
Συνεχίζεται ο «πόλεμος» του πετρελαίου στην Λιβύη, καθώς οργάνωση, η οποία φέρεται να αντιπροσωπεύει φυλές στα νότια της χώρας, ανακοίνωσε το κλείσιμο δύο πετρελαϊκών κοιτασμάτων.
Πρόκειται για τα κοιτάσματα Ελ Σαράρα και Ελ Φιλ, τα οποία από κοινού παράγουν 400.000 βαρέλια ημερησίως.
Μέχρι στιγμής, όπως μεταδίδει το πρακτορείο Reuters, δεν υπάρχει επίσημη επιβεβαίωση για τον τερματισμό της πετρελαϊκής παραγωγής στη νότια Λιβύη.
Σε κάθε περίπτωση, βέβαια, η παραπάνω εξέλιξη έρχεται δύο ημέρες, μετά τον αποκλεισμό των τερματικών σταθμών πετρελαίου στο ανατολικό τμήμα της χώρας και ειδικότερα στις περιοχές Μπρέγκα, Ρας Λάνουφ, Χαρίγκα, Ζουετίνα και Σίντρα.
Σύμφωνα με τον Λιβυκό Εθνικό Οργανισμό Πετρελαίου (NOC), η διακοπή της παραγωγής στις προαναφερόμενες εγκαταστάσεις στερεί, σε ημερήσιο επίπεδο, παραγωγή 800.000 βαρελιών και έσοδα 55 εκατ. δολαρίων.
Αιτία του πετρελαϊκού «μπλοκαρίσματος» είναι η καταγγελία Λίβυων ηγετών που πρόσκεινται στον Λιβυκό Εθνικό Στρατό (LNA), ότι η Κυβέρνησης Εθνικής Συμφιλίωσης (GNA) χρησιμοποιεί τα πετρελαϊκά έσοδα για την πληρωμή ξένων στρατευμάτων.
Στο πλαίσιο αυτό, ο NOC ανακοίνωσε το Σάββατο ότι τέθηκε σε κατάσταση «έκτακτης ανάγκης», λόγω της αναστολής της εξορυκτικής δραστηριότητας και του «παγώματος» των πετρελαϊκών εξαγωγών.
Οι εξελίξεις αυτές, μάλιστα, λαμβάνουν χώρα, ενώ την ίδια ώρα, στο Βερολίνο, διεξάγεται η κρίσιμη Διάσκεψη για το μέλλον της Λιβύης, με στόχο την κατάπαυση του πυρός και τον τερματισμό της εμφύλιας σύρραξης.
Η Λιβύη βρίσκεται σε κατάσταση εμφυλίου πολέμου από το 2011 και την πτώση του ιστορικού ηγέτη, Μουαμάρ Καντάφι. Έκτοτε, η χώρα διοικείται από δύο αντιμαχόμενες κυβερνήσεις:
Την Κυβέρνηση Εθνικής Συμφιλίωσης (GNA) – υπό τον πρόεδρο Φαγέζ αλ Σάρατζ – η οποία αναγνωρίζεται από τον ΟΗΕ και ελέγχει την Τρίπολη και τις δυτικές επαρχίες.
Τον Λιβυκό Εθνικό Στρατό (LNA) – με έδρα της Βεγγάζη – ο οποίος ελέγχει περίπου τα 2/3 της λιβυκής επικράτειας και υποστηρίζεται από το Κοινοβούλιο της χώρας.
Η ένταση στην περιοχή κλιμακώθηκε σημαντικά τον περασμένο Απρίλιο, όταν ο στρατηγός Χαφτάρ κήρυξε την έναρξη της τελικής επιχείρησης για την κατάληψη της πρωτεύουσας, Τρίπολης, και την εκδίωξη της «παράνομης κυβέρνησης του GNA».
Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.
Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com
Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.