ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Χριστοπωλητή, όταν σε πλήρωνε το pronews.gr, ήταν καλά;

Υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ: «Έχουμε συνταγματικό δικαίωμα να προχωράμε σε επιθέσεις στο Ιράν»

Υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ: «Έχουμε συνταγματικό δικαίωμα να προχωράμε σε επιθέσεις στο Ιράν»

Ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ, Μαρκ Έσπερ, υπεραμύνθηκε της απόφασης του Ντόναλντ Τραμπ για την εξόντωση του Κασέμ Σολεϊμανί. Θετικός σε νέες επιχειρήσεις.

Του «νόμιμου και συνταγματικού» δικαιώματος των ΗΠΑ να συνεχίσει να επιτίθεται σε «Ιρανούς πληρεξούσιους», είτε στο Ιράκ είτε ακόμη και στα εδάφη του Ιράν, υπεραμύνθηκε ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ, Μαρκ Έσπερ.

«Θεωρούμε το Ιράν υπεύθυνο για τους “πληρεξούσιούς” του και θα διατηρήσουμε το δικαίωμα να ασκούμε αυτοάμυνα και να αναλαμβάνουμε δράση» δήλωσε, μεταξύ άλλων.

Εξήγησε δε, ότι στην πρόσφατη επιχείρηση εξόντωσης του Κασέμ Σολεϊμανί, ο Ντόναλντ Τραμπ έκανε χρήση του Άρθρου 2 του Συντάγματος, το οποίο εξουσιοδοτεί τον πρόεδρο των ΗΠΑ να εμπλακεί μονομερώς σε στρατιωτικές ενέργειες, εφόσον προηγηθεί επίθεση εναντίον των ΗΠΑ, των αμερικανικών εδαφών ή των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων.

Στο ίδιο πλαίσιο, επανέλαβε τη στήριξή του στην αμερικανική επιχείρηση για τη δολοφονία του Ιρανού στρατηγού, παραπέμποντας «σ΄ αυτά που είχε ήδη κάνει και σ’ αυτά που σχεδίαζε να πράξει».

«Ο Σολεϊμανί είχε στα χέρια του το αίμα εκατοντάδων Αμερικανών στρατιωτών».
Νωρίτερα, ο υπουργός Εξωτερικών, Μάικ Πομπέο, σε μία στροφή της αμερικανικής ρητορικής, περιέγραψε τη δολοφονία Σολεϊμανί ως μέρος μιας «ευρύτερης στρατηγικής» για την αποτροπή του Ιράν και των υπόλοιπων αντιπάλων των ΗΠΑ.

«Ο πρόεδρος Τραμπ και η ομάδα εθνικής ασφάλειας επαναθέτουν στο επίκεντρο την πολιτική της “αποτροπής” εναντίον της Ισλαμικής Δημοκρατίας» δήλωσε, μεταξύ άλλων, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ.
Εξήγησε δε, ότι η σημασία της «αποτροπής» δεν αφορά μόνο το Ιράν. «Σε κάθε περίπτωση, πρέπει να αποθαρρύνουμε τους εχθρούς και να υπερασπιστούμε την ελευθερία».

«Αυτή είναι η μεγάλη εικόνα της δουλειάς του προέδρου Τραμπ, προκειμένου να καταστήσει τον στρατό μας πιο ισχυρό από ποτέ».

Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας, μάλιστα, δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στη Ρωσία, διευκρινίζοντας ότι η απόσυρση από τη Συνθήκη INF και οι ναυτικές ασκήσεις στη Νότια Σινική Θάλασσα αποτελούν παραδείγματα της αμερικανικής αποτρεπτικής πολιτικής απέναντι στη Μόσχα και το Πεκίνο, αντίστοιχα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η δήλωση του Μάικ Πομπέο συνιστά μια ουσιώδη μεταστροφή του δημόσιου λόγου της αμερικανικής πολιτικής σκηνής στο πλαίσιο της πρόσφατης δολοφονίας του Κασέλ Σολεϊμανί.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Κι αυτό διότι μέχρι πρότινος, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ ισχυριζόταν ότι η εξόντωση του Ιρανού στρατηγού οφειλόταν σε «σειρά άμεσων επιθέσεων που σχεδίαζε ο ίδιος».

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.