ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Χριστοπωλητή, όταν σε πλήρωνε το pronews.gr, ήταν καλά;

Αμερικανός πρέσβης στην Βουδαπέστη προς Β.Όρμπαν: «Μην επεμβαίνεις στα εσωτερικά των ΗΠΑ»

Μετά την συνάντηση με τον Ν.Τραμπ

Αμερικανός πρέσβης στην Βουδαπέστη προς Β.Όρμπαν: «Μην επεμβαίνεις στα εσωτερικά των ΗΠΑ»

Η κίνηση του Β.Ορμπαν να βρεθεί με τον Ν.Τραμπ στο σπίτι του τελευταίου στην Φλόριντα προκάλεσε την παρέμβαση του Αμερικανού πρέσβη στην Βουδαπέστη με χτυπήματα όμως για την Ρωσία.

Έτσι ουσιαστικά η παρέμβαση ήταν με σκοπό να σταματήσει ο Ούγγρος πρωθυπουργός να παρεμβαίνει στην προεκλογική μάχη στις ΗΠΑ και η δήλωση κατά της Ουγγαρία για την Ρωσία ήταν ουσιαστικά η αμερικανική απάντηση από την πλευρά του Τ.Μπάιντεν.

Οι εντάσεις μεταξύ της κυβέρνησης του Ορμπάν και της κυβέρνησης του προέδρου Τζο Μπάιντεν έχουν επιδεινωθεί τις τελευταίες εβδομάδες καθώς ο Ούγγρος πρωθυπουργός υποστήριξε ανοιχτά την υποψηφιότητα του Ντόναλντ Τραμπ για την προεδρία των ΗΠΑ μετά τη συνάντηση μαζί του στη Φλόριντα.

Ο Ορμπάν επαίνεσε τον Τραμπ ως τον μοναδικό υποψήφιο για την προεδρία των ΗΠΑ που θα μπορούσε να βάλει τέλος στον πόλεμο στην Ουκρανία – διακόπτοντας τη στρατιωτική βοήθεια προς το Κίεβο.

Αυτές οι κινήσεις όμως έφεραν τις σημερινές δηλώσεις που αναφέρουν, ότι οι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ προειδοποιούν την Ουγγαρία για τους κινδύνους της «στενής και επεκτεινόμενης» σχέσης της με τη Ρωσία και αν αυτή είναι η πολιτική επιλογή της Βουδαπέστης «θα πρέπει να αποφασίσουμε πώς θα προστατεύσουμε καλύτερα τα συμφέροντά μας για την ασφάλεια», όπως είπε σήμερα ο Αμερικανός πρέσβης στην Ουγγαρία.

Οι σχέσεις μεταξύ της Βουδαπέστης και της Ουάσινγκτον έχουν επιδεινωθεί επίσης λόγω της μεγάλης καθυστέρησης της Ουγγαρίας να επικυρώσει την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ -επικύρωση που έγινε τελικά τον περασμένο μήνα μετά από σχεδόν δύο χρόνια αναμονής.

«Αυτές οι εύλογες ανησυχίες για την ασφάλεια – τις οποίες συμμερίζονται οι 31 σύμμαχοι της Ουγγαρίας – δεν μπορούν να αγνοηθούν», δήλωσε ο πρεσβευτής των ΗΠΑ Ντέιβιντ Πρίσμαν σε ομιλία του για την 25η επέτειο από την ένταξη της Ουγγαρίας στο ΝΑΤΟ.

Ο Πρίσμαν τόνισε ότι η Ουγγαρία είναι ένας σύμμαχος «που συμπεριφέρεται διαφορετικά από οποιονδήποτε άλλο».

Στην ομιλία του έκανε λόγο για «μια κυβέρνηση που χαρακτηρίζει και συμπεριφέρεται στις ΗΠΑ ως “αντίπαλο” ενώ κάνει πολιτικές επιλογές που την απομονώνουν όλο και περισσότερο από φίλους και συμμάχους. Αυτή η ομιλία είναι για έναν μακροχρόνιο φίλο και σύμμαχο που λέει και κάνει πράγματα που υπονομεύουν την εμπιστοσύνη και τη φιλία», είπε.

Η Βουδαπέστη έχει αρνηθεί να στείλει όπλα στο Κίεβο και επικρίνει επανειλημμένα τις κυρώσεις της ΕΕ κατά της Ρωσίας.

Ο Πρίσμαν τόνισε ότι η Ουγγαρία ζητούσε ανοιχτά από τις ΗΠΑ και από άλλους συμμάχους να διακόψουν τη στρατιωτική υποστήριξη στην Ουκρανία ώστε να αναγκαστεί σε κάνει άμεση κατάπαυση του πυρός και ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

 «Οι ΗΠΑ θέλουν επίσης ειρήνη. Θέλουμε να τελειώσει αυτός ο πόλεμος. Αλλά η ουγγρική πρόταση δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα», είπε.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.