ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Έτσι εξηγείται το σπίτι του Βολταίρου...

O X.Γκουάιδο παραδέχτηκε τους λάθους υπολογισμούς του στο πραξικόπημα-παρωδία κατά του Ν.Μαδούρο

O X.Γκουάιδο παραδέχτηκε τους λάθους υπολογισμούς του στο πραξικόπημα-παρωδία κατά του Ν.Μαδούρο

Μετά την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος εναντίον του προέδρου της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο ο ηγέτης της αντιπολίτευσης Χουάν Γκουάιδο παραδέχτηκε ότι η αντιπολίτευση είχε υπολογίσει λανθασμένα στη στήριξη του στρατού.

Ο ηγέτης της αντιπολίτευσης της Βενεζουέλας, Χουάν Γκουάιδο μίλησε στη Washington Post και αποκάλυψε πως στην επιχείρηση ανατροπής του Νικολάς Μαδούρο, εκτιμήθηκε λάθος η συμβολή του στρατού και πως περίμενε ότι ο Μαδούρο θα παραιτούνταν εν μέσω της αναταραχής στο στράτευμα.

«Επειδή κάναμε ό, τι κάναμε και δεν κατάφερε να πετύχει την πρώτη φορά, δεν σημαίνει ότι δεν έχει αξία», είπε. «Αντιμετωπίζουμε ένα τείχος που λέγεται απόλυτη δικτατορία. Αναγνωρίσαμε τα λάθη μας — αυτά που δεν κάναμε και αυτά στα οποία υπερβάλαμε», είπε.

Η έκκληση του Γκουάιδο στα ανώτερα στρατεύματα να εγκαταλείψουν το Μαδούρο δεν προκάλεσε την αποστασία που ανέμενε, ανέφερε ο ηγέτης της αντιπολίτευσης.

«Ίσως επειδή εξακολουθούμε να χρειαζόμαστε περισσότερους στρατιώτες και ίσως χρειαζόμαστε περισσότερους αξιωματούχους του καθεστώτος για να είμαστε ικανοί να το υποστηρίξουμε, για να στηρίξουμε το σύνταγμα», δήλωσε ο Γκουάιδο.

Ο ίδιος ανέφερε επίσης ότι οποιαδήποτε αμερικανική στρατιωτική στήριξη πρέπει να είναι σε συνεννόηση με τις δυνάμεις της Βενεζουέλας που έχουν στραφεί εναντίον του Μαδούρο, αλλά δεν έδωσε περαιτέρω λεπτομέρειες για το τι είδος στήριξης θα θεωρούνταν αποδεκτή.

Οι αξιωματούχοι της διοίκησης της Τραμπ, όπως ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας Τζον Μπόλτον και το Πεντάγωνο, κατέστησαν σαφές την Παρασκευή ότι όλες οι επιλογές για την επίλυση της σύγκρουσης στη Βενεζουέλα είναι «στο τραπέζι».

Ερωτηθείς για το τι θα έκανε εάν ο Μπόλτον του τηλεφωνούσε προσφέροντάς του μια αμερικανική παρέμβαση, ο Γκουάιδο είπε ότι θα απαντούσε λέγοντας:

«Αγαπητέ φίλε, πρεσβευτή Τζον Μπόλτον, σας ευχαριστώ για όλη τη βοήθεια που δώσατε στον δίκαιο αγώνα εδώ. Σας ευχαριστούμε για την επιλογή, θα την αξιολογήσουμε και πιθανώς θα την εξετάσουμε στο κοινοβούλιο προκειμένου να λύσουμε αυτήν την κρίση. Εάν είναι απαραίτητο, ίσως την εγκρίνουμε».

Ο αρχηγός της αντιπολίτευσης χαιρέτισε επίσης τις πρόσφατες συζητήσεις για τις στρατιωτικές επιλογές της Ουάσινγκτον, χαρακτηρίζοντας τες «σπουδαία νέα».

«Αυτά είναι εξαιρετικά νέα για τη Βενεζουέλα, διότι αξιολογούμε όλες τις επιλογές. Είναι καλό να γνωρίζουμε ότι σημαντικοί σύμμαχοι όπως οι ΗΠΑ αξιολογούν επίσης αυτή την επιλογή. Αυτό μας δίνει τη δυνατότητα να γνωρίζουμε πως αν χρειαστούμε συνεργασία, μπορούμε να την έχουμε», είπε.

Ερωτηθείς για το αν ο υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο είχε βλάψει τις διαπραγματεύσεις με την αντιπολίτευση αναφέροντας τα ονόματα των φερόμενων συνωμοτών που ήταν πρόθυμοι να στραφούν εναντίον του Μαδούρο, ο Γκουάιδο απάντησε αρνητικά.

Αντίθετα, χαρακτήρισε την κίνηση του Πομπέο μια απόδειξη σημαντικής υποστήριξης.

Επίσης, αποκάλυψε ότι δεν θα δεχόταν να καθίσει και να διαπραγματευτεί με τον Μαδούρο αν δεν αφήσει την προεδρία της Βενεζουέλας.

Η κατάσταση στη Βενεζουέλα είναι έκρυθμη από τον Ιανουάριο, όταν ο Γκουάιδο αυτοανακηρύχθηκε προσωρινός πρόεδρος και αμέσως έλαβε υποστήριξη από τις Ηνωμένες Πολιτείες και τους συμμάχους τοςυ.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Ο Νίκολας Μαδούρο ως νόμιμος πρόεδρος της Βενεζουέλας, υποστηρίχθηκε από πολλές χώρες, μεταξύ των οποίων η Ρωσία και η Κίνα.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.