Σας έχω πει ότι τα «δωρεάν» ελληνικά όπλα σε Σαουδική Αραβία και Ουκρανία έχουν χρυσοπληρωθεί...

Γαλλία: Ψηφίστηκε διάταξη που απαγορεύει την φωτογράφιση αστυνομικών εν ώρα υπηρεσίας

Γαλλία: Ψηφίστηκε διάταξη που απαγορεύει την φωτογράφιση αστυνομικών εν ώρα υπηρεσίας

Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης

Προσθήκη του pronews.gr στην Google

Ψηφίστηκε το βράδυ της Παρασκευής από την γαλλική Εθνοσυνέλευση άρθρο του νομοσχεδίου για τη λεγόμενη «καθολική ασφάλεια», με το οποίο περιορίζεται η μετάδοση εικόνων αστυνομικών εν ώρα υπηρεσίας.

Η διάταξη αυτή θεωρείται από τα μέσα ενημέρωσης και τις οργανώσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα ως πιθανό εμπόδιο στην ελεύθερη πληροφόρηση. Σε πολλές πόλεις της Γαλλίας οργανώθηκαν διαδηλώσεις κατά αυτού του «νόμου φονέα των ελευθεριών».

Οι δημοσιογραφικές ενώσεις κατήγγειλαν ότι το μέτρο αυτό θα εφαρμόζεται όχι μόνον στα μέσα ενημέρωσης, αλλά σε οποιονδήποτε πολίτη φωτογραφίζει ή βιντεοσκοπεί μια αστυνομική επιχείρηση.

«Επαναβεβαιώνεται η ισορροπία μεταξύ της ελευθερίας της πληροφόρησης και της προστασίας των δυνάμεων της τάξης», είπε ο υπουργός Εσωτερικών Ζεράλ Νταρμανέν, κατά τη διάρκεια της θυελλώδους συνεδρίασης του κοινοβουλίου.

Η κυβέρνηση τροποποίησε το αμφισβητούμενο άρθρο, το οποίο τιμωρεί με φυλάκιση ενός έτους και πρόστιμο 45.000 ευρώ όποιον διανείμει «την εικόνα του προσώπου ή οποιοδήποτε άλλο στοιχείο ταυτοποίησης» αστυνομικών εν ώρα υπηρεσίας, εφόσον απειλείται «η σωματική ή πνευματική ακεραιότητά τους». Η τροπολογία, που υιοθετήθηκε με ψήφους 146 υπέρ έναντι 24, διευκρινίζει ότι το μέτρο αυτό «δεν μπορεί να επιφέρει βλάβη στο δικαίωμα στην πληροφόρηση» και ότι θα πρέπει να είναι «καταφανής» η κακόβουλη πρόθεση εναντίον των δυνάμεων της τάξης.

Βουλευτές της αριστεράς και ορισμένοι βουλευτές του κεντρώου κόμματος MoDem –σύμμαχοι της προεδρικής πλειοψηφίας– ζητούσαν να καταργηθεί τελείως το άρθρο.

Ο νέος νόμος προβλέπει μέτρα που έχουν στόχο να ικανοποιηθούν τα αιτήματα συνδικάτων αστυνομικών, τα οποία διαμαρτύρονται για ολοένα και πιο συχνές απειλές και επιθέσεις.

Δείτε μας ζωντανά στο YouTube, Twitch, X, Telegram

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.