ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Στην Ελλάδα ότι πιο μεγάλο είναι το έγκλημα, τόσο πιο μικρή είναι η τιμωρία - Τι, όχι;

Προς εκλογές στην Βρετανία: Ήττα του Μ.Τζόνσον στη Βουλή – Αύριο το ν/σ για την απαγόρευση του “no deal Brexit”

Προς εκλογές στην Βρετανία: Ήττα του Μ.Τζόνσον στη Βουλή – Αύριο το ν/σ για την απαγόρευση του “no deal Brexit”

Ραγδαίες είναι οι πολιτικές εξελίξεις για το Brexit στην Βρετανία και όλα δείχνουν ότι η χώρα κινείται πλέον σε τροχιά εκλογών.

Η κυβερνητική πλειοψηφία ηττήθηκε στη Βουλή με ψήφους 328 έναντι 301 καθώς εγκρίθηκε να συζητηθεί αύριο η πρόταση νόμου των Εργατικών και ομάδας των ανταρτών των Τόρις (εκτιμώνται σε 21 που ψήφισαν σήμερα κατά της κυβέρνησης) που έχει ως σκοπό να μπλοκάρει το Brexit χωρίς συμφωνία με την ΕΕ.

Ο Μπόρις Τζόνσον αμέσως μετά το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας πήρε το λόγο και δήλωσε τα εξής:

«Ας μην υπάρχουν αμφιβολίες για τις συνέπειες αυτής της ψηφοφορίας απόψε.

Το Κοινοβούλιο βρίσκεται στα πρόθυρα του να καταστρέψει κάθε συμφωνία που θα μπορούσαμε να κερδίσουμε στις Βρυξέλλες.

Το αυριανό νομοσχέδιο θα παραδώσει τον έλεγχο των διαπραγματεύσεων στην ΕΕ. Αυτό σημαίνει περισσότερη καθυστέρηση και μεγαλύτερη σύγχυση.

Και αυτό θα σήμαινε ότι η ίδια η ΕΕ θα αποφασίσει πόσο καιρό θα κρατήσει αυτή την χώρα στην ΕΕ.

Και επειδή αρνούμαι να ακολουθήσω αυτό το σχέδιο, θα πρέπει να κάνουμε μια επιλογή. Δεν θέλω εκλογές. Οι πολίτες δεν θέλουν εκλογές.

Αν όμως το Σώμα ψηφίσει αυτό το νομοσχέδιο αύριο, οι πολίτες θα πρέπει να επιλέξουν ποιος θα πάει στις Βρυξέλλες τη 17η Οκτωβρίου για να λύσει αυτό το πρόβλημα και να πάει τη χώρα μπροστά.

Όλοι ξέρουν ότι αν ο Τζέρεμι Κόρμπιν είναι ο πρωθυπουργός, που θα πάει στις Βρυξέλλες, θα παρακαλέσει για παράταση και θα δεχθεί οποιεσδήποτε απαιτήσεις των Βρυξελλών.

Αντίθετα, όλοι θα ξέρουν ότι αν είμαι πρωθυπουργός, θα πάω στις Βρυξέλλες, και θα απαιτήσω μια συμφωνία. Ωστόσο, αν δεν συμφωνήσουν θα φύγουμε στις 31 Οκτωβρίου, όπως και να έχει.

Ο λαός αυτής της χώρας θα πρέπει να επιλέξει. Δεν θέλω πρόωρες εκλογές, αλλά αν οι βουλευτές ψηφίσουν αύριο να σταματήσουν τις διαπραγματεύσεις και να επιβάλουν ακόμα μια άσκοπη καθυστέρηση στο Brexit, ενδεχομένως για χρόνια, τότε αυτός θα είναι ο μόνος τρόπος για να επιλυθεί αυτό».

https://twitter.com/SkyNews/status/1168997086622355458

Γιατί πάει σε εκλογές ο Μ.Τζόνσον; Για να ανακτήσει πλήρη πολιτική κυριαρχία, όπως πιστεύει. Γιατί οι Εργατικοί είναι διχασμένοι σε επίπεδο ψηφοφόρων και «έγραψαν» ιστορικό χαμηλό στις ευρωεκλογές, οι Φιλελεύθεροι (οπαδοί των Βρυξελλών) είχαν μεν λάβει το 20% των ψήφων στις ευρωεκλογές, αλλά θα πρέπει να επιβεβαιώσουν ότι μπορούν να πάρουν κυβερνητικό ποσοστό, ενώ το κόμμα του Brexit του Νάιτζελ Φάρανζ είχε σαρώσει με 31%.

Θεωρεί ότι αυτό το ποσοστό θα επιστρέψει τους Συντηρητικούς και θα καταφέρει να κερδίσει στις εκλογές.

Ουσιαστικά είπε ότι εφόσον αύριο, Τετάρτη, περάσει από το Κοινοβούλιο το νομοσχέδιο που θα αναγκάζει τον πρωθυπουργό της χώρας να ζητήσει νέα παράταση από τις Βρυξέλλες, ο λαός θα πρέπει να αποφασίσει, με εκλογές, στις 14 ή 15 Οκτωβρίου, ποιος θα διαπραγματευθεί με τις Βρυξέλλες.

Παίρνοντας τον λόγο ο ηγέτης της αντιπολίτευσης, Τζέρεμι Κόρμπιν, υπογράμμισε πως αν ο Μπόρις Τζόνσον θέλει εκλογές, θα το δεχθεί (χρειάζονται οι ψήφοι των Εργατικών για να διαλυθεί η Βουλή).

Υπογράμμισε επίσης, πως το κόμμα του θα ψηφίσει υπέρ των εκλογών, μόνο αφού περάσει ο νόμος που θα αποτρέπει το άτακτο Brexit.

Η παραπάνω διαδικασία, δηλαδή το να διεξαχθούν πρόωρες εκλογές, απαιτεί να το υπερψηφίσουν τα 2/3 του Κοινοβουλίου, αριθμός που υπάρχει αφού και ο ηγέτης των Εργατικών αποδέχθηκε την πρόταση Τζόνσον, παρά τις αντιδράσεις ορισμένων από το εσωτερικό του κόμματός του, όπως ο πρώην πρωθυπουργός Τόνι Μπλερ.

Οι κοινοβουλευτικοί της συμπολίτευσης που τάχθηκαν υπέρ της πρωτοβουλίας στη Βουλή των Κοινοτήτων με σκοπό την αποτροπή του no-deal Brexit αποπέμπονται άμεσα από το κόμμα, επιβεβαίωσε εκπρόσωπος της Ντάουνινγκ Στριτ.

«Ο επικεφαλής του πειθαρχικού του κόμματος επικοινώνησε με τους βουλευτές που δεν ψήφισαν υπέρ της κυβέρνησης απόψε και ενημερώθηκαν ότι διαγράφονται από το κόμμα», είπε εκπρόσωπος του πρωθυπουργού των Συντηρητικών, του Μπόρις Τζόνσον.

Σε αυτούς συγκαταλέγονται ο πρώην υπουργός Οικονομικών Φίλιπ Χάμοντ αλλά και ο Νίκολας Σόουμς – ο εγγονός του Ουίνστον Τσόρτσιλ.

Σημειώνεται ότι νωρίτερα είχε κυκλοφορήσει η πληροφορία ότι θα έχουν το βράδυ για να ξανασκεφτούν την απόφαση τους και θα έχουν μια δεύτερη ευκαιρία να ψηφίσουν υπέρ της κυβέρνησης, αύριο, αλλά ο Μ.Τζόνσον ζήτησε την άμεση διαγραφή τους επιμένοντας σε «καθαρές λύσεις».

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.