Στην Κίνα θανατώνουν τα κατοικίδια όσων νοσούν από κορωνοϊό

Στην Κίνα θανατώνουν τα κατοικίδια όσων νοσούν από κορωνοϊό

Μετά τη σύσταση προς τους πολίτες να στοκάρουν είδη βασικής ανάγκης και αφού σήμανε συναγερμό στη Ντίσνεϋλαντ στη Σαγκάη έπειτα από τον εντοπισμό ενός κρούσματος που ανάγκασε επισκέπτες και προσωπικό να υποβληθούν σε τεστ, έρχεται ένα άλλο νέο από τον γίγαντα της Ασίας: καταγγελίες Κινέζων που έχουν εντοπιστεί θετικοί στον κορωνοϊό ότι οι τοπικές αρχές θανατώνουν τα κατοικίδιά τους.

Όπως αναφέρει το Bloomberg, την Κίνα έχει συγκλονίσει το βίντεο του ξυλοδαρμού μέχρι θανάτου ενός σκύλου του οποίου η ιδιοκτήτρια βρισκόταν σε καραντίνα, εγείροντας ανησυχίες στους ιδιοκτήτες κατοικίδιων για το πόσο μακριά μπορεί να φτάσει η κυβέρνηση για να πραγματοποιήσει τον στόχο της για μηδενικά κρούσματα.

Το σκυλί που θανατώθηκε ανήκε σε Κινέζα η οποία δεν είχε νοσήσει αλλά είχε έρθει σε επαφή με άτομο που βρέθηκε θετικός στον Covid-19 και γι’ αυτό οδηγήθηκε στις κρατικές εγκαταστάσεις καραντίνας.

Το βίντεο έγινε viral στην πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης Weibo της Κίνας, και αργότερα η ιδιοκτήτρια δήλωσε ότι το Κόργκι της είχε πεθάνει, καταγγέλλοντας πως κατοικίδια και άλλων οικογενειών είχαν την ίδια μοίρα. Πριν από το βίντεο έχουν, ωστόσο, υπάρξει και άλλες καταγγελίες.

Μια γυναίκα στην Τσενγκτού κατήγγειλε επίσης ότι οι γάτες της θανατώθηκαν αυτόν τον μήνα από αξιωματούχους αφού η ίδια τέθηκε σε καραντίνα, σύμφωνα με την South China Morning Post.

Τον Σεπτέμβριο, μια γυναίκα στη Χαρμπίν η οποία προσβλήθηκε από τον ιό ανέφερε ότι οι τρεις γάτες της σκοτώθηκαν από τους κοινοτικούς εργαζόμενους από τους οποίους είχε ζητήσει να τις φροντίσουν ενώ βρισκόταν στο νοσοκομείο καθώς τα ζώα είχαν βρεθεί θετικά στον Covid-19, ανέφερε το Beijing News.

«Επειδή δεν υπήρχε προηγούμενο παράδειγμα, ήθελαν να κάνουν ευθανασία στις γάτες και ήθελαν να τους δώσω γραπτή εξουσιοδότηση. Δεν συμφώνησα», είπε, προσθέτοντας ότι η ίδια ήθελε να λάβουν θεραπεία.

Τοποθετούμενη για αυτή την υπόθεση, η Global Times, ένα ταμπλόιντ του Κομμουνιστικού Κόμματος, έγραψε: «Η πλειοψηφία του κινεζικού λαού πιστεύει ότι η ευθανασία των γατών είναι μια απαραίτητη απόφαση σύμφωνα με το νόμο για την πρόληψη και τον έλεγχο της επιδημίας».

Μετά την έκταση που πήρε το περιστατικό με το βίντεο της θανάτωσης του σκύλου, οι αρχές στο Σανγκράο, στην ανατολική επαρχία Τζιανγκσί, δήλωσαν ότι οι εργαζόμενοι που απολύμαναν την περιοχή έδωσαν στο ζώο «ασφαλή μεταχείριση» χωρίς να ενημερώσουν τον ιδιοκτήτη.

Αυτή η δήλωση εξόργισε τους φιλόζωους καλλιεργώντας το φόβο ότι κυβερνητικοί αξιωματούχοι σε ορισμένες επαρχίες εξοντώνουν κατοικίδια ζώα που θα μπορούσαν να έχουν τον ιό.

Στην Κίνα δεν έχουν όλες οι περιοχές την ίδια πολιτική για την περίοδο της καραντίνας. Έτσι, ορισμένες πόλεις, όπως η Σαγκάη, επιτρέπουν στους ιδιοκτήτες να έχουν μαζί τους στην καραντίνα τα κατοικίδιά τους, ενώ άλλα μέρη υιοθετούν μια πιο σκληρή γραμμή.

«Φοβάμαι πολύ τώρα. Ζω στην Τσενγκτού και έχω δύο κατοικίδια. Η οικογένειά μου τα λατρεύει», έγραψε ένας χρήστης στο Weibo. «Τώρα δεν τολμώ να φύγω πια από το διαμέρισμά μου και ο πατέρας μου δεν φέρνει καν το τηλέφωνό του στα ψώνια, σε περίπτωση που γίνουμε στενές επαφές», πρόσθεσε.

Αν και η προέλευση του ιού πιστεύεται ότι προήλθε από άγριο ζώο, είτε απευθείας από μια νυχτερίδα είτε από έναν ενδιάμεσο ξενιστή, τα εξημερωμένα ζώα και τα ζώα που φιλοξενούνται σε ζωολογικούς κήπους δεν εμπλέκονται στην εξάπλωση του ιού.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Ενώ τα ζώα μπορούν να κολλήσουν τον κορωνοϊό από ανθρώπους, δεν υπάρχουν σαφείς ενδείξεις ότι τα ίδια τον μεταδίδουν στον άνθρωπο. Τα περισσότερα ζώα που έχουν μελετηθεί έχουν χαμηλό ιικό φορτίο, γεγονός που καθιστά δύσκολη τη διέλευση του παθογόνου. Οι περιπτώσεις μόλυνσης ανθρώπων μετά από επαφή με μολυσμένο κατοικίδιο ζώο είναι σπάνιες.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.