Guardian: «Η Βασίλισσα δεν θα σκεφτεί καν να παραιτηθεί – Έχει συμβόλαιο με τον Θεό»

Guardian: «Η Βασίλισσα δεν θα σκεφτεί καν να παραιτηθεί  – Έχει συμβόλαιο με τον Θεό»

Η βασίλισσα Ελισάβετ χήρεψε πρόσφατα και αναμένεται να δυσκολευτεί χωρίς τη στήριξη που της πρόσφερε ο πρίγκιπας Φίλιππος στα 73 χρόνια γάμου τους. Σύμφωνα με δημοσίευμα του βρετανικού Guardian, ο πρώην πρωθυπουργός Σερ τζον Μέιτζορ αναγνώρισε πως η θέση της ως μονάρχης είναι «μια πολύ μοναχική θέση». Όπως είπε στο BBC, «υπάρχει ένας περιορισμένος αριθμός ανθρώπων στους οποίους μπορεί να ανοίξει πραγματικά την καρδιά τους, στους οποίους μπορεί να μιλήσει με απόλυτη ειλικρίνεια».

Μπορούσε να «ξεφορτώσει τα βάρη της» στον Φίλιππο, αναφέρει ο ίδιος. «Όταν αντιμετώπιζε πολλά προβλήματα ή όταν αισθανόταν αγχωμένη και χρειαζόταν να μοιραστεί τις αποφάσεις της, χρειαζόταν κάποιον να καταλαβαίνει, κάποιον που μπορεί μεταφορικά – ή στην περίπτωση του πρίγκιπα Φίλιππου πιστεύω κυριολεκτικά – θα την αγκάλιαζε και θα έλεγε: Δεν είναι τόσο άσχημα τα πράγματα όσο νομίζεις».

Οι εικασίες ότι ο θάνατος του Φίλιππου που οδηγούσε σε μια επίσπευση της παραίτησής της από τον θρόνο είναι απίθανο να γίνουν πραγματικότητα, σημειώνουν ειδικοί. «Ένας κύριος λόγος γιατί η βασίλισσα δεν θα παραιτηθεί είναι ότι σε αντίθεση με άλλους μονάρχες της Ευρώπης, είναι μια χρισμένη βασίλισσα», λέει ο ιστορικός Χούγκο Βίκερς στη Guardian, αναφερόμενος στη συμφωνία που έκανε με τον Θεό στη διάρκεια της στέψης της. «Και αν είσαι χρισμένη βασίλισσα, δεν παραιτείσαι».

Αν δεν μπορούσε να εκπληρώσεις τα συνταγματικά της καθήκοντα, ένας αντιβασιλέας θα μπορούσε να οριστεί, όπως συνέβη με τον Γεώργιο ΙΙΙ. Γιορτάζει επίσης το Πλατινένιο Ιωβηλαίο της την επόμενη χρονιά. «Θα ήταν απολύτως παράλογο να παραιτηθεί λίγο πριν από αυτή την εξαιρετική επέτειο», είπε. «Είναι μια υπέροχη ευκαιρία για εορτασμό. Και ελπίζω να έχει τη διάθεση να το γιορτάσει, καθώς θα έχει περάσει λίγος χρόνος από τον θάνατο του πρίγκιπα Φίλιππου». «Χρειαζόμαστε τη βασίλισσα, με την τεράστια εμπειρία της. Και παραμένει ακόμη σε εξαιρετική κατάσταση. Εξακολουθεί να οδηγεί και είναι απασχολημένη στο κέντρο των πάντων, το γραφείο της εξακολουθεί να ευδοκιμεί. Μπορεί αυτή την περίοδο να μην μπορεί να κάνει πολλές δημόσιες εμφανίσεις, αλλά εμφανίζεται περιστασιακά. Δείχνει υπέροχη, άρα δεν πρόκειται να παραιτηθεί», συμπλήρωσε.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Ο Τζο Λιτλ από το Majesty Magazine σημειώνει: «Παραμένω της άποψης ότι, παρά το γεγονός ότι η απώλεια του πρίγκιπα Φίλιππου είναι τραγική για εκείνη προσωπικά, δεν νομίζω ότι θα επηρεάσει τον ρόλο της ως μονάρχης. Αισθάνομαι ότι παρά το γεγονός ότι είναι τώρα χήρα και σύντομα θα γίνει 95 ετών, θα συνεχίσει να εργάζεται ως συνήθως. Έχει ήδη παραχωρήσει κάποιες ευθύνες, κυρίως στον πρίγκιπα της Ουαλίας τα τελευταία χρόνια και αυτό θα συνεχιστεί. Αλλά ως μονάρχης θα συνεχίσει όσο μπορεί σωματικά και διανοητικά. Είναι νομίζω στο DNA της. Αλλά είναι και το συμβόλαιο που έκανε με τον Θεό και πιστεύω ότι κάποιες φορές αισθάνεται ότι δεν μπορεί να το σπάσει».

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.