ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Πώς μπορεί να ξεφτιλίσεις στην Ελλάδα και τις πιο ιερές έννοιες: Βάζεις τον Αυτιά να ανακράξει «Πατρίδα, Θρησκεία, Οικογένεια»!

Αίγυπτος: Αρχαιολόγοι ανακάλυψαν εργαστήρια μουμιοποίησης σε αρχαία νεκρόπολη (φωτό)

Εκατοντάδες αγαλματίδια και υπολείμματα μουμιοποιημένων ζώων ανακαλύφθηκαν στο ίδιο μέρος το 2019

Αίγυπτος: Αρχαιολόγοι ανακάλυψαν εργαστήρια μουμιοποίησης σε αρχαία νεκρόπολη (φωτό)

Οι αρχαιολόγοι ανακάλυψαν εργαστήρια για τη μουμιοποίηση ανθρώπων και ζώων, καθώς και δύο ακόμη τάφους στην αρχαία νεκρόπολη της Σακκάρα, σύμφωνα με ανακοίνωση που έκαναν το Σάββατο Αιγύπτιοι αξιωματούχοι, όπως αναφέρει το Reuters.

Ο Mostafa Waziri, επικεφαλής του Ανώτατου Συμβουλίου Αρχαιοτήτων της Αιγύπτου, είπε στους δημοσιογράφους ότι ανακαλύφθηκαν δύο μεγάλα εργαστήρια ταρίχευσης που χρονολογούνται από την 30η Δυναστεία (380-343 π.Χ.) και από τη δυναστεία των Πτολεμαίων (305-30 π.Χ.).

Οι ανακαλύψεις έγιναν στο τέλος των αρχαιολογικών ανασκαφών που διήρκεσαν ένα χρόνο. Ο αρχαιολογικός χώρος βρίσκεται κοντά στο ιερό της θεάς Bastet, όπου βρίσκονται και οι κατακόμβες των μουμιοποιημένων γατών, περίπου 30 χιλιόμετρα νότια του Καΐρου.

Εκατοντάδες αγαλματίδια και υπολείμματα μουμιοποιημένων ζώων ανακαλύφθηκαν στο ίδιο μέρος το 2019. «Ανακάλυψα εργαστήρια ταρίχευσης, ένα για ανθρώπους και ένα για ζώα. Ανακαλύψαμε όλα τα εργαλεία που χρησιμοποιούσαν (στη διαδικασία μουμιοποίησης) στην αρχαιότητα», είπε ο Waziri.

Και στα δύο εργαστήρια ανακαλύφθηκαν πέτρινα κρεβάτια, κεραμικά αγγεία και τελετουργικά αγγεία, νάτρινο άλας (φυσικό ενυδατωμένο ανθρακικό νάτριο), που είναι ένα από τα κύρια συστατικά της μουμιοποίησης και άλλα εργαλεία που χρησιμοποιούνται στη μουμιοποίηση.

Οι ανασκαφές οδήγησαν στην ανακάλυψη δύο μικρών τάφων, αντίστοιχα 4.400 και 3.400 ετών, στους οποίους βρίσκονται τα λείψανα δύο ιερέων, του Νε Χεσούτ Μπα από την περίοδο της 5ης δυναστείας του Παλαιού Βασιλείου και αντίστοιχα του Men Kheber από την περίοδο του 10η 18η δυναστεία.

Στους τοίχους του τάφου του Νε Χεσούτ Μπα ανακαλύφθηκαν επιγραφές για τη γεωργία, το κυνήγι και άλλες καθημερινές δραστηριότητες, ενώ στον άλλο τάφο ήταν χαραγμένες σκηνές από τη ζωή του ιερέα Men Kheber.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

#038;feature=youtu.be&ab_channel=PronewsTV
ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.