ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Έτσι εξηγείται το σπίτι του Βολταίρου...

Η Βρετανία αποχωρεί οριστικά από την ΕΕ – Πέρασε από την Βουλή η συμφωνία για το Brexit

Η Βρετανία αποχωρεί οριστικά από την ΕΕ – Πέρασε από την Βουλή η συμφωνία για το Brexit

Με 330 ψήφους πέρασε ο Βρετανός Πρωθυπουργός την συμφωνία για το Brexit από την Βουλή. Πλέον ο χρόνος κυλά αντίστροφα για την έξοδο της Βρετανίας από την ΕΕ.

Κατά του σχεδίου αποχώρησης τάχθηκαν 231 βουλευτές.

Η Βρετανία θα αποχωρήσει, όπως έχει συμφωνηθεί με την ΕΕ, οριστικά στο τέλος Ιανουαρίου από την ΕΕ.

Στην ψηφοφορία της Πέμπτης οι βουλευτές είχαν την τελευταία ευκαιρία να απορρίψουν τη συμφωνία προτού σταλεί στη Βουλή των Λόρδων.

Στην ουσία η συμφωνία αποχώρησης του Μπόρις Τζόνσον είναι ίδια με αυτή της Τερέζα Μέι, αντικαθίσταται όμως το backstop με ένα τελωνειακό σύνορο στη θάλασσα της Ιρλανδίας μεταξύ της Βόρειας Ιρλανδίας και του υπόλοιπου Ηνωμένου Βασιλείου.

Το νομοσχέδιο για το Brexit πέρασε το πρώτο του εμπόδιο στη Βουλή των Κοινοτήτων πριν από τα Χριστούγεννα, λίγο μετά την εκλογική νίκη των Συντηρητικών.

Η προσοχή πάντως έχει στραφεί στις επικείμενες συνομιλίες για τις μακροπρόθεσμες διευθετήσεις με την ΕΕ που θα τεθούν σε ισχύ όταν η μεταβατική περίοδος –κατά την οποία η Βρετανία συνεχίζει να υπόκειται στους κανόνες της ΕΕ– λήξει στις 31 Δεκεμβρίου.

Ο Τζόνσον είναι βέβαιος ότι η διαπραγμάτευση για τη συμφωνία ελεύθερου εμπορίου που επιθυμεί μπορεί να ολοκληρωθεί εγκαίρως, με τους εταίρους του, ωστόσο, στην ΕΕ εμφανίζονται λιγότερο σίγουροι. Χθες, ο Τζόνσον συναντήθηκε με την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν στο Λονδίνο, μερικές ώρες αφού η ίδια επισήμανε σε ομιλία της ότι θα είναι «ουσιαστικά αδύνατο» να συμφωνηθούν τα πάντα έως τα τέλη του έτους.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον είχε την Τετάρτη συνάντηση με την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ανακοινώθηκε από το γραφείο του, εν όψει των εμπορικών συνομιλιών που θα διεξαχθούν μετά την αποχώρηση της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση στις 31 Ιανουαρίου.

Η ανακοίνωση της Ντάουνινγκ Στριτ:

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Ο πρωθυπουργός ήταν σαφής ότι το Ηνωμένο Βασίλειο δεν θα παρατείνει την εφαρμογή της μεταβατικής περιόδου πέραν της 31ης Δεκεμβρίου 2020 και ότι οποιαδήποτε μελλοντική εταιρική σχέση δεν πρέπει να περιλαμβάνει οποιαδήποτε εναρμόνιση με τους κανόνες της ΕΕ ή δικαιοδοσία του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.