Facebook: Καταργήθηκαν ψεύτικοι λογαριασμοί και δημοσιεύσεις για τον κορωνοϊό

Facebook: Καταργήθηκαν ψεύτικοι λογαριασμοί και δημοσιεύσεις για τον κορωνοϊό

Το Facebook αποφάσισε να διαγράψει οριστικά 22,5 εκατ. αναρτήσεις, ενώ κατάργησε και 1,5 δισ. ψεύτικους λογαριασμούς κατά το β΄ τρίμηνο του 2020.

Ο αριθμός αυτός είναι υπερδιπλάσιος σε σχέση με το α΄ τρίμηνο του τρέχοντος έτους και συντριπτικά μεγαλύτερος από τις μόλις 2,5 εκατ. δημοσιεύσεις πριν από δύο χρόνια.

Όπως δήλωσε το κοινωνικό μέσο δικτύωσης, πλέον με τα αυτοματοποιημένα συστήματα λογισμικού, βρίσκει και εξαλείφει περίπου το 95% των αναρτήσεων με ρητορική μίσους. Το Facebook κατάργησε επίσης 1,5 δισ. ψεύτικους λογαριασμούς κατά την ίδια περίοδο και εκατομμύρια δημοσιεύσεις που παραβίαζαν τις πολιτικές του σχετικά με τις οργανωμένες ομάδες μίσους και την τρομοκρατία.

Ομάδες πολιτικών δικαιωμάτων ισχυρίζονται ότι το Facebook δεν εφαρμόζει σωστές πολιτικές του σχετικά με τη ρητορική μίσους και την παραπληροφόρηση και οργάνωσε διαφημιστικό μποϊκοτάζ τον περασμένο μήνα, στο οποίο εκατοντάδες εταιρείες απέσυρασαν τις διαφημίσεις τους από το μεγαλύτερο μέσο κοινωνικής δικτύωσης.

Το Facebook ισχυρίζεται ότι τα συστήματά του για τον εντοπισμό της ρητορικής μίσους βελτιώνονται και δημοσιεύει τριμηνιαίες αναφορές για να δείξει το ποσοστό του περιεχομένου που αφαιρεί η υπηρεσία. Τα στελέχη της εταιρείας έχουν δηλώσει ότι ο αυτοματισμός είναι απαραίτητος επειδή η εταιρεία έχει περισσότερους από 3 δισεκατομμύρια μηνιαίους χρήστες σε όλο τον κόσμο που χρησιμοποιούν τουλάχιστον ένα από τα προϊόντα της.

Ωστόσο στην τριμηνιαία αναφορά της η εταιρεία δεν παρείχε τον αριθμό των αναρτήσεων που καταργήθηκαν για διάδοση fake news ή ψευδείς αναφορές για τις επικείμενες προκλογικές εκλογές στις ΗΠΑ. Εντούτοις ανέφερε ότι έχει καταργήσει περισσότερες από 7 εκατ. δημοσιεύσεις στο Facebook και το Instagram, για τη διάδοση παραπληροφόρησης σχετικά με τον κορωνοϊό κατά το β΄ τρίμηνο.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Το Facebook εξακολουθεί να χρησιμοποιείται από ορισμένους για άθλια δραστηριότητα παρά τις προσπάθειες της εταιρείας. Η NBC News ανέφερε τη Δευτέρα ότι οι ιδιωτικές ομάδες και σελίδες του Facebook που είναι αφιερωμένες στην ακροδεξιά ομάδα συνωμοσίας QAnon έχουν εκατομμύρια οπαδούς στην πλατφόρμα. Η έκθεση επιβολής της κοινότητας των προτύπων της εταιρείας που κυκλοφόρησε την Τρίτη δεν ανέφερε το QAnon.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.