ΚΛΕΙΣΙΜΟ
«Χουντικό» το σύνθημα «Πατρίς, Θρησκεία, Οικογένεια» λέει ο Κασσελάκης. Και το(ν) χειροκροτούσαν...

Αυστραλία: Καθηγητής ισχυρίζεται πως έλυσε το μυστήριο του «άνδρα του Σόμερτον» 74 χρόνια μετά

Είχε βρεθεί νεκρός σε μια παραλία με ένα παράξενο σημείωμα στην τσέπη του

Αυστραλία: Καθηγητής ισχυρίζεται πως έλυσε το μυστήριο του «άνδρα του Σόμερτον» 74 χρόνια μετά

Για περισσότερα από 70 χρόνια, η ταυτότητα του λεγόμενου «Somerton Man», ενός άνδρα που βρέθηκε νεκρός σε μια παραλία της Αυστραλίας με ένα παράξενο σημείωμα στην τσέπη του, παρέμενε ένα από τα μεγαλύτερα μυστήρια στα εγκληματολογικά χρονικά της χώρας.

Σήμερα, ωστόσο, ένας καθηγητής ισχυρίζεται ότι κατάφερε μέσω ανάλυσης DNA να μάθει σε ποιον άνηκε η σορός που ανακαλύφθηκε από τρεις άνδρες στη Somerton Park Beach στην Αδελαϊδα, την 1η Δεκεμβρίου του 1948.

Η νεκροψία που διενεργήθηκε μετά την ανακάλυψη της σορού έδειξε ίχνη από δηλητηρίαση, ωστόσο η ταυτότητα του άνδρα παρέμεινε άγνωστη, αφού κανένας συγγενής ή φίλος δεν εμφανίστηκε ποτέ για να αναγνωρίσει το πτώμα και να το παραλάβει για την ταφή.

Σήμερα, 74 χρόνια αργότερα, ο ερευνητής Ντέρεκ Άμποτ από το Πανεπιστήμιο της Αδελαϊδας λέει ότι ξέρει πλέον το όνομα του άνδρα: Πρόκειται για τον Καρλ «Τσαρλς» Γουέμπ, έναν 43χρονο ηλεκτρολόγο μηχανικό και κατασκευαστή οργάνων από το Φούτσκρεϊ της Μελβούρνης.

Ο καθηγητής Άμποτ, σε συνεργασία με την Κολίν Φιτζπάτρικ, διάσημη στην Αμερική για τις γενεαλογικές της έρευνες, χρησιμοποίησαν τρίχες από τη γύψινη «νεκρική» μάσκα που είχε φτιάξει η αστυνομία για τον σχηματισμό ενός προφίλ DNA.

Αφού δημιούργησαν ένα οικογενειακό δέντρο με περίπου 4.000 ανθρώπους, ο Άμποτ και η Φιτζπάτρικ έφτασαν το περασμένο Σάββατο σε μια σημαντική ανακάλυψη, αφού το DNA από τις τρίχες ταιριαξε με δείγματα από μακρινούς συγγενείς του Γουέμπ.

«Συμπληρώνοντας αυτό το δέντρο, καταφέραμε να βρούμε έναν μακρινό ξάδελφο από τη μεριά της μητέρας του» είπε ο Άμποτ στο CNN, εξηγώντας ότι αυτή η ανακάλυψη τον έκανε να νιώσει σαν να είχε κατακτήσει μόλις την κορυφή του Έβερεστ.

Το μυστήριο του «Άνδρα του Σόμερτον»

Ο άνδρας που επρόκειτο να μείνει στην ιστορία της χώρας ως «Άνδρας του Σόμερτον» βρέθηκε νεκρός στην ακτή, ντυμένος με καλοσιδερωμένο κουστούμι και γραβάτα. Η ηλικία του ήταν από 40-50 ετών, είχε ύψος 1,80 μ., γαλάζια μάτια και καστανά μαλλιά, που είχαν αρχίσει να γκριζάρουν στους κροτάφους.

Στις τσέπες του σακακιού του δεν βρέθηκε ταυτότητα, βρέθηκαν όμως εισιτήρια που έδειχναν ότι είχε πάρει την προηγούμενη ημέρα το τρένο από τον σιδηροδρομικό σταθμό της Αδελαϊδας και είχε αφήσει τη βαλίτσα του στον χώρο αποσκευών.

Η βαλίτσα αυτή περιείχε ρούχα με κομμένες ετικέτες και ένα παλτό που έδειχνε αγορασμένο από την Αμερική. Κανένα από τα υπάρχοντα του μυστηριώδους άνδρα δεν οδήγησε τελικά στην ταυτοποίησή του.

Πάνω στο στήθος του βρισκόταν ένα τσιγάρο που δεν πρόλαβε να ανάψει και σε μία κρυφή τσέπη του παντελονιού του βρέθηκε (μήνες αργότερα, κατά την επανεξέταση των ρούχων του) ένα χαρτάκι με τη περσική φράση «Ταμάμ Σουντ», η οποία μπορεί να μεταφραστεί ως «έληξε» ή «τελείωσε».

Το χαρτί είχε σκιστεί από το μεταφρασμένο βιβλίο ποιημάτων «Ρουμπαγιάτ» που έγραψε τον 11ο αιώνα ο Ομάρ Καγιάμ, Πέρσης φιλόσοφος, μαθηματικός, αστρονόμος και λογοτέχνης. Το βιβλίο αυτό παραδόθηκε στις Αρχές από έναν άνδρα που ισχυρίστηκε ότι το βρήκε πεταμένο επάνω στο αυτοκίνητό του στις 30 Νοεμβρίου του 1948, μία ημέρα δηλαδή πριν από τον θάνατο του «Άνδρα του Σόμερτον».

Το βιβλίο αυτο περιέπλεξε ακόμα περισσότερο την υπόθεση, αφού σε αυτό οι αρχές «ανίχνευσαν» έναν αριθμό τηλεφώνου και μερικά μπερδεμένα γράμματα που θεωρήθηκε ευρέως ότι αποτελούσαν κωδικοποιημένο μήνυμα, το οποίο ωστόσο δεν κατάφεραν ποτέ να αποκρυπτογραφήσουν οι Αρχές.

Τα αλλόκοτα στοιχεία της συγκεκριμένης υπόθεσης (γνωστής και ως υπόθεσης «Ταμάμ Σουντ») και η αδυναμία των Αρχών να βγάλουν νόημα οδήγησαν όλα αυτά τα χρόνια σε πολλές θεωρίες για τον θάνατο του άγνωστου άνδρα. Πολλοί πίστεψαν ότι πρόκειται για κατάσκοπο, ενώ άλλοι ότι δολοφονήθηκε από την ερωμένη του.

Δύο ακόμη στοιχεία που ενισχύουν τη θεωρία του Άμποτ

Πέρα από τα γενετικά ευρήματα που οδήγησαν τον Άμποτ στο όνομα «Καρλ Γουέμπ» υπάρχουν και άλλα στοιχεία που δημιουργούν στον καθηγητή την πεποίθηση ότι έλυσε πράγματι το μυστήριο.

Συγκεκριμένα, ισχυρίζεται ότι βρήκε πώς συνδέεται ο Γουέμπ με το όνομα «Τ. Κιάν» που ήταν τυπωμένο πάνω στη γραβάτα του «Άνδρα του Σόμερτον».

«Ο γαμπρός του Καρλ Γουέμπ ονομαζόταν Τόμας Κιάν και ζούσε σε απόσταση 20 λεπτών από το σπίτι του στη Βικτόρια» είπε ο καθηγητής Άμποτ στο ABC News, εξηγώντας ότι δεν αποκλείεται μερικά από τα ρούχα του μυστηριώδους άνδρα να ήταν δανεισμένα ή χαρισμένα απο εκείνον.

Ο καθηγητής Άμποτ όμως έχει εντοπίσει και μια πιθανή αιτία για την παρουσία του Γουεμπ στην Αδελαΐδα.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

«Έχουμε αποδείξεις ότι ήταν σε διάσταση με τη γυναίκα του, η οποία είχε μετακομίσει στη Νότια Αυστραλία. Είναι λοιπόν πιθανόν να ταξίδευε με σκοπό να την εντοπίσει», ανέφερε χαρακτηριστικά.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.