ΝΑΤΟ: Μηνύματα από Ο.Σόλτς και Γένς Στόλτενμπεργκ προς την Ρωσία – Πιθανές σοβαρές κυρώσεις

ΝΑΤΟ: Μηνύματα από Ο.Σόλτς και Γένς Στόλτενμπεργκ προς την Ρωσία – Πιθανές σοβαρές κυρώσεις

Ακόμη ένα επεισόδιο στην ένταση που έχει ξεσπάσει μεταξύ Δύσης και Ρωσίας για την ανατολική Ουκρανία προστέθηκε σήμερα, Τρίτη 18 Ιανουαρίου.

Ο καγκελάριος της Γερμανίας, Όλαφ Σολτς, και ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, απηύθυναν έκκληση προς τη Ρωσία να αποκλιμακώσει την ένταση στα σύνορα με την Ουκρανία, προειδοποιώντας ταυτόχρονα ότι, σε αντίθετη περίπτωση, η Μόσχα θα έρθει αντιμέτωπη με «σοβαρές πολιτικές και οικονομικές» συνέπειες.

Ο κ. Στόλτενμπεργκ κάλεσε ακόμη τη Μόσχα να συνεχίσει τον διάλογο στο πλαίσιο του Συμβουλίου ΝΑΤΟ-Ρωσίας «προκειμένου να βρεθεί λύση» για τις ρωσικές ανησυχίες. Όλα αυτά γίνονται ενώ το σκληρό πόκερ μεταξύ Μόσχας και Δύσης συνεχίζεται.

«Ο κίνδυνος μιας διένεξης είναι πραγματικός (…) Ο βασικός στόχος τώρα είναι να αποτρέψουμε μια τέτοια επίθεση. Αλλά αν αποφασίσουν για μία ακόμη φορά να χρησιμοποιήσουν στρατιωτική ισχύ κατά της Ουκρανίας, αυτό θα σημαίνει υψηλό κόστος για τη Ρωσία. Το ΝΑΤΟ παρέχει βοήθεια στην Ουκρανία και αναγνωρίζει το δικαίωμά της στην αυτοάμυνα», τόνισε ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ.

Ακόμη, απαντώντας σε ερωτήσεις σχετικά με το εάν η Βορειοατλαντική Συμμαχία είναι διατεθειμένη να συνδράμει στρατιωτικά το Κίεβο εφόσον δεχθεί επίθεση από τη Μόσχα, σημείωσε ότι το ΝΑΤΟ είναι αμυντικός μηχανισμός, ο οποίος δεν απειλεί τη Ρωσία ή οποιαδήποτε άλλη χώρα.

«Ισχυρή αποτροπή και άμυνα, σε συνδυασμό με διάλογο», είπε χαρακτηριστικά ο γ.γ. του ΝΑΤΟ και κάλεσε τη Μόσχα να συνεχίσει τις συνομιλίες με τη Συμμαχία. «Οι σύμμαχοι είναι έτοιμοι να ενδυναμώσουν την στρατιωτική και πολιτική επικοινωνία και καλούμε τη Ρωσία να αναθεωρήσει την απόφασή της να διακόψει τις διπλωματικές σχέσεις της με το ΝΑΤΟ», δήλωσε ο κ. Στόλτενμπεργκ.

Ταυτόχρονα, , διευκρίνισε ότι η Συμμαχία δεν θα δεχτεί να υπονομευτεί το δικαίωμα κάθε χώρας να επιλέγει τον δρόμο της ή τη δυνατότητα του ΝΑΤΟ να προστατεύει όλα τα μέλη του. «Όταν η ένταση μεγαλώνει, τότε ο διάλογος είναι απαραίτητος», πρόσθεσε και πρότεινε μια σειρά συναντήσεων στο πλαίσιο του Συμβουλίου ΝΑΤΟ-Ρωσίας.

Ο κ. Σολτς συμφώνησε ότι το σημαντικό είναι να αποτραπεί η στρατιωτική κλιμάκωση και η παραβίαση της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας και επανέλαβε την προειδοποίηση για «υψηλό πολιτικό και οικονομικό» κόστος για τη Ρωσία, ενώ άφησε όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά σχετικά με την τύχη του αγωγού Nord Stream 2 σε περίπτωση ρωσικής επίθεσης.

«Είναι σαφές ότι το κόστος (μιας στρατιωτικής επίθεσης) θα είναι υψηλό και ότι θα πρέπει να συζητηθούν όλα», ανέφερε ο καγκελάριος. Ερωτώμενος εάν η γερμανική θέση ότι ο Nord Stream 2 είναι οικονομικό και όχι πολιτικό εγχείρημα είναι «αφελής», ο Γ. Στόλτενμπεργκ παραδέχθηκε ότι υπάρχουν διαφορετικές απόψεις μεταξύ των συμμάχων, αλλά «όλοι συμφωνούμε ότι είναι σημαντικό να μην υπάρχει ενεργειακό μονοπώλιο, για πολλούς λόγους, περιβαλλοντικούς αλλά και ασφαλείας».

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Τέλος, ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ ανέφερε ακόμη ότι η ρωσική πλευρά έχει μειώσει το φυσικό αέριο που διαθέτει στην Ευρώπη και το γεγονός «αναδεικνύει τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η ευρωπαϊκή αγορά ενέργειας».

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.