ΚΛΕΙΣΙΜΟ
To «κοτόπουλο» της Eurovision πιο πολύ άντρας είναι από κάτι προσκυνημένους

Βουλευτικές εκλογές Γαλλία: Σε εντυπωσιακά ποσοστά κυμαίνεται η αποχή

Βουλευτικές εκλογές Γαλλία: Σε εντυπωσιακά  ποσοστά κυμαίνεται η αποχή

Σε εντυπωσιακά χαμηλά ποσοστά κυμαίνεται, μέχρι στιγμής, η συμμετοχή στον β’ γύρο των γαλλικών βουλευτικών εκλογών, που διεξάγονται σήμερα,

Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, το ποσοστό συμμετοχής βρισκόταν μόλις στο 17,75%, όταν το αντίστοιχο του 2012 ήταν 21,41%.

Οι κάλπες στα 67.000 εκλογικά τμήματα στη Γαλλία άνοιξαν στις 8:00 το πρωί και θα κλείσουν στις 18:00, με περισσότερα από 47 εκατομμύρια εκλογείς να καλούνται να ψηφίσουν σε αυτές τις εκλογές, ώστε το ποσοστό αποχής -που έφθασε το 51,3% στον πρώτο γύρο- να μειωθεί σημαντικά.

Στις 20.00 θα κλείσουν τα εκλογικά τμήματα στις περισσότερες μεγάλες πόλεις. Ένα μέρος των Γάλλων στα Υπερπόντια Εδάφη και στο εξωτερικό ψήφισε ήδη από χθες.

Είναι γεγονός, ωστόσο, ότι οι απανωτές εκλογικές διαδικασίες στη Γαλλία τους τελευταίους τρεις μήνες έχουν κουράσει τους πολίτες, οι οποίοι βλέπουν μάλλον με ανακούφιση το τέλος μιας επτάμηνης, δύσκολης προεκλογικής εκστρατείας, με πολλά σκάνδαλα και ανατροπές.

Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι το κόμμα Republique en Marche (Δημοκρατία Εμπρός) του Εμανουέλ Μακρόν θα εξασφαλίσει έως και 470 έδρες επί συνόλου 577, πολύ περισσότερες από τις 289 που χρειάζεται για την απόλυτη πλειοψηφία, παρέχοντας στο νέο «χρυσό παιδί» της Γαλλίας την αναγκαία στήριξη, για να περάσει τους ερχόμενους μήνες τις αμφιλεγόμενες αλλαγές στο εργασιακό δίκαιο -μέρος μιας φιλόδοξης μεταρρυθμιστικής ατζέντας, με την οποία θέλει να δώσει νέα ώθηση στην οικονομία της χώρας.

Τα πρώτα αποτελέσματα

Μόνη από έξι υπουργούς υποψήφιους στις εκλογές μετά τον πρώτο γύρο, η Ανίκ Ζιραρντέν (Υπερπόντια Εδάφη) επανεξελέγη τελικά σε Σεν-Πιέρ και Μικελόν με μόλις 136 ψήφους παραπάνω. Σε περίπτωση αποτυχίας, θα έπρεπε να εγκαταλείψει την υπουργική της θέση. Οι άλλοι πέντε συνάδελφοί της είναι φαβορί σήμερα στη μητροπολιτική Γαλλία.

Στον Άγιο Μαρτίνο και στον Άγιο Βαρθολομαίο, δύο νησιά στην Καραϊβική, που κατά παράδοση ψηφίζουν Δεξιά, η υποψήφια της παράταξης République en Μarche (REM) του Εμανουέλ Μακρόν ηττήθηκε από την Κλερ Ζαβουά των Ρεπουμπλικανών, που εξελέγη με 54,73% των ψήφων.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Στη Γουιάνα, ο απερχόμενος βουλευτής του DVG Γκαμπριέλ Σερβίλ επανεξελέγη. Θα είναι στην Εθνοσυνέλευση με τον Λεναΐκ Αντάμ, που εξελέγη με το ψηφοδέλτιο του REM. Η Γουαδελούπη εξέλεξε τέσσερις νέους βουλευτές: δύο του DVG (Ζιστίν Μπενέν και Μαξ Ματιασέν) έναν του REM (Ολιβιέ Σερβά) και μια σοσιαλίστρια (Ελέν Βενκέρ-Κριστόφ). Στη Μαρτινίκα, μία γυναίκα εξελέγη για πρώτη φορά βουλευτής (Ζοζέτ Μανέν, του DVG) και τρεις απερχόμενοι επανεξελέγησαν.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.