ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Χριστοπωλητή, όταν σε πλήρωνε το pronews.gr, ήταν καλά;

Κηδεία τέως Βασιλιά Κωνσταντίνου: «Κωνσταντίνος, Κωνσταντίνος, ζήτω ο Βασιλιάς» φώναζε ο κόσμος – Έψαλαν τον Εθνικό Ύμνο

Η έναρξη της εξοδίου ακολουθίας καθυστέρησε, επειδή παρατάθηκε και η διάρκεια του λαϊκού προσκυνήματος

Κηδεία τέως Βασιλιά Κωνσταντίνου: «Κωνσταντίνος, Κωνσταντίνος, ζήτω ο Βασιλιάς» φώναζε ο κόσμος – Έψαλαν τον Εθνικό Ύμνο

Κλίμα συγκίνησης επικράτησε στη Μητρόπολη Αθηνών για την κηδεία του τέως Βασιλιά Κωνσταντίνου, με την οικογένειά του αλλά και τους βασιλείς και τους γαλαζοαίματους να τον αποχαιρετούν.

Η κηδεία του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου ξεκίνησε λίγα λεπτά μετά τις 12:00 στη Μητρόπολη Αθηνών, χοροστατούντος του Αρχιεπισκόπου Ιερωνύμου. Η έναρξη της εξοδίου ακολουθίας καθυστέρησε, επειδή παρατάθηκε και η διάρκεια του λαϊκού προσκυνήματος, λόγω του πλήθους του κόσμου.

Οι γιοί του ήταν οι πρώτοι που έφτασαν εκεί και ακολούθησαν τη σορό του πατέρα τους από το παρεκκλήσι του Αγίου Ελευθερίου, προς τον ιερό ναό.

Τελευταία βάσει πρωτοκόλλου έφτασε η σύζυγός του, Άννα Μαρία, εμφανέστατα συντετριμμένη από τον θάνατο του επί 59 χρόνια συζύγου της, συνοδευόμενη από τη Μαρί Σαντάλ. Ο κόσμος που βρισκόταν εκεί την αποθέωσε και εκείνη ανταπέδωσε με ένα νεύμα.

Φανερά συγκινημένος και με «πνιγμένο» λυγμό, ο Παύλος εκφώνησε τον επικήδειο για τον πατέρα του, τέως βασιλιά Κωνσταντίνο, στην κηδεία του στη Μητρόπολη Αθηνών το μεσημέρι της Δευτέρας.

Ο πρωτότοκος γιος του, απευθύνθηκε άμεσα στον εκλιπόντα πρώην μονάρχη της Ελλάδας, αποκαλώντας τον με το μικρό του όνομα, τον τίτλο του ως βασιλιά, τον τίτλο του ως ολυμπιονίκη αλλά και με το πιο απλό και τρυφερό «πατέρα μου».

Όταν τελείωσε η κηδεία και το φέρετρο βγήκε από τη Μητρόπολη, το συγκεντρωμένο πλήθος άρχισε να φωνάζει «Κωνσταντίνος, Κωνσταντίνος, ζήτω ο βασιλιάς» ενώ έψαλαν και τον εθνικό ύμνο.

Ο κόσμος αποθέωσε τόσο τους γιους του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου, Παύλο, Φίλιππο και Νικόλαο αλλά και τη Σοφία και την Ειρήνη, τις αδερφές του. Η Σοφία συνόδευσε τον επίτιμο βασιλιά της Ισπανίας, Χουάν Κάρλος, στην εκκλησία και κάθισε δίπλα του για την κηδεία.

Στην κηδεία παρευρέθηκε και ο νυν βασιλιάς της Ισπανίας Φελίπε μαζί με τη σύζυγό του Λετίθια, όπως και ο πρίγκιπας Αλβέρτος του Μονακό αλλά και η πριγκίπισσα Άννα, η μοναδική εκπρόσωπος του Μπάκιγχαμ.

Ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος χοροστάτησε της κηδείας, μαζί με 12 μέλη της Ιεράς Συνόδου. Στη Μητρόπολη Αθηνών παρευρέθηκαν σχεδόν 200 προσκεκλημένοι, βασιλείς και γαλαζοαίματοι από πολλές χώρες. Την κυβέρνηση εκπροσώπησαν ο αντιπρόεδρός της, Παναγιώτης Πικραμμένος, αλλά και η υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, οι οποίοι αποδοκιμάστηκαν με σφοδρό τρόπο από τον κόσμο.

Επίσης, στην κηδεία παρευρέθηκε και ο πρόεδρος της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής, Σπύρος Καπράλος.

Όταν βγήκε το φέρετρο από το παρεκκλήσι του Αγίου Ελευθερίου, οι γιοί του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου χαμήλωσαν το κεφάλι τους σε ένδειξη σεβασμού και ακολούθησαν τη σορό. Στα σκαλιά της Μητρόπολης ήταν απλωμένο ένα κόκκινο χαλί και ο κόσμος ξέσπασε σε χειροκροτήματα.

Το φέρετρο του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου τοποθετήθηκε στη Μητρόπολη Αθηνών και οι γιοί του άφησαν πάνω ένα στεφάνι από τα αγαπημένα λουλούδια της συζύγου του, Άννας Μαρίας. Από τα συγκεκριμένα λουλούδια φτιάχτηκε και η ανθοδέσμη της στον γάμο τους. Τώρα, είχε πάνω του μια κορδέλα που έγραφε «η αγαπημένη σου Άννα Μαρία».

Επίσης, μπροστά από το φέρετρο τοποθετήθηκαν τα παράσημα του τέως Βασιλιά Κωνσταντίνου αλλά και το χρυσό του μετάλλιο, όταν εκπροσώπησε την Ελλάδα στους Ολυμπιακούς Αγώνες.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

#038;ab_channel=PronewsTV
ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.