
Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, διεμήνυσε πως «δεν μπορούμε άλλο να αγνοούμε την ανάγκη για μαζική αύξηση της επένδυσης στην ψυχική υγεία και πρέπει να δράσουμε μαζί, τώρα, για να κάνουμε την ποιοτική φροντίδα ψυχικής υγείας διαθέσιμη σε όλους όσοι τη χρειάζονται ώστε να αναρρώσουμε ταχύτερα από την κρίση του COVID-19».
Σε μήνυμά του για τη σημερινή Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας, ο κ. Γκουτέρες επισημαίνει πως περίπου ένα δισεκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο ζουν με μία ψυχική διαταραχή, κάθε 40 δευτερόλεπτα ένας άνθρωπος αυτοκτονεί και η κατάθλιψη αναγνωρίζεται σήμερα ως μία πρωταρχική αιτία ασθένειας και αναπηρίας ανάμεσα σε παιδιά και εφήβους.
Η πρόσβαση σε υπηρεσίες ψυχικής υγείας
Όλα αυτά ήταν η πραγματικότητα ακόμα και πριν τον COVID-19, σημειώνει και παρατηρεί πως οι συνέπειες της πανδημίας στην ψυχική ευημερία των ανθρώπων είναι μόνο η αρχή.
Ειδικότερα, εφιστά την προσοχή πως «πολλοί άνθρωποι, συμπεριλαμβανομένων των μεγαλύτερων ενηλίκων, των γυναικών, των παιδιών και των ανθρώπων με υφιστάμενες παθήσεις ψυχικής υγείας, κινδυνεύουν μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα να έχουν κακή υγεία αν δεν ληφθούν τα κατάλληλα μέτρα».
Στην κατεύθυνση αυτή, ο Αντόνιο Γκουτέρες προτάσσει πως η αντιμετώπιση της ψυχικής υγείας είναι κεντρικής σημασίας για την υλοποίηση της Καθολικής Υγειονομικής Κάλυψης.
«Αξίζει τη δέσμευσή μας» υπογραμμίζει και προσθέτει: «Πολύ λίγοι άνθρωποι έχουν πρόσβαση σε ποιοτικές υπηρεσίες ψυχικής υγείας. Στις χαμηλού και μέσου εισοδήματος χώρες, περισσότερο από το 75% των ανθρώπων με ψυχικές παθήσεις δεν λαμβάνουν καμμία θεραπεία.
Καταληκτικά, ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ αναφέρει πως συνολικά οι κυβερνήσεις ξοδεύουν κατά μέσο όρο λιγότερο από το 2% του προϋπολογισμού υγείας στην ψυχική υγεία», τονίζοντας πως αυτό δεν μπορεί να συνεχιστεί.
Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.
Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com
Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.