Καζακστάν: Διάψευση των κινέζικων πληροφοριών για νέα θανατηφόρα πνευμονία

Καζακστάν: Διάψευση των κινέζικων πληροφοριών για νέα θανατηφόρα πνευμονία

Το υπουργείο Υγείας του Καζακστάν χαρακτήρισε τα δημοσιεύματα των κινεζικών μέσω για νέα θανατηφόρα πνευμονία ψευδή και ζήτησε από τον κόσμο να παραμείνει ψύχραιμος.

Μία πνευμονία την οποία η Κίνα περιέγραψε ως πιο θανατηφόρα από τον νέο κορωνοϊό. Σε ανακοίνωση που εξέδωσε χθες, Πέμπτη, το βράδυ στον επίσημο λογαριασμό της στο WeChat, η κινεζική πρεσβεία επεσήμανε μια σημαντική αύξηση κρουσμάτων στις πόλεις Ατιράου, Ακτόμπε και Σιμκέντ στο Καζακστάν από τα μέσα Ιουνίου.

Σήμερα ωστόσο, το υπουργείο Υγείας του Καζακστάν χαρακτήρισε τα δημοσιεύματα των κινεζικών μέσων ενημέρωσης που στηρίχθηκαν στην ανακοίνωση της πρεσβείας ψευδείς ειδήσεις. Το υπουργείο σημείωσε ότι οι απολογισμοί του για λοιμώξεις από βακτηριακή, μυκητιακή και ιική πνευμονία, στους οποίους περιλαμβάνονται επίσης περιπτώσεις που δεν είναι σαφές από τι προκλήθηκαν, ανταποκρίνονται στις προδιαγραφές του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ).

Η πληροφορία που δημοσιεύτηκε από ορισμένα κινεζικά μέσα ενημέρωσης όσον αφορά ένα νέο είδος πνευμονίας στο Καζακστάν είναι εσφαλμένη, υπογράμμισε το υπουργείο. Το Καζακστάν με την ραγδαία αύξηση κρουσμάτων κορωνοϊού, επέβαλε για δεύτερη φορά καραντίνα αυτή την εβδομάδα για να αναχαιτίσει την επιδημία της Covid-19, έχει καταγράψει συνολικά σχεδόν 55.000 κρούσματα SARS-CoV-2 και 264 θανάτους από Covid-19. Ο αριθμός των νέων κρουσμάτων αυξήθηκε χθες σε 1.962, αριθμό-ρεκόρ σε μια μέρα.

Την Τρίτη, το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Kazinform μετέδωσε ότι ο αριθμός των κρουσμάτων πνευμονίας αυξήθηκε 2,2 φορές τον Ιούνιο σε σύγκριση με την ίδια περίοδο το 2019. Στην ανακοίνωσή της η κινεζική πρεσβεία ανέφερε ότι η πνευμονία στο Καζακστάν προκάλεσε τον θάνατο 1.772 ανθρώπων το πρώτο εξάμηνο του έτους, ενώ τον Ιούνιο καταμετρήθηκαν 628 θάνατοι, συμπεριλαμβανομένων Κινέζων πολιτών. Το ποσοστό θνησιμότητας της ασθένειας είναι πολύ υψηλότερο από αυτό της πνευμονίας που προκαλεί ο νέος κορωνοϊός, σημείωνε. Δεν έχει διευκρινιστεί αν η πνευμονία στην οποία αναφέρεται προκαλείται από ιό που σχετίζεται με τον νέο κορωνοϊό ή ένα διαφορετικό στέλεχος.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Το υπουργείο Υγείας του Καζακστάν και άλλοι υγειονομικοί θεσμοί διεξάγουν μια συγκριτική μελέτη, αλλά ακόμη δεν έχουν εξαχθεί συμπεράσματα από αυτήν, προσέθετε η πρεσβεία στην ανακοίνωσή της. Η ταμπλόιντ Global Times έγραψε ότι το υπουργείο Εξωτερικών του Καζακστάν δεν απάντησε σε ερωτήματα για την προειδοποίηση της κινεζικής πρεσβείας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.