ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Χριστοπωλητή, όταν σε πλήρωνε το pronews.gr, ήταν καλά;

Π. Μοσκοβισί: «Είναι δημοκρατικό σκάνδαλο όσα επιβάλλαμε στην Ελλάδα» – Ξαφνική «μετάνοια» λόγω επίσκεψης Μακρόν;

Π. Μοσκοβισί: «Είναι δημοκρατικό σκάνδαλο όσα επιβάλλαμε στην Ελλάδα» – Ξαφνική «μετάνοια» λόγω επίσκεψης Μακρόν;

Το κλίμα για την Ελλάδα άλλαξε και ο Γάλλος Επίτροπος Πιέρ Μοσκοβισί προχώρησε σε μια κυνική δήλωση αφού χαρακτήρισε το ελληνικό πρόγραμμα (που έχει εξαθλιώσει τον ελληνικό λαό εδώ και 7 χρόνια) ως «δημοκρατικό σκάνδαλο» και πρόσθεσε «Αποφασίζοντας με τέτοιο τρόπο για τη μοίρα μιας χώρας, επιβάλλοντας αποφάσεις για την περικοπή συντάξεων, στα εργασιακά …χωρίς τα ΜΜΕ να γνωρίζουν πραγματικά τι έχει ειπωθεί».

Είναι η πρώτη φορά που ένα βασικό στέλεχος της Κομισιόν έχει προχωρήσει σε μια τόσο αρνητική για τον οργανισμό που εκπροσωπεί παραδοχή. Σίγουρα η δήλωση αυτή συνδέεται και με την επίσκεψη Μακρόν στην Ελλάδα, καθώς οι Γάλλοι αποσκοπούν και στην υπογραφή «χρυσοφόρων» συμβολαίων και συμφωνιών.

Μαζί με τον Γάλλο πρόεδρο στην χώρα έρχονται και εκπρόσωποι 40 γαλλικών κολοσσών μεταξύ των οποίων Total, Suez, EDF, Sanofi, Orpea, Bpifrance και Engie.

«Είναι τα πρώτα ονόματα της γαλλικής οικονομίας. Θέλουν να στείλουν μήνυμα ότι η Γαλλία θα συνοδεύσει την Ελλάδα στο δρόμο της ανάπτυξης και να την βγάλουν από την μιζέρια», σχολιάζει ο Νίκος Βερνίκος, πρόεδρος του Διεθνούς Εμπορικού Επιμελητηρίου.

«Σχετικά με τις ιδιωτικοποιήσεις, η Γαλλία αρχίζει να επιστρέφει στην Ελλάδα, παρά το γεγονός ότι πριν από μερικά χρόνια κάποιες εταιρείες πλήρωσαν τα σπασμένα και εγκατέλειψαν τη χώρα, όπως το Carrefour, η Crédit agricole και η Société générale.

Στο πλαίσιο του μεγάλου προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων, η εταιρεία της Μασσαλίας CMA CGM υπέγραψε μόλις συμφωνία για το λιμάνι της Θεσσαλονίκης, σε κονσόρτιουμ με την Γερμανία. Ετσι, αντίθετα με το λιμάνι του Πειραιά, το οποίο πέρασε σε κινεζικό έλεγχο, το λιμάνι της Θεσσαλονίκης παραμένει ευρωπαϊκό. Αυτό έχει στρατηγική σημασία για την Γαλλία, η οποία θέλει να φρενάρει την επιθετικότητα του Πεκίνου στη νότια Ευρώπη.

Αλλες επιχειρήσεις, όπως η Suez και η EDF, είναι υποψήφιες για την εξαφορά των εταιρειών νερού και ηλεκτρισμού, ΕΥΔΑΠ, ΕΥΑΘ και ΔΕΗ.

Οσο για την Total, ενδιαφέρεται για τις εξορύξεις πετρελαίου στο Ιόνιο και στη νότια Κρήτη. (Σημειώνεται ότι νοτίως της Κρήτης θεωρείται ότι κρύβεται ο μεγαλύτερος ενεργειακός θησαυρός)

Ολα αυτά επαρκούν στην Ελλάδα για να φθάσει τον στόχο των 1.9 δις ευρώ ιδιωτικοποιήσεων για το 2017; «Αναμφίβολα όχι, αλλά αυτό το επενδυτικό ενδιαφέρον στέλνει ένα μήνυμα στους διεθνείς επενδυτές για μια Ελλάδα η οποία βγάζει το κεφάλι από το νερό», σχολιάζει ο Νίκος Βερνίκος.
«Από τις 24 Ιουλίου 2017 και μετά την επιτυχημένη έξοδο της Ελλάδας στις αγορές, η διεθνής κοινότητα δεν μας κοιτάζει πια με το ίδιο μάτι», προσθέτει ο Νίκος Βερνίκος.
Σε μια πρόσφατη επίσκεψή του σε μια ελληνική start-up, ο Αλέξης Τσίπρας επανέλαβε ότι θα κάνει ό,τι είναι δυνατόν για να επιτύχει επενδύσεις»
αναφέρει η Le Figaro.

Πηγή: 10 γαλλικοί κολοσσοί θα συνοδεύουν τον Μακρόν στην Αθήνα -Τι επιδιώκουν | iefimerida.gr

Έτσι λοιπόν οι δηλώσεις Μοσκοβισί δεν ήταν τυχαίες. Επιλέχθηκαν να γίνουν τώρα καθώς υπάρχει πλέον κλίμα για επενδύσεις στην χώρα.

Τι είπε ακριβώς όμως ο Γάλλος επίτροπος στη συνέντευξή του στην Corriere della Serra;

Perché lei dice che il programma per la Grecia è uno «scandalo democratico»?

«Γιατί λέτε ότι το ελληνικό πρόγραμμα είναι ένα δημοκρατικό σκάνδαλο» ρώτησε ο δημοσιογράφος της εημερίδας.

«È uno scandalo nella forma democratica, non perché le decisioni siano state scandalose. Ma decidere così il destino di un popolo, imporre nei dettagli decisioni sulle pensioni, sul mercato del lavoro… Parlo dei minimi dettagli della vita di un Paese, decisi in un organismo a porte chiuse, i cui lavori sono preparati da tecnocrati, senza il minimo controllo di un parlamento. Senza che i media sappiano veramente cosa viene detto, senza criteri fissi o una linea direttrice comune».

«Είναι ένα σκάνδαλο με δημοκρατική μορφή, όχι επειδή οι αποφάσεις ήταν σκανδαλώδεις. Αλλά να αποφασίζεις έτσι για την μοίρα ενός λαού, να επιβάλλεις με λεπτομέρειες αποφάσεις στις συντάξεις, στην αγορά εργασίας… Μιλώ για τις πιο μικρές λεπτομέρειες στην ζωή μιας χώρας, αποφάσεις ενός οργανισμού με κλειστές πόρτες, του οποίοιυ οι εργασίες έχουν προετοιμασθεί από τεχνοκράτες χωρίς τον παραμικρό έλεγχο από ένα κοινοβούλιο. Χωρίς τα ΜΜΕ να γνωρίζουν τι έχει ειπωθεί, χωρίς σταθερά κριτήρια ή μια γενική κατευθυντήρια γραμμή» απάντησε ο Π.Μοσκοβισί

Σημειώνεται ότι πρόκειται περί του ιδίου ανθρώπου που τον Ιούνιο του 2012, την παραμονή των κρίσιμων εκλογών στην Ελλάδα, προειδοποιούσε τους Έλληνες ψηφοφόρους ότι ήταν επικίνδυνο να ψηφίσουν ΣΥΡΙΖΑ. Το αριστερό κόμμα, τελικά, κέρδισε τις εκλογές τρία χρόνια αργότερα, το 2015.

Yπενθυμίζεται ότι Μ.Μακρόν και Π.Μοσκοβισί ανήκαν και οι δύο στο κόμμα των Σοσιαλιστών και συνεχίζουν να βρίσκονται στον ίδιο πολιτικό χώρο. Άλλωστε όλοι γνωρίζουν ότι η αποστασιοποίηση Μακρόν από τους Σοσιαλιστές ήταν ένα κόλπο που τελικώς έπιασε για να εμφανιστεί στο γαλλικό εκλογικό κοινό «φρέσκος» χωρίς τα «βαρίδια» της προεδρίας Φ.Ολάντ που τόσο δυσαρέστησε τους Γάλλους.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.