ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Χριστοπωλητή, όταν σε πλήρωνε το pronews.gr, ήταν καλά;

Χώμα από πεδίο μάχης Σοβιετικών – Ναζί στην Κοζάνη θα μεταφερθεί στη Ρωσία

Χώμα από πεδίο μάχης Σοβιετικών – Ναζί στην Κοζάνη θα μεταφερθεί στη Ρωσία

Χώμα από το Βέρμιο στην Κοζάνη όπου σκοτώθηκαν Σοβιετικοί στρατιώτες σε μάχη με Ναζί, θα μεταφερθεί με ειδικές κάψουλες στη Ρωσία και θα τοποθετηθεί στον κεντρικό ναό των Ενόπλων Δυνάμεων.

Ρωσική στρατιωτική αντιπροσωπεία πήρε σήμερα χώμα από τις πλαγιές βουνού στην Κοζάνη όπου είχαν πέσει νεκροί τέσσερις Σοβιετικοί στρατιώτες που μάχονταν εναντίον των Ναζί, τον Απρίλιο του 1944.

Επικεφαλής της στρατιωτικής αντιπροσωπείας ήταν ο στρατιωτικός ακόλουθος της ρωσικής πρεσβείας στην Αθήνα, υποστράτηγος Πριχόντικο.

Η αντιπροσωπεία πήρε χώμα από τις πλαγιές του Βερμίου στο Μεσόβουνο Κοζάνης, τόσο από το σημείο που οι Σοβιετικοί στρατιώτες έπεσαν νεκροί όσο και από το σημείο που ετάφησαν.

Το χώμα τοποθετήθηκε σε ειδικές κάψουλες οι οποίες θα αποτεθούν στον κεντρικό ναό των Ενόπλων Δυνάμεων της Ρωσίας, στις 9 Μαΐου 2020, ανήμερα της Ημέρας της Νίκης, όπως δήλωσε ο πρόεδρος της κοινότητας Μεσόβουνου, Παύλος Παραστατίδης.

Στις 9 Μαΐου 2020, η Ρωσία θα γιορτάσει με κάθε επισημότητα την 75η επέτειο της νίκης κατά της Ναζιστικής Γερμανίας.

Οι τέσσερις Σοβιετικοί στρατιώτες βρίσκονταν έξω από το Μεσόβουνο με αντάρτες του ΕΛ.ΑΣ. όταν Ναζί σε συνεργασία με Έλληνες δωσίλογους έκαψαν το χωριό και εκτέλεσαν 150 κατοίκους, στο πλαίσιο της επιχείρησης «μαγιάτικη καταιγίδα».

Στη μάχη με τους αντάρτες, στο Βέρμιο, νεκροί έπεσαν οι τέσσερις Σοβιετικοί στρατιώτες.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Μέχρι το 1990, οι στρατιώτες ήταν θαμμένοι στο σημείο που σκοτώθηκαν, όπου υπάρχει ένα μικρό μνημείο, όπως ανέφερε ο κ. Παραστατίδης. Τη χρονιά εκείνη, έγινε εκταφή και τα οστά τους μεταφέρθηκαν στο κεντρικό μνημείο που έχει δημιουργηθεί στο χωριό όπου είναι ετάφησαν και 315 κάτοικοι, οι οποίο σκοτώθηκαν σε δύο ναζιστικές εκτελέσεις στις 23 Οκτωβρίου 1941 και 23 Απριλίου 1944.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.