Το υπουργείο Υγείας του Περού διέψευσε χθες Παρασκευή την ύπαρξη μαύρης αγοράς εμβολίων για την COVID-19, μετά την αποπεράτωση της έρευνας που διενήργησε εξαιτίας των υποψιών τις οποίες προκάλεσαν οι δήθεν εμβολιασμοί πολιτών με άδειες σύριγγες.

«Δεν υπάρχει κανένα στοιχείο» που να αποδεικνύει την ύπαρξη «μαύρης αγοράς», ούτε «καμία σχέση ανάμεσα στα πρόσωπα που βάρυναν υποψίες, πρόκειται για μεμονωμένα περιστατικά», διαβεβαίωσε ο υφυπουργός Υγείας Γουστάβο Ροσέλ.

Σύμφωνα με τον ίδιο, θα ήταν «πάρα πολύ δύσκολο τα εμβόλιά μας να καταλήξουν στη μαύρη αγορά, αφού δεν έχουμε χάσει κανένα μέχρι στιγμής».

Την Τρίτη, το υπουργείο Υγείας άρχισε να διενεργεί έρευνα για τρεις περιπτώσεις στις οποίες καταγγέλθηκε ότι «οι σύριγγες για τον εμβολιασμό δεν περιείχαν τις δόσεις (των εμβολίων) εναντίον της COVID-19», ώστε να εξακριβώσει «εάν υπάρχουν ευθύνες του προσωπικού υγείας» ή «εάν επρόκειτο για τυχαία συμβάντα».

Η υπόθεση αποκαλύφθηκε όταν πρόσωπο που συνόδευε μοναχή στο ραντεβού για τον εμβολιασμό της στη Λίμα, που μαγνητοσκοπούσε, παρατήρησε ότι η σύριγγα ήταν άδεια.

Διαμαρτυρήθηκε και κατόπιν το μέλος του νοσηλευτικού προσωπικού προχώρησε όντως στη φόρτωση της δόσης του εμβολίου στη σύριγγα.

Στιγμιότυπα του περιστατικού αυτού μεταφορτώθηκαν τη Δευτέρα σε ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης, πυροδοτώντας παρόμοιες καταγγελίες.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Με βάση την έρευνα του υπουργείου, τα τρία μέλη του νοσηλευτικού προσωπικού που βάρυναν υποψίες κατέθεσαν ότι επρόκειτο για «ανθρώπινα λάθη» εξαιτίας «διάσπασης της προσοχής» τους.