ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Έτσι εξηγείται το σπίτι του Βολταίρου...

New York Times: «Ο Ερντογάν επιμένει να κηρυχθεί η Αγία Σοφία λειτουργικό τζαμί παρά τη διεθνή κατακραυγή»

New York Times: «Ο Ερντογάν επιμένει να κηρυχθεί η Αγία Σοφία λειτουργικό τζαμί παρά τη διεθνή κατακραυγή»

Στην επιμονή του Ερντογάν παρά τη διεθνή κατακραυγή για το ζήτημα της Αγίας Σοφίας αναφέρεται δημοσίευμα των New York Times.

Ο Τούρκος πρόεδρος κάνει κινήσεις ώστε να κηρυχθεί η Αγία Σοφία λειτουργικό τζαμί για μία ακόμη φορά, εκπληρώνοντας ένα όνειρο δικό του, των υποστηρικτών του και συντηρητικών μουσουλμάνων πέρα από την Τουρκία – αλλά διακινδυνεύοντας να προκαλέσει διεθνή κατακραυγή.

Και μόνο η ιδέα της αμφισβήτησης της νομικής κατάστασης του μνημείου έχει οδηγήσει σε κλιμάκωση της έντασης με τον προαιώνιο αντίπαλο της Τουρκίας, την Ελλάδα, έχει αναστατώσει χριστιανούς ανά τον κόσμο και έχει προκαλέσει την απογοήτευση πολιτικών και θρησκευτικών ηγετών από τον Αμερικανό ΥΠΕΞ Μάικ Πομπέο μέχρι των Ρώσο ορθόδοξο πατριάρχη Κύριλλο.

Οι πολιτικοί αντίπαλοι του Ερντογάν λένε ότι φέρνει στο προσκήνιο το θέμα της μετατροπής και πάλι της Αγίας Σοφίας σε τζαμί κάθε φορά που αντιμετωπίζει πολιτική κρίση, χρησιμοποιώντας το για να ενεργοποιήσει την εθνικιστική και θρησκευτική του βάση.

Έχοντας χάσει την Κωνσταντινούπολη στις περυσινές δημοτικές εκλογές, ο Τούρκος πρόεδρος παρακολουθεί τη συνεχιζόμενη υποχώρηση του κόμματός του στις δημοσκοπήσεις καθώς η πανδημία COVID-19 έπληξε την ήδη ευάλωτη οικονομία. Στις 2 Ιουλίου τουρκικό διοικητικό δικαστήριο εξέτασε κατά πόσον θα πρέπει να μετατραπεί ξανά η Αγία Σοφία σε τζαμί και να ακυρωθεί διάταγμα που είχε εκδοθεί πριν από 80 χρόνια και ανακήρυσσε τον ναό μουσείο.

Η δικαστική απόφαση θα ανακοινωθεί εντός των επόμενων δύο εβδομάδων και στη συνέχεια την τελική απόφαση θα την πάρει ο Ερντογάν. Για περισσότερα από 25 χρόνια από τότε που είχε εκλεγεί δήμαρχος της Κωνσταντινούπολης ο Ερντογάν προσπαθεί να αφήσει τη σφραγίδα του στην αγαπημένη του πόλη. Αλλά είναι η Αγία Σοφία, μία από τις παλαιότερες και αρχιτεκτονικά μία από τους επιβλητικότερους καθεδρικούς, αυτή που κατέχει την πιο περίοπτη θέση στην ιστορική χερσόνησο.

Ο Ερντογάν έχει μετατρέψει την Αγία Σοφία και σε εθνικιστικό ζήτημα, κατηγορώντας την Ελλάδα ότι εμπλέκεται σε εσωτερικές υποθέσεις της Τουρκίας και επιμένοντας ότι σέβεται τη νομοθεσία.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

«Εσείς διαχειρίζεστε την Τουρκία ή εμείς;», είπε ο Ερντογάν. Ο εθνικιστής κυβερνητικός του σύμμαχος του Ντεβλέτ Μπαχτσελί είχε δηλώσει την ίδια ημέρα πως «η Αγία Σοφία είναι το τζαμί της κατάκτησης του μουσουλμανικού τουρκικού έθνους. Αυτή η αλήθεια δεν θα αλλάξει».

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.