ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Πώς μπορεί να ξεφτιλίσεις στην Ελλάδα και τις πιο ιερές έννοιες: Βάζεις τον Αυτιά να ανακράξει «Πατρίδα, Θρησκεία, Οικογένεια»!

Για «νέα ανθρωπιστική καταστροφή» στη Συρία προειδοποιεί ο ΠΟΥ

Για «νέα ανθρωπιστική καταστροφή» στη Συρία προειδοποιεί ο ΠΟΥ

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας δήλωσε ότι η μη ανανέωση της διασυνοριακής επιχείρησης παροχής βοήθειας στη Συρία πριν από τη λήξη της τον επόμενο μήνα, μπορεί να προκαλέσει μια νέα «ανθρωπιστική καταστροφή» στις περιοχές που τελούν υπό τον έλεγχο των ανταρτών στο βορειοδυτικό τμήμα της χώρας.

Εκατομμύρια άνθρωποι εξαρτώνται από τη βοήθεια που διοχετεύεται τώρα από την Τουρκία απευθείας στη βορειοδυτική Συρία σε μια διευθέτηση που ενέκρινε το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Το βέτο της Ρωσίας ανησυχεί τον ΠΟΥ

Ο ΠΟΥ έκανε τη δήλωση αυτή πριν από αυτό που αναμένεται να είναι η τελική αναμέτρηση ανάμεσα σε δυτικά μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας που υποστηρίζουν την ανανέωση της διέλευσης, και τη Ρωσία που έχει μπλοκάρει στο παρελθόν άλλες διασυνοριακές επιχειρήσεις.

Η Μόσχα, που έχει δικαίωμα βέτο στο Συμβούλιο Ασφαλείας και έχει υποστηρίξει τον Σύρο πρόεδρο Μπασάρ αλ Άσαντ στον πόλεμο εναντίον των ανταρτών, υποστηρίζει πως η βοήθεια μπορεί να διανεμηθεί στο βόρεια Συρία από την πρωτεύουσα Δαμασκό.

«Μια μεγάλης κλίμακας διασυνοριακή απάντηση του ΟΗΕ για άλλους 12 μήνες παραμένει απαραίτητη προκειμένου να σωθούν ζωές», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Π.Ο.Υ. Κρίστιαν Λιντμάιερ στους δημοσιογράφους στη Γενεύη.

«Η μη ανανέωση της διασυνοριακής εξουσιοδότησης του ΟΗΕ θα μειώσει σε μεγάλο βαθμό τις κεντρικές ανθρωπιστικές επιχειρήσεις και θα βυθίσει τη βορειοδυτική Συρία σε μια ακόμη ανθρωπιστική καταστροφή», πρόσθεσε.

Βοήθεια και φάρμακα με 1.000 φορτηγά κάθε μήνα στη Συρία

Περίπου 1.000 φορτηγά χρησιμοποιούν κάθε μήνα τη διάβαση της Μπαμπ αλ-Χάουα προκειμένου να διανείμουν βοήθεια και φάρμακα, περιλαμβανομένων εμβολίων κατά της COVID-19, σε περίπου 2,4 εκατ. ανθρώπους που έχουν εγκλωβιστεί κατά μήκος των συνόρων με την Τουρκία, σύμφωνα με υπηρεσίες του ΟΗΕ.

«Η διακοπή αυτών των εφοδιασμών μπορεί μόνο να οδηγήσει σε αύξηση των ασθενειών και των θανάτων», είπε ο Λιντμάιερ. Είπε επίσης, πως οι προσπάθειες του ΟΗΕ να δημιουργήσει μια διαδρομή εφοδιασμών από τη Δαμασκό δεν ήταν επιτυχείς και πως τους τελευταίους 11 μήνες δεν έχουν περάσει τα σύνορα τέτοιες αυτοκινητοπομπές.

Ένα ψήφισμα χρειάζεται εννέα θετικές ψήφους και κανένα βέτο από τα πέντε μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας, τη Ρωσία, την Κίνα, τις ΗΠΑ, τη Γαλλία και τη Βρετανία. Τα προηγούμενα δέκα χρόνια το Συμβούλιο έχει διχαστεί για τη Συρία – η Ρωσία έχει προβάλει βέτο σε πολλά σχέδια ψηφίσματος για τη Συρία, συχνά με την υποστήριξη της Κίνας.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.