ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Η εικόνα της κυβέρνησης: Τοξική σκόνη στον ουρανό, θρύψαλα στο έδαφος!

Γερμανία: Ο Φρίντριχ Μερτς αναλαμβάνει τα ηνία των Χριστιανοδημοκρατών

Ο 66χρονος πολιτικός εξελέγη στο 34ο συνέδριο των Γερμανών Χριστιανοδημoκρατών με ποσοστό 94,62%

Γερμανία: Ο Φρίντριχ Μερτς αναλαμβάνει τα ηνία των Χριστιανοδημοκρατών

Ο Φρίντριχ Μέρτς τα κατάφερε τελικά με την τρίτη φορά και εξελέγη σήμερα, όπως άλλωστε αναμενόταν, πρόεδρος της CDU.

Ο 66χρονος πολιτικός εξελέγη στο 34ο συνέδριο των Γερμανών Χριστιανοδημoκρατών με ποσοστό 94,62% αφού από τις 983 ψήφους έλαβε 915. Είχε προηγηθεί πριν τα Χριστούγεννα ψηφοφορία μεταξύ των 380.000 μελών, στην οποία ο Mερτς διασφάλισε άνετη πλειοψηφία με ποσοστό 62%. 

Ο Μερτς, o «Ντόναλντ Τραμπ της Γερμανίας», όπως τον αποκαλούν οι επικριτές του, είναι ο τρίτος πρόεδρος της CDU μετά την Ανεγκρέτ Κραμπ Καρενμπάουερ και τον Άρμιν Λασετ που αναλαμβάνειο τα ηνία των Χριστιανοδημοκρατών έπειτα από τη αποχώρηση της Άνγκελα Μέρκελ από το συγκεκριμένο αξίωμα τον Δεκέμβριο του 2018. «Γνωρίζω ποιες προκλήσεις με περιμένουν ως δέκατο πρόεδρο του κόμματος από το 1948. Αντιμετωπίζω τις νέες μου αρμοδιότητες με απόλυτο σεβασμό», δήλωνε ο Φρίντριχ Μερτς λίγο πριν το διαδικτυακό συνέδριο των Χριστιανοδημοκρατών.

Όταν έθεσε για πρώτη φορά υποψηφιότητα για την προεδρία του κόμματος το 2018 η CDU ήταν στην κυβέρνηση και η Μέρκελ καγκελάριος, ενώ σήμερα οι συντηρητικοί βρίσκονται αποδυναμωμένοι στην αντιπολίτευση.

Ο Μερτς θα τα πήγαινε καλά με τον Τραμπ

Ο Μερτς δήλωσε μεταξύ άλλων πως θεωρεί «αυτονόητο ότι ως πρόεδρος θα εκπροσωπεί ένα κόμμα, στο οποίο συνυπάρχουν διαφορετικά ρεύματα και ότι θα ασχοληθεί με όλα τα ζητήματα που οι Χριστιανοδημοκράτες θεωρούν σημαντικά». Εξέφρασε μάλιστα την ελπίδα ότι θα μπορέσει «να εντάξει διαφορετικές φωνές στην ηγεσία του κόμματος, έτσι ώστε να διασφαλιστεί και πάλι η ενότητά του».

Ο Φρίντριχ Μερτς είναι βουλευτής από το 1994. Η εντυπωσιακή άνοδος της Μέρκελ, ωστόσο, τον ανάγκασε να εγκαταλείψει πολλές από τις φιλοδοξίες του, όπως μεταδίδει η Deutsche Welle. Το 2004 βρέθηκε εκτός κομματικού προεδρείου και πέντε χρόνια αργότερα και εκτός κοινοβουλίου. Τα επόμενα χρόνια σταδιοδρόμησε στην οικονομία. Το 2016 ανέλαβε μάλιστα επικεφαλής του γερμανικού παραρτήματος του επενδυτικού ομίλου Blackrock.

Ένα από τα δυνατά χαρτιά του Φρίντριχ Μερτς είναι οι ισχυροί του διατλαντικοί δεσμοί. Κανένα άλλο μέλος του προεδρείου των Χριστιανοδημοκρατών δεν βρέθηκε την τελευταία δεκαετία περισσότερες φορές στις ΗΠΑ. Ο οικονομικός φιλελευθερισμός τον εντυπωσιάζει και τον καθορίζει. Είναι ίσως ενδεικτικό ότι το 2020 ο νέος πρόεδρος των Χριστιανοδημοκρατών δήλωνε ότι θα τα πήγαινε καλά με τον τότε πρόεδρο των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.