ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Κατά τον ΣΥΡΙΖΑ επειδή δεν αναγνωρίζεται ο όρος «γυναικοκτονία» δολοφονούνται γυναίκες. Δηλαδή η γυναίκα είναι ιδιότητα και όχι άνθρωπος...

Αυστρία: Απελπισμένοι οι Σοσιαλδημοκράτες – Έτοιμοι να συζητήσουν και με το «σκληρό» Κόμμα των Ελευθέρων

Αυστρία: Απελπισμένοι οι Σοσιαλδημοκράτες – Έτοιμοι να συζητήσουν και με το «σκληρό» Κόμμα των Ελευθέρων

Διατεθειμένος να μπει σε διαβουλεύσεις τόσο με τον νικητή των χθεσινών αυστριακών πρόωρων βουλευτικών εκλογών, το συντηρητικό Λαϊκό Κόμμα του απερχόμενου υπουργού Εξωτερικών Σεμπάστιαν Κουρτς, όσο και με το τρίτο σε δύναμη εθνικιστικό Κόμμα των Ελευθέρων, δήλωσε ο αρχηγός των Σοσιαλδημοκρατών και απερχόμενος καγκελάριος Κρίστιαν Κερν.

Την δήλωση έκανε σήμερα το μεσημέρι στη Βιέννη πριν από τη συνεδρίαση του προεδρείου του κόμματος του όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Σύμφωνα με τον ίδιο, βάση των διαβουλεύσεων με τα δύο άλλα κόμματα θα αποτελέσουν ο «κατάλογος κριτηρίων» και η «πυξίδα αξιών», που είχαν αποφασιστεί το καλοκαίρι από τα όργανα του κόμματος για ενδεχόμενες μελλοντικές κυβερνητικές του συνεργασίες.

Στις χθεσινές εκλογές, οι Σοσιαλδημοκράτες έχασαν την πρώτη θέση, την οποία διατηρούσαν σχεδόν επί πενήντα χρόνια – με εξαίρεση τις εκλογές του 2002 όταν βρέθηκαν δεύτεροι πίσω από το Λαϊκό Κόμμα – ενώ μεγάλος νικητής τους αναδείχθηκε ο Σεμπάστιαν Κουρτς, στον οποίο οφείλεται αποκλειστικά η κατάκτηση της πρώτης θέσης, με την αύξηση της δύναμης του κόμματός του από το 24 % στις προηγούμενες εκλογές του 2013 στο 31,5 % .

Στη σημερινή συνεδρίαση του προεδρείου των Σοσιαλδημοκρατών, στήριξη στον αρχηγό τους φέρεται να υπήρξε από τα συνδικάτα και από τους επικεφαλής των οργανώσεών τους στα εννέα αυστριακά ομόσπονδα κρατίδια, με εξαίρεση εκείνου της Βιέννης.

Ο αρχηγός των Σοσιαλδημοκρατών στη Βιέννη, ο δήμαρχος και τοπικός κυβερνήτης Μίχαελ Χόιπλ, στον οποίο και μόνον οφείλεται η «διάσωση» του κόμματος στη δεύτερη θέση στις χθεσινές εκλογές, καθώς, σε αντίθεση με τα υπόλοιπα κρατίδια όπου είχαν απώλειες, μόνον στη Βιέννη αύξησαν το ποσοστό τους κατά 3,3 μονάδες, παρέπεμψε στα ισχύοντα ακόμη, ομόφωνα ψηφίσματα των συνεδρίων των Σοσιαλδημοκρατών, με τα οποία απορρίπτεται κατηγορηματικά μία κυβερνητική συνεργασία τους με το Κόμμα των Ελευθέρων.

Ο ίδιος έχει κατά κάποιον τρόπο «βαρεθεί» να επικρίνεται πως είναι ο μόνος που τηρεί αυτά τα ψηφίσματα, ανέφερε χαρακτηριστικά ο Μίχαελ Χόιπλ – που είναι γνωστός για την κάθετη αντίθεση του σε συνεργασία με τους Ελευθέρους – τονίζοντας χαρακτηριστικά «εάν οι ίδιοι δεν παίρνουμε τους εαυτούς μας σοβαρά, τότε ποιος θα μας πάρει στα σοβαρά».

Σε παρέμβασή του στη συνεδρίαση, το μέλος του προεδρείου, ο πρόεδρος της Αυστριακής Συνομοσπονδίας Συνδικάτων Έριχ Φόγκλαρ σημείωσε πως ο Μίχαελ Χόιπλ μπορεί να έχει τη δική του γνώμη, όμως υπάρχουν αρκετοί άλλοι που είναι διαφορετικής άποψης, και σε αυτούς πρέπει να συγκαταλέγεται και ο αρχηγός του κόμματος Κρίστιαν Κερν.

Ο ίδιος ο Κρίστιαν Κερν, απευθυνόμενος προφανώς προς τον δήμαρχο και τοπικό κυβερνήτη της Βιέννης, ανέφερε πως υπάρχουν πολλές μεμονωμένες απόψεις και πως «θα αγνοήσουμε φωνές από αριστερά ή δεξιά».

Πολιτικοί αναλυτές στη Βιέννη προειδοποιούν ήδη εδώ και πολλούς μήνες για πιθανή διάσπαση των Αυστριακών Σοσιαλδημοκρατών σε περίπτωση ενδεχόμενης κυβερνητικής συνεργασίας τους σε ομοσπονδιακό επίπεδο με το ακροδεξιό εθνικιστικό Κόμμα των Ελευθέρων.

Ο Κρίστιαν Κερν θα πρέπει να παραμείνει μόνον στην γραμμή του Φραντς Βρανίτσκι (ΣΣ του Σοσιαλδημοκράτη καγκελάριου μεταξύ 1986 και 1997), δηλαδή διαχωρίζοντας σαφώς τη θέση του απέναντι στους Ελευθέρους, διαφορετικά, η πολιτική καριέρα του θα τελειώσει πολύ σύντομα, είχε προειδοποιήσει στο παρελθόν με μεγάλη σαφήνεια ο διεθνώς γνωστός Αυστριακός καθηγητής πολιτικών επιστημών Άντον Πελίνκα.

Ο ίδιος, εκτιμώντας ως δεδομένη τη διάσπαση των Σοσιαλδημοκρατών σε περίπτωση συνεργασίας τους με τους Ελευθέρους σε ομοσπονδιακή κυβέρνηση, είχε επισημάνει πως το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα «διασώθηκε» ως πρώτη πολιτική δύναμη από το 1986 και μετά μόνον χάριν του πλήρους διαχωρισμού του απέναντι στο Κόμμα των Ελευθέρων, ενώ προειδοποιούσε σαφέστατα πως «όποιος (ΣΣ αρχηγός των Σοσιαλδημοκρατών) εγκαταλείψει αυτή την οριοθέτηση (του Φραντς Βρανίτσκι) απέναντι στους Ελευθέρους, θα προκαλέσει σεισμό στο εσωτερικό του κόμματος».

Στις ίδιες τις τάξεις του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος, οι «δεξιοί» Σοσιαλδημοκράτες, θεωρώντας πως αυτό θα ήταν η λύση για τη συνεχή μείωση της δύναμης του κόμματος τους, φέρεται να ζητούν εδώ και καιρό μία προσέγγιση με την (μεταξύ άλλων, άκρα αντιπροσφυγική) πολιτική του ακροδεξιού εθνικιστικού Κόμματος των Ελευθέρων ή ακόμη και έναν συνασπισμό μαζί του.

Από την άλλη πάλι, η αριστερο-φιλελεύθερη πτέρυγα παραμένει πιστή στα ομόφωνα ψηφίσματα όλων των συνεδρίων του κόμματος εναντίον οποιασδήποτε συνεργασίας με το Κόμμα των Ελευθέρων και καταγγέλλει την οποιαδήποτε συνεργασία με την Ακροδεξιά ως «καταστροφική».

Πολιτικοί σχολιαστές στην Αυστρία ασκούν εδώ και πολύ καιρό κριτική στο Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα για μερική αποξένωσή του από τους ψηφοφόρους του, για επανειλημμένες αναπροσαρμογές της πολιτικής του τα τελευταία χρόνια και για βαθμιαία στροφή του προς το κέντρο και τα δεξιά.

Ως συνέπεια αυτών των εξελίξεων θεωρείται από τους ίδιους η συνεχής συρρίκνωση του αριθμού των μελών του κόμματος που συνεχίζουν να πληρώνουν τη συνδρομή τους, τα οποία μειώθηκαν μέσα στα προηγούμενα δύο χρόνια κατά 30.000 και σήμερα ο συνολικός τους αριθμός ανέρχεται σε μόλις λίγο πάνω από τις 200.000.

Το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα Αυστρίας είχε γνωρίσει τη μεγαλύτερη άνθηση του την εποχή που ήταν αρχηγός του ο ιστορικός καγκελάριος της Αυστρίας Μπρούνο Κράισκι, ο οποίος κυβέρνησε επί 13 χρόνια με αυτοδύναμες κυβερνήσεις διαθέτοντας στη Βουλή απόλυτη πλειοψηφία άνω του 50 % στο χρονικό διάστημα 1971-1983, και το Σοσιαλιστικό – και αργότερα Σοσιαλδημοκρατικό – Κόμμα του αριθμούσε το 1980 πάνω από 730.000 μέλη.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Οι διάδοχοί του, οι αρχηγοί του κόμματος και καγκελάριοι Φρεντ Ζίνοβατς , Φραντς Βρανίτσκι, Βίκτορ Κλίμα, Αλφρεντ Γκούζενμπαουερ, Βέρνερ Φάιμαν και Κρίστιαν Κερν, διαθέτοντας μόνον τη σχετική πλειοψηφία, είχαν ηγηθεί από το 1983 μέχρι το 1999, και – έπειτα από το διάλειμμα δεξιάς-ακροδεξιάς διακυβέρνησης της Αυστρίας μεταξύ 2000 και 2006 – από το 2007 έως σήμερα, κυβερνήσεων συνασπισμού με το Λαϊκό Κόμμα.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.