ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Περίπτωση Εξάρχου: Για πρώτη φορά χαρίζουν μια Τράπεζα, σε κάποιον που δεν προφυλακίστηκε επειδή είχε λεφτά να πληρώσει την εγγύηση. «Άλλα» κόλπα...

Oδηγοί ταξί με «επιστολή -καταπέλτη» προς Κυριάκο Μητσοτάκη: «Φωνή λαού, οργή θεού – Πλήξατε την αξιοπιστία σας»

Για κατάρρευση του επαγγέλματος μιλά ο ΣΑΤΑ στη διαμαρτυρία του

Oδηγοί ταξί με «επιστολή -καταπέλτη» προς Κυριάκο Μητσοτάκη: «Φωνή λαού, οργή θεού – Πλήξατε την αξιοπιστία σας»

Οι οδηγοί ταξί της Αττικής βρίσκονται σε οικονομική κατάρρευση και επαγγελματική απογοήτευση, με το ΣΑΤΑ να αποστέλλει μια επιστολή-καταπέλτη προς τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, επισημαίνοντας την αδιαφορία των αρμοδίων υπουργείων για τα προβλήματά τους.

Η επιστολή, υπογεγραμμένη από τον πρόεδρο του ΣΑΤΑ Θύμιο Λυμπερόπουλο και τον γενικό γραμματέα Παρασκευά Ορφανό, καταγγέλλει ότι η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Μεταφορών έχει προαναγγείλει ένα σχέδιο για τα ταξί, το οποίο όμως συζητείται με τους ανταγωνιστές τους, όπως το Uber και τα ενοικιαζόμενα οχήματα με οδηγό.

Επιπλέον, αναφέρεται το ζήτημα της ελεύθερης διέλευσης των φορτωμένων ταξί στις λεωφορειολωρίδες, όπως συμβαίνει στις περισσότερες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, η αδικία της σταθερής τιμής για τις διαδρομές προς και από το αεροδρόμιο, καθώς και το νέο φορολογικό σύστημα για τους οδηγούς ταξί, το οποίο χαρακτηρίζεται ως «άδικο και παράλογο».

Το ΣΑΤΑ, με τη φράση «Φωνή λαού, οργή θεού», επισημαίνει προς τον Κυριάκο Μητσοτάκη: «Το ταξί αποτελεί μια δημόσια υπηρεσία.

Ωστόσο, υφίσταται πλήγμα – με την ανοχή της κυβέρνησης – από τον αθέμιτο ανταγωνισμό των ιδιωτικών οχημάτων και των εφαρμογών πολυεθνικών εταιριών.

Οι πολιτικές που ασκείτε οδηγούν στη σταδιακή εξαφάνιση του κλάδου.

Μεταφέρουμε την αγωνία και τον προβληματισμό χιλιάδων επαγγελματιών και απαιτούμε άμεσες λύσεις για τη διασφάλιση της επιβίωσης του επαγγέλματος.

Ο κ. Χατζηδάκης και η κα Αλεξοπούλου με τις ενέργειες και τις παραλείψεις τους έχουν βλάψει όχι μόνο τον κλάδο μας αλλά και την αξιοπιστία και το κύρος της κυβέρνησης».

Αναλυτικά η επιστολή:

«Αξιότιμε κύριε Πρωθυπουργέ,

Η παρούσα επιστολή έχει ως στόχο να σας εκθέσει την πραγματικότητα που βιώνουν χιλιάδες επαγγελματίες αυτοκινητιστές ταξί στην Αθήνα. Απευθυνόμαστε σε σας, γιατί τα αρμόδια υπουργεία (Μεταφορών, Οικονομικών) με τις πολιτικές που εφαρμόζουν για τον κλάδο μας, μας οδηγούν σε οικονομική εξαθλίωση και σε επαγγελματικό αδιέξοδο.

Η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Μεταφορών (Χριστίνα Αλεξοπούλου, Ιωάννης Ξιφαράς) δεν έδειξε καμία διάθεση ούτε καν να συζητήσει τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ταξιτζήδες της Αθήνας. Εδώ και μήνες δήλωσε δημόσια ότι υπάρχει ένα σχέδιο για το ταξί, για το οποίο όμως δεν έχουμε την παραμικρή πληροφόρηση. Συζητά όμως τις λεπτομέρειες αυτού του σχεδίου με τους ανταγωνιστές του ταξί (Uber, ενοικιαζόμενα αυτοκίνητα με οδηγό, κ.λ.π).

Ρωτήσαμε την κα Αλεξοπούλου γιατί δεν νομοθετείται η ελεύθερη διέλευση στις λεωφορειολωρίδες για τα έμφορτα ταξί; Είναι προς το συμφέρον του επιβατικού κοινού η ταχύτερη και πιο οικονομική μετακίνηση του. Στις περισσότερες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες τα ταξί έχουν ελεύθερη διέλευση στις λεωφορειολωρίδες. Απάντηση δεν πήραμε ποτέ.
Ζητήσαμε από την υφυπουργό Μεταφορών να αποκατασταθεί η αδικία της σταθερής τιμής από και προς το Αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος, αλλά πέρασαν δύο χρόνια και ακόμη περιμένουμε.

Ζητήσαμε ξεκάθαρο και χωρίς γκρίζες ζώνες διαχωρισμό των υπηρεσιών που παρέχει το Ταξί, από αυτές που παρέχει το ενοικιαζόμενο αυτοκίνητο με οδηγό. Ούτε οι υπηρεσίες του υπουργείου γνωρίζουν, πόσα ιδιωτικά αυτοκίνητα κάνουν αστική μεταφορά στην Αθήνα. Ο αριθμός είναι μεγαλύτερος από αυτόν των ταξί, με αποτέλεσμα να κανιβαλίζεται μια επαγγελματική ομάδα υπό την ανοχή ή την αδράνεια του υπουργείου.

Το νέο σύστημα φορολόγησης των αυτοκινητιστών ταξί, είναι άδικο και παράλογο. Η Ελλάδα είναι η μοναδική χώρα στην οποία δεν προβλέπεται αφορολόγητο όριο για τους ταξιτζήδες. Αναφέρουμε επίσης την τριετία που ανεβάζει φορολογική κλίμακα έναν αυτοκινητιστή. Είναι γνωστό σε όλους, πόσο μάλλον στον κ. Χατζηδάκη, που έχει διατελέσει υπουργός Μεταφορών, ότι ο ταξιτζής δεν μπορεί να δημιουργήσει πελατεία, ούτε να προβεί σε εκπτώσεις και προσφορές για την υπηρεσία που παρέχει. Το κόμιστρο είναι ενιαίο για όλους και προκύπτει από Προεδρικό Διάταγμα του κράτους και όχι από ελεύθερη επιλογή των επαγγελματιών. Καταλαβαίνει λοιπόν κάποιος ότι αυτό το μέτρο έχει μόνο εισπρακτικό χαρακτήρα και δεν απαντά με κανέναν τρόπο στη φοροδιαφυγή. Οι ελεύθεροι επαγγελματίες φέτος θα καταβάλλουν φόρους αξίας 600 εκ. ευρώ, την ίδια ώρα που η χώρα μας χάνει περίπου 10 δις ευρώ από την μη φορολόγηση των πολυεθνικών.

Έχουμε ζητήσει από το Υπουργείο Οικονομικών την παραμονή του συντελεστή ΦΠΑ στο 13% για τις υπηρεσίες που παρέχει το ταξί (η παράταση λήγει στις 30 Ιουνίου 2024). Μέχρι και σήμερα δεν έχουμε καμιά ενημέρωση για τις προθέσεις της κυβέρνησης. Να υπενθυμίσουμε ότι σε όλες τις επιβατικές μεταφορές ο συντελεστής ΦΠΑ είναι στο 13%.

Κύριε Πρωθυπουργέ

Φωνή λαού, οργή θεού.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Το ταξί είναι μια υπηρεσία δημόσιου χαρακτήρα. Παρόλα αυτά πλήττεται –με την ανοχή της κυβέρνησης- από τον αθέμιτο ανταγωνισμό των Ε.Ι.Χ και των εφαρμογών των πολυεθνικών εταιριών. Με τις πολιτικές που ασκεί η κυβέρνησή σας, είναι βέβαιο ότι αυτός ο κλάδος αργοσβήνει. Σας μεταφέρουμε την αγωνία και τον προβληματισμό χιλιάδων επαγγελματιών και ζητάμε άμεσες λύσεις για να εξασφαλιστεί η συνέχεια αυτού του επαγγέλματος. Τόσο ο κ. Χατζηδάκης όσο και η κα Αλεξοπούλου έδειξαν τις προθέσεις τους και με τις αποφάσεις ή τις παραλείψεις τους έπληξαν όχι μόνο τον κλάδο μας, αλλά και την αξιοπιστία και το κύρος της κυβέρνησης.»

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.