
Για «κάποια κίνηση» χθες Πέμπτη, στις μακρές συνομιλίες των ηγετών των 27 στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ με σκοπό την επίτευξη συμφωνίας ως προς τη σχέση με τη Βρετανία μετά το Brexit, έκανε λόγο η καγκελάριος της Γερμανίας, Άνγκελα Μέρκελ.
«Σε κάποιους τομείς υπήρξε κίνηση, σε άλλους απομένει να γίνει ακόμη πολλή δουλειά», ανέφερε η Μέρκελ.
«Για εμάς είναι σημαντικό η Ιρλανδία να μπορέσει να συνεχίσει να ζει ειρηνικά, να εξασφαλίσουμε την απρόσκοπτη λειτουργία της ενιαίας αγοράς, γνωρίζουμε όμως ότι η Μεγάλη Βρετανία έχει σκοπό να επιτύχει έναν συγκεκριμένο βαθμό ανεξαρτησίας, ότι δεν είναι πλέον μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Με αυτό το πνεύμα, ζητήσαμε από τον (επικεφαλής διαπραγματευτή της ΕΕ) Μισέλ Μπαρνιέ να συνεχίσει τις διαπραγματεύσεις», συνέχισε.
«Ζητήσαμε από τη Μεγάλη Βρετανία να συνεχίσει να δείχνει διάθεση για την επίτευξη συμβιβασμού και συμφωνίας», πρόσθεσε η Μέρκελ. «Εάν είναι απαραίτητο, θα ζήσουμε χωρίς (συμφωνία), αλλά πιστεύω ότι θα ήταν καλύτερο να έχουμε μια συμφωνία».
🎥 Bundeskanzlerin Angela #Merkel zu den Diskussionen am ersten Tag des Europäischen Rates zu #Brexit #Klimawandel und Bewältigung der #COVID19 Pandemie#EUCO @RegSprecher pic.twitter.com/e3RzUeXkJs
— Germany in the EU (@germanyintheeu) October 15, 2020
Ο πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου Μπόρις Τζόνσον αναμένεται να πάρει θέση σήμερα.
Μπροστά στην απειλή του no deal, η Γερμανίδα καγκελάριος επισήμανε πως ο όρος «συμβιβασμός» αφορά και τα δύο μέρη της διαπραγμάτευσης, παρότι το καθένα «έχει τις δικές του κόκκινες γραμμές».
Νωρίτερα, ο Μπαρνιέ, αναφερόμενος στο ακανθώδες ζήτημα των δικαιωμάτων αλιείας, ο Μπαρνιέ είπε πως «γνωρίζουμε πολύ καλά ότι θα πρέπει να κάνουμε μια προσπάθεια».
Στα συμπεράσματα της πρώτης ημέρας της Συνόδου Κορυφής, οι 27 αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων «διαπιστώνουν με ανησυχία» ότι οι πρόοδοι που είχαν επιτευχθεί «σε ζητήματα κλειδιά που ενδιαφέρουν την ΕΕ δεν είναι ακόμη επαρκείς για να συναφθεί συμφωνία» και καλούν το Λονδίνο να πράξει αυτό που θεωρούν «απαραίτητο» για να κλειστεί η συμφωνία.
Από πλευράς Βρετανίας ο Ντέιβιντ Φροστ, επικεφαλής διαπραγματευτής του ΗΒ, εξέφρασε «απογοήτευση» για τις αξιώσεις της ΕΕ και «κατάπληξη» διότι οι Βρυξέλλες δεν δεσμεύθηκαν να «εργαστούν με πιο εντατικό τρόπο» για να κλείσουν οι εκκρεμότητες.
Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.
Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com
Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο info3@pronews.gr και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.