ΚΛΕΙΣΙΜΟ
«Χουντικό» το σύνθημα «Πατρίς, Θρησκεία, Οικογένεια» λέει ο Κασσελάκης. Και το(ν) χειροκροτούσαν...

Γερμανία: Δημοσκόπηση- σοκ για τους κυβερνητικούς εταίρους – Ερχεται νέο στραπάτσο την Κυριακή

Γερμανία: Δημοσκόπηση- σοκ για τους κυβερνητικούς εταίρους – Ερχεται νέο στραπάτσο την Κυριακή

Φτερά στους Πράσινους έδωσε η πρόσφατη εκλογική τους επιτυχία στη Βαυαρία, την ώρα που τα κόμματα του κυβερνητικού συνασπισμού καταρρέουν, κι ετοιμάζονται για νέο στραπάτσο στις τοπικές εκλογές στην Έσση την Κυριακή.

Σύμφωνα με σφυγμομέτρηση του ινστιτούτου Forsa για λογαριασμό των δικτύων RTL και n-tv οι Πράσινοι αναδεικνύονται πλέον δεύτερη δύναμη στη χώρα συγκεντρώνοντας ποσοστό 21% στην πρόθεση ψήφου, μόλις έξι μονάδες πίσω από τους Χριστιανοδημοκράτες της Άνγκελα Μέρκελ και επτά ολόκληρες μονάδες μπροστά από τους τέταρτους πλέον Σοσιαλδημοκράτες που καταποντίζονται στο 14% βλέποντας την πλάτη της ακροδεξιάς Εναλλακτικής για τη Γερμανία (15%).

Οι Ελεύθεροι Δημοκράτες (FDP) και το Die Linke συγκεντρώνουν από 9%, ενώ το 26% των ερωτηθέντων δήλωσε αναποφάσιστο ή ότι δεν θα ψηφίσει.

Από τα πλέον ενδιαφέροντα ευρήματα της σφυγμομέτρησης είναι ότι ολοένα και περισσότεροι Γερμανοί (ποσοστό 10%) εμπιστεύονται τους Πράσινους «να αντιμετωπίσουν καλύτερα τα προβλήματα της Γερμανίας», ενώ μόνον 4% εμπιστεύεται το SPD και ένα 18% το CDU/CSU. Ωστόσο το 55% δεν εμπιστεύεται κανέναν.

Παρόλα αυτά οι Γερμανοί είναι επιφυλακτικοί για το αν η άνοδος των Πρασίνων θα διατηρηθεί. Ένας στους τρεις (34%) πιστεύει ότι οι Πράσινοι θα αντικαταστήσουν μόνιμα το SPD ως το νέο δημοφιλές κόμμα, ενώ το 52% εκτιμά ότι «η άνοδος των Πρασίνων θα τερματιστεί σύντομα».

Μόνο οι υποστηρικτές του κόμματος πιστεύουν σε μεγάλο ποσοστό (76%) ότι η επιτυχία των Πρασίνων θα συνεχιστεί.

Αναφορικά με την κακή επίδοση των Χριστιανοκοινωνιστών (CSU) στις περιφερειακές εκλογές στη Βαυαρία περισσότεροι από τους μισούς Γερμανούς (57%) πιστεύει ότι ευθύνεται το ίδιο το κόμμα και ο επικεφαλής του Χορστ Ζέεχοφερ. Την ίδια άποψη έχει και το 77% των υποστηρικτών του CSU.

Σχεδόν τα δύο τρίτα των Γερμανών (64%) εκτιμά ότι ο Ζέεχοφερ θα πρέπει να παραιτηθεί από επικεφαλής του CSU και από υπουργός Εσωτερικών της ομοσπονδιακής κυβέρνησης. Το ίδιο αναμένει το 62% των Βαυαρών αλλά και το 67% των ψηφοφόρων του κόμματος.

Αγωνία στο SPD για τις εκλογές στην Έσση – Μετά την Κυριακή οι αποφάσεις για τον μεγάλο συνασπισμό

Στο στρατόπεδο των Σοσιαλδημοκρατών περιμένουν με έκδηλη αγωνία την έκβαση των τοπικών εκλογών της Κυριακής στο άλλοτε προπύργιό τους, το κρατίδιο της Έσσης καθώς από το αποτέλεσμα θα κριθούν πολλά τόσο για το μέλλον του κυβερνητικού συνασπισμού στο Βερολίνο όσο -όπως πολλοί αναμένουν – και για εκείνο της προέδρου του κόμματος Αντρέα Νάλες, του υπουργού Οικονομικών Όλαφ Σολτς και άλλες εσωκομματικές ανακατατάξεις.

Ο αντιπρόεδρος του Σοσιαλδημοκρατικού κόμματος Ραλφ Στέγκνερ συνιστά μεν ψυχραιμία εν όψει της κρίσιμης εκλογικής αναμέτρησης, αλλά δεν φείδεται κριτικής όταν περιγράφει τις δομικές δυσκολίες και την εξαιρετικά δύσκολη θέση εκκίνησης του κόμματός του στο κρατίδιο της Έσσης μετά το καταστροφικό αποτέλεσμα της Βαυαρίας. Σε μακροσκελή συνέντευξη στην εφημερίδα die Welt ο Ραλφ Στέγκνερ υποστηρίζει ότι ακόμη κι αν το κόμμα του κάνει «καλή δουλειά» στο Βερολίνο, οι εξελίξεις των τελευταίων μηνών είναι καταστροφικές. «Εάν δεν αλλάξει άμεσα και δραστικά φυσιογνωμία ο κυβερνητικός συνασπισμός στο Βερολίνο, τότε δεν έχει πλέον λόγο ύπαρξης» είπε χαρακτηριστικά. Θεωρεί μάλιστα ότι η επανεξέταση της κυβερνητικής συμφωνίας, που έχει οριστεί να γίνει στο μέσον της θητείας της νυν κυβέρνησης, θα πρέπει να γίνει νωρίτερα.

Το καλοκαιρινό θέατρο γύρω από το υπουργό Εσωτερικών Χορστ Ζεεχόφερ με αφορμή το άσυλο και η αποτυχία με τον Γκέοργκ Μάασεν είχαν την επενέργεια «ψυχρολουσίας». «Θα πρέπει να συζητήσουμε πολύ σοβαρά τι μπορεί ακόμη να γίνει σε αυτόν τον κυβερνητικό συνασπισμό» τονίζει με νόημα ο Ραλφ Στέγκνερ υποστηρίζοντας ότι τα προβλήματα του SPD δεν λύνονται ακόμη κι αν υπάρξουν παραιτήσεις, εννοώντας τον υπουργό Εσωτερικών Χορστ Ζεεχόφερ, ο οποίος άφησε χθες να εννοηθεί ότι ενδέχεται να παραιτηθεί από πρόεδρος του Χριστιανοκοινωνικού κόμματος μετά την κατάρρευση του κόμματός του.

Πιέσεις από τη κομματική βάση

Στον προβληματισμό για το μέλλον του κυβερνητικού συνασπισμού στο Βερολίνο σε σχέση με το Σοσιαλδημοκρατικό κόμμα συμμετέχουν μεγαλόφωνα και άλλα στελέχη του κόμματος. Για παράδειγμα, ο πρόεδρος του SPD στη Β. Ρηνανία-Βεστφαλία Σεμπάστιαν Χέρμαν κάλεσε το προεδρείο του κόμματος να «διατηρήσει τη ψυχραιμία» του και να αναπτύξει νέα στρατηγική, έτσι ώστε να γίνει πιο ορατό το στίγμα της Σοσιαλδημοκρατίας. Από την άλλη όμως υπενθύμισε ότι η εσωκομματική ψηφοφορία που έγινε πριν από λίγους μήνες για τη συμμετοχή του SPD σε μεγάλο συνασπισμό είναι δεσμευτική και δεν επιδέχεται μεταβολής από μια «μικρή ομάδα στελεχών ή μια απλή απόφαση του προεδρείου του κόμματος». Την ίδια άποψη έχει και η ομόλογός του στο κρατίδιο της Βάδης – Βυρτεμβέργης, Λένι Μπραϊμάιερ. «Την πτωτική τάση του SPD δεν μπορούν να συγκρατήσουν απότομες αλλαγές, αλλά μόνο μια μακρόπνοη αξιόπιστη και καλή πολιτική».

Το ερώτημα είναι ποια μπορεί να θεωρείται «καλή» πολιτική; Εδώ οι απόψεις διίστανται. Το βέβαιο είναι ότι σύμφωνα με δημοσκόπηση της Welt σε επίπεδο τοπικών οργανώσεων του Σοσιαλδημοκρατικού κόμματος, εντείνονται οι πιέσεις από τη βάση προς την ηγεσία να βγει από την κυβέρνηση συνασπισμού. Το εκλογικό αποτέλεσμα της Κυριακής στο κρατίδιο της Έσσης ενδέχεται να δείξει τον δρόμο.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Πηγή: Die Welt, Deutsche Well

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.