«Ζεσταίνεται» πολύ η κατάσταση στην Ευρώπη…

Αυτό είναι το ακριβότερο κρασί στον κόσμο για το 2019: Δείτε πόσο πουλήθηκε (φώτο)

Αυτό είναι το ακριβότερο κρασί στον κόσμο για το 2019: Δείτε πόσο πουλήθηκε (φώτο)

Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης

Προσθήκη του pronews.gr στην Google

Το ότι σχεδόν όλοι μας θέλουμε να γευτούμε ή έχουμε γευτεί ένα πολύ καλό και ακριβό κρασί είναι μια πραγματικότητα.

Ωστόσο, το ότι τα $40.000 είναι υπερβολικά για ένα μπουκάλι κρασί είναι άλλη μία.

Ειδικότερα, το οινοποιείο Royal Tokaji παρουσίασε την περιορισμένη έκδοση του Royal Tokaji Essencia 2008. Πρόκειται για το ακριβότερο κρασί του κόσμου για το 2019. Μόνο 20 μπουκάλια του ειδικού κρασιού παραχωρήθηκαν προς πώληση το το 2018 στην τιμή των 40.000 δολαρίων το μπουκάλι! Οι Ούγγροι οινοποιοί που παρασκευάζουν το Royal Tokaji υποστηρίζουν, ότι η περιορισμένη έκδοση Essencia 2008 αξίζει και με το παραπάνω τα χρήματα της. Τα μπουκάλια σχεδιάστηκαν από τον James Carcass και από αυτά τα 18 κυκλοφόρησαν πέρυσι. Περίπου 11 από αυτά έχουν ήδη πωληθεί, οπότε φαίνεται ότι η Royal Tokaji θα πουλήσει τα υπόλοιπα 7 πριν την ημερομηνία λήξης τους, δηλαδή, το 2300!

https://www.instagram.com/p/B7FaT_Dn8Sv

Τι κάνει το κρασί αυτό τόσο ιδιαίτερο;
Η ποικιλία Essencia παρασκευάζεται στην περιοχή κρασιού Tokaj της Ουγγαρίας, βορειοανατολικά της Βουδαπέστης. Μόνο τα καλύτερα σταφύλια aszú χρησιμοποιούνται για την Essencia, η οποία παρασκευάζεται εξ ολοκλήρου από το χυμό των aszú. Μάλιστα, οι επισκέπτες μπορούν να οργανώσουν ιδιωτικές εκδρομές στο οινοποιείο, που βρίσκονται περίπου δυόμισι ώρες με το αυτοκίνητο από τη Βουδαπέστη, για να το δοκιμάσουν.

«Η Essencia από μόνη της αποτελεί θαύμα της φύσης», λέει ο Orsi Szentkiralyi, επαγγελματίας οίνων της Ουγγαρίας. «Είναι τόσο πλούσια η υφή της, που κανονικά σερβίρεται σε κουτάλι αντί για ποτήρι». Αξιοσημείωτο είναι, ότι χρειάζεται ένα περίπου κιλό από πολύ ώριμα σταφύλια aszú για να παραχθεί μόνο ένα κουταλάκι του γλυκού από το συγκεκριμένο κρασί, ενώ περίπου 20 κιλά σταφυλιών απαιτούνται για ένα μπουκάλι 37,5 εκατό λίτρων, το οποίο συνήθως περιέχει περίπου 3% αλκοόλ.» Τέλος, «αν και πολλή δουλειά εμπλέκεται στη συλλογή των σταφυλιών, η διαδικασία ζύμωσης είναι σχετικά απλή και είναι πάντα η απόφαση του οινοποιού πότε θα αποφασίσει, ότι είναι κατάλληλη στιγμή για να φτιάξουμε ένα μπουκάλι Essencia», εξηγεί ο Ζολτάν Κόβατς, γενικός διευθυντής στο Royal Tokaji Winery, που βρίσκεται στην περιοχή Tokaj του Mád. «Θα μπορούσε να είναι μετά από τρία ή τέσσερα χρόνια ή ακόμα και 10 και μάλιστα αυτό το Essencia εμφιαλώθηκε μετά από 8 χρόνια ωρίμασης», καταλήγει.

Δείτε μας ζωντανά στο YouTube, Twitch, X, Telegram

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.