεις καθώς το τοπίο είναι θολό. Είμαστε αρκετά μπερδεμένοι. Δεν ξέρουμε αν θα ισχύσουν για τους εσωτερικούς χώρους ή για τους εξωτερικούς. Δεν έχουμε καταλάβει για τι μιλάμε» ανέφερε χαρακτηριστικά μιλώντας στην ΕΡΤ1.

Ο Δημήτρης Σκαρμούτσος άφησε αιχμές κατά της κυβέρνησης η οποία για πολλοστή φορά έριξε το μπαλάκι της ευθύνης αλλού. «Καταλαβαίνω την ανησυχία της κυβέρνησης που θέλει να αυξήσει τους εμβολιασμούς. Θα μπορούσαν να βρεθούν άλλα μέτρα που δε θα ανακάτευαν για μία ακόμα φορά την εστίαση. Οι εσωτερικοί χώροι θα μπορούσαν να λειτουργήσουν ίσως με λιγότερη πληρότητα απ’ ό,τι λειτουργούν αυτή τη στιγμή οι εξωτερικοί χώροι χωρίς να χρειαζόταν να κάνουμε εμείς τον έλεγχο» υπογράμμισε.

Συνταγματολόγοι: Υπερβολικά μέτρα

«Τα μέτρα σε έναν βαθμό δικαιολογούνται, αλλά την ίδια στιγμή είναι υπερβολικά. Ο εμβολιασμός πρέπει να λειτουργεί ως διευκόλυνση. Όποιος όμως δεν έχει εμβολιαστεί δεν γίνεται να αποκλείεται, αλλά, αντίθετα, να του επιβάλλεται να κάνει τεστ ή να φοράει μάσκα.

Η κυβέρνηση δεν ακολουθεί τις εισηγήσεις της Επιτροπής Βιοηθικής, αλλά τις υπερβαίνει τραβώντας ορισμένα πράγματα από τα μαλλιά. Δεν γίνεται να παραβιάζεται η αρχή της αναλογικότητας και στην προκειμένη δεν έχει γίνει σωστή στάθμιση» σχολίασαν δύο συνταγματολόγοι.

Κ.Φαρσαλινός: Διαχωρίζουν και γκετοποιούν την κοινωνία

Κάθετα αντίθετος εμφανίζεται και ο γιατρός και ερευνητής του Πανεπιστημίου Πατρών Κωνσταντίνος Φαρσαλινός: «Πέρα από το γεγονός ότι θα προτιμήσω να μην κρίνω το ύφος των μέτρων, που δεν παραπέμπει σε χώρα του δυτικού πολιτισμού, δημιουργούνται σημαντικά ερωτήματα και προβληματισμοί.

Κανένα από τα μέτρα δεν στοχεύει αυτόν που κινδυνεύει να νοσήσει σοβαρά ή να πεθάνει από Covid-19, δηλαδή τους ηλικιωμένους και ευπαθείς.

Πέραν, όμως, της μεγάλης αστοχίας των μέτρων, ακούσαμε και κάτι πρωτοφανές: Δηλαδή πως, ενώ διαχωρίζουν και γκετοποιούν την κοινωνία, διαχωρίζοντας τους πολίτες σε εμβολιασμένους και ανεμβολίαστους, μιλάνε για προστασία προσωπικών δεδομένων και δικαιωμάτων των πολιτών!»

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Το ερώτημα που τίθεται μετά τις χθεσινές εξαγγελίες, αλλά και όσα έπονται, είναι αν η κυβέρνηση εφαρμόζει μια πολιτική που αγγίζει -αν δεν ξεπερνά- τα όρια της νομιμότητας με στόχο να προστατεύσει τη δημόσια υγεία ή αν υπάρχουν άλλα κίνητρα πίσω από τα μέτρα.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.