ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Κατά τον ΣΥΡΙΖΑ επειδή δεν αναγνωρίζεται ο όρος «γυναικοκτονία» δολοφονούνται γυναίκες. Δηλαδή η γυναίκα είναι ιδιότητα και όχι άνθρωπος...

Βολές Ά. Μέρκελ σε Ντ. Τραμπ: «Η Αμερική δεν μπορεί να γίνει σπουδαία αν δεν την ενδιαφέρουν διεθνή ζητήματα»

Βολές Ά. Μέρκελ σε Ντ. Τραμπ: «Η Αμερική δεν μπορεί να γίνει σπουδαία αν δεν την ενδιαφέρουν διεθνή ζητήματα»

Σε συνέντευξή της στην γερμανική εφημερίδα Handelsblatt η Γερμανίδα καγκελάριος, Άγκελα Μέρκελ, επέκρινε την τακτική του 45ου προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ «Η Αμερική πρώτη» τονίζοντας ότι οι εκκλήσεις για αύξηση των αμυντικών δαπανών υπερισχύουν των απαιτήσεων του Αμερικανού Προέδρου και τονίζοντας ότι σ’ έναν πόλεμο ΗΠΑ και Βορείου Κορέας η Γερμανία δεν είναι θα ταχθεί με την Ουάσιγκτον.

Η Γερμανίδα καγκελάριος επεσήμανε ότι μέρος της εξήγησης για την εκλογή Τραμπ, είναι ότι οι ψηφοφόροι είχαν αγανακτήσει με την εμπλοκή των ΗΠΑ σε διαμάχες εκτός των συνόρων τους και επιθυμούσαν κάποιον που θα ασχολούνταν περισσότερο με τα εσωτερικά προβλήματα των Αμερικανών πολιτών. Πρόσθεσε δε, ότι η τόση ενασχόληση μόνο με τα εσωτερικά των ΗΠΑ δεν κάνει καλό στη χώρα.

«Η Αμερική δεν μπορεί να γίνει σπουδαία ξανά αν δεν την ενδιαφέρουν ζητήματα έξω από τα σύνορά της» δήλωσε η Γερμανίδα καγκελάριος στην εφημερίδα Handelsblatt παραφράζοντας το προεκλογικό μήνυμα Τραμπ «Ας κάνουμε την Αμερική σπουδαία ξανά»..

Η Μέρκελ επεσήμανε ακόμα ότι ο Τραμπ κέρδισε τις εκλογές με δημοκρατικό τρόπο. «Κέρδισε μία σκληρή εκλογική μάχη. Όποια και αν είναι η προσωπική μου άποψη για εκείνον, αξίζει σεβασμό» είπε.

Παραδέχτηκε ωστόσο, ότι στο παρελθόν οι δύο ηγέτες δεν βλέπουν κάποια ζητήματα από την ίδια οπτική. Χαρακτηριστικά παραδείγματα το εμπόριο και η κλιματική αλλαγή.

Οταν ο Τραμπ ανακοίνωσε για παράδειγμα ότι αποσύρει τις ΗΠΑ από τη συνθήκη του Παρισιού, η ίδια χαρακτήρισε την κίνησή του ως «εξαιρετικά λυπηρή» αλλά επεσήμανε ότι αυτό δεν θα σταματούσε σε καμία περίπτωση τον υπόλοιπο κόσμο από το να ασχοληθούν με το μείζον ζήτημα.

Τόνισε ότι η Ευρώπη δε μπορεί να βασίζεται μόνο στις ΗΠΑ για την επίλυση των προβλημάτων και οφείλει να «διαμορφώνει τα δικά της πεδία ενδιαφέροντος», τα οποία ενδεχομένως να μην συνάδουν με εκείνα των συμμάχων τους στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού.

Ο Τραμπ από την πλευρά του έχει υπάρξει ιδιαίτερα επικριτικός για το επίπεδο των αμυντικών δαπανών της Γερμανίας.

Οι αμυντικές δαπάνες της Γερμανίας ανέρχονται στο 1,2% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος της, ενώ ο στόχος του ΝΑΤΟ είναι 2%.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Ωστόσο, η Μέρκελ επέμεινε ότι το η ώθηση για τη Γερμανία να δαπανήσει περισσότερα για την άμυνα ξεκίνησε πολύ πριν από την εμφάνιση του Τραμπ στο πολιτικό προσκήνιο.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.