ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Πώς μπορεί να ξεφτιλίσεις στην Ελλάδα και τις πιο ιερές έννοιες: Βάζεις τον Αυτιά να ανακράξει «Πατρίδα, Θρησκεία, Οικογένεια»!

Ιράν: Στρατιωτική συνεργασία με γείτονες χώρες – Έτοιμο να παράσχει προηγμένες τεχνολογίες όπλων με συμμάχους του

Ιράν: Στρατιωτική συνεργασία με γείτονες χώρες – Έτοιμο να παράσχει προηγμένες τεχνολογίες όπλων με συμμάχους του

Δηλώσεις έκανε ο επικεφαλής του στρατού του Ιράν, ο οποίος δήλωσε πως βρίσκεται σε στρατιωτική συνεργασία με πολλές χώρες και είναι έτοιμο να παράσχει προηγμένες τεχνολογίες όπλων στους γείτονες και συμμάχους του.

Έχοντας υποβληθεί σε δεκαετείς περιορισμούς για την αγορά όπλων από το εξωτερικό, η Ισλαμική Δημοκρατία έχει δημιουργήσει ένα σημαντικό στρατιωτικό-βιομηχανικό σύστημα στο εσωτερικό της, στο οποίο περιλαμβάνεται προηγμένη τεχνολογία βαλλιστικών και πυραύλων κρουζ και αμυντικών ηλεκτρονικών συστημάτων

Εκτίμηση και σκοπός του Ιράν είναι ότι αυτός ο εξοπλισμός αποτελεί επαρκή αποτρεπτικό παράγοντα για οποιαδήποτε ξένη επιθετικότητα.

«Το Ιράν βρίσκεται σε στρατιωτική συνεργασία με πολλές χώρες και είναι έτοιμο να παράσχει προηγμένες τεχνολογίες όπλων στους γείτονες και συμμάχους του», δήλωσε σχετικά ο Χαμπιμπολάχ Σαγιάρι, αναπληρωτής αρχηγός Συντονιστικών Υποθέσεων Στρατού της χώρας.

«Εκτός από τις προοδευτικές σχέσεις με διάφορες χώρες, το Ιράν έχει στρατιωτική συνεργασία με ορισμένες από αυτές και ενδιαφέρεται να μοιραστεί τις προηγμένες επιστημονικές και στρατιωτικές τεχνολογίες του και με άλλες φίλες και γειτονικές χώρες», πρόσθεσε ο Σαγιάρι, μιλώντας σε συνάντηση ξένων στρατιωτικών ακολούθων την Τρίτη.

Ο ανώτερος αξιωματικός τόνισε ότι «η περιφερειακή σταθερότητα και ασφάλεια θα εδραιωθεί με βάση την αμοιβαία δύναμη και αλληλεπίδραση» και δήλωσε υπερήφανος για τις προσπάθειες του Ιράν να βελτιώσει τις σχέσεις με όλες τις χώρες εκτός από το «σιωνιστικό καθεστώς» (Ισραήλ), παρά τα τεχνητά εμπόδια που δημιουργούνται από τις κυρώσεις των ΗΠΑ.

«Αν και αντιμετωπίζουμε δυσκολίες στη διαμόρφωση σχέσεων με τους γείτονές μας λόγω των κυρώσεων, πιστεύουμε ότι αυτά τα προβλήματα μπορούν να λυθούν με αποτελεσματική αλληλεπίδραση και διάλογο», είπε ο Σαγιάρι και συμπλήρωσε ότι «δεν υπάρχει ανάγκη για βοήθεια από ξένες δυνάμεις» όσον αφορά τη βελτίωση της περιφερειακής συνεργασίας.

«Η Ισλαμική Δημοκρατία του Ιράν στέκεται πάντα δίπλα στα έθνη της περιοχής, δεν έχει παραβιάσει τα δικαιώματά τους και έχει αναγνωρίσει την ανεξαρτησία όλων των χωρών», είπε ο Σαγιάρι, τονίζοντας ότι η Τεχεράνη ποτέ δεν εποφθαλμιούσε κανέναν από τους γείτονές της.

Αντίθετα, το Ισραήλ έχει εκφράσει ανησυχίες για τις υποτιθέμενες απόπειρες της Ισλαμικής Δημοκρατίας να καταρρίψει το Εβραϊκό Κράτος με οπλισμένους πυραύλους και drone. Στα τέλη του περασμένου έτους, ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας. Μπένι Γκάντζ, κατηγόρησε την Τεχεράνη ότι εκπαιδεύει «τρομοκράτες» από όλη τη Μέση Ανατολή στη χρήση προηγμένων μη επανδρωμένων αεροσκαφών, λέγοντας ότι μια στρατιωτική βάση στο κεντρικό Ιράν συνεργάζεται με πολιτοφυλακές από το Ιράκ, τη Συρία, τον Λίβανο και την Υεμένη.

Ο Γκάντζ ισχυρίστηκε ότι οι πολιτοφυλακές Χούθι της Υεμένης και οι ιρακινές σιιτικές πολιτοφυλακές έχουν αποκτήσει «δεκάδες» προηγμένα UAV από το Ιράν για χρήση κατά των δυνάμεων της Σαουδικής Αραβίας και των Αμερικανών, με τη Συρία να βρίσκεται σε καλό δρόμο ώστε να αποκτήσει «εκατοντάδες» μη επανδρωμένα αεροσκάφη, με μερικά επίσης να μεταφέρονται λαθραία στη Χεζμπολάχ στον Λίβανο.

Ο υπουργός Άμυνας κατηγόρησε επίσης το Ιράν ότι προσπαθεί να μεταφέρει σχέδια που θα επέτρεπαν σε παλαιστινιακές πολιτοφυλακές όπως η Χαμάς και η Ισλαμική Τζιχάντ να κατασκευάσουν ανεξάρτητα μη επανδρωμένα αεροσκάφη σχεδιασμένα από το Ιράν.

Το Ιράν δεν έχει κρύψει την παροχή στρατιωτικής και συμβουλευτικής βοήθειας στους στρατιώτες του Ιράκ και της Συρίας, καθώς και στις ισχυρές πολιτοφυλακές των Δυνάμεων Λαϊκής Κινητοποίησης στο Ιράκ που βοήθησαν τη Βαγδάτη στον αγώνα της κατά του Daesh (ISIS)* μετά τη δημιουργία του το 2014.

Η Φρουρά της Επανάστασης του Ιράν παρείχε επίσης ανοιχτή βοήθεια στη Χεζμπολάχ – η οποία εντάχθηκε στη Δαμασκό στον αγώνα της εναντίον των τζιχαντιστών που υποστηρίζονται από ξένες χώρες το 2012.

Ωστόσο, η Τεχεράνη αρνήθηκε ότι εξόπλισε τους Χούτι της Υεμένης, επισημαίνοντας τον ναυτικό και αεροπορικό αποκλεισμό που επέβαλε στη χώρα ο συνασπισμός υπό την ηγεσία της Σαουδικής Αραβίας.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Το Ιράν υποστηρίζει ότι περιορίζει τη βοήθειά του προς τους Χούτι στην ηθική υποστήριξη και στις διπλωματικές προσπάθειες για τον τερματισμό του πολέμου στη χώρα αυτή.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.