ΚΛΕΙΣΙΜΟ
«Χουντικό» το σύνθημα «Πατρίς, Θρησκεία, Οικογένεια» λέει ο Κασσελάκης. Και το(ν) χειροκροτούσαν...

Ολοκληρώθηκε η συνέντευξη τύπου Μέρκελ – Ερντογάν: Ζήτησαν μόνιμη κατάπαυση πυρός στη Λιβύη (upd)

Ολοκληρώθηκε η συνέντευξη τύπου Μέρκελ – Ερντογάν: Ζήτησαν μόνιμη κατάπαυση πυρός  στη Λιβύη (upd)

(upd 16:57) Στην κοινή συνέντευξη Τύπου των δύο ηγετών, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν διαμήνυσε ότι η χώρα του δεν θα αφήσει τους Λίβυους «αδελφούς» μόνος αυτές τις δύσκολες στιγμές ενώ η Μέρκελ δεν απέκλεισε ανθρωπιστική βοήθεια στην Ιντλίμπ.

Η Λιβύη και η Συρία βρέθηκε στο επίκεντρο των συνομιλιών του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και της Άνγκελα Μέρκελ, που επισκέφθηκε σήμερα την Τουρκία.

«Η εύθραυστη κατάπαυση του πυρός στη Λιβύη πρέπει να μετατραπεί σε σταθερή» τόνισε η Γερμανίδα καγκελάριος, κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου των δύο ηγετών.

Κάνοντας ειδική μνεία στο πρόσφατο ειρηνευτικό σχέδιο για τη Λιβύη, ο Τούρκος πρόεδρος δήλωσε ότι αποτέλεσε ένα σημαντικό βήμα προς την αποκατάσταση της πολιτικής σταθερότητας, προσθέτοντας ότι η επιτυχία του σχεδίου εξαρτάται από την εφαρμογή του.

Από την πλευρά του, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επανέλαβε τη στήριξή του στην κυβέρνηση του Φαγιέζ αλ Σάρατζ στη Λιβύη, λέγοντας ότι «δεν είναι επιλογή αλλά υποχρέωση», ενώ σημείωσε ότι η Τουρκία είναι αποφασισμένη να μην αφήσει τους Λίβους «αδελφούς» της μόνους κατά τη διάρκεια αυτών των ημερών. Παράλληλα χαρακτήρισε «πραξικοπηματία» τον επικεφαλής του Λιβυκού Εθνικού Στρατού Χαλίφα Χάφταρ.

«Είναι σημαντικό να ασκήσουμε πιέσεις στον πραξικοπηματία Χαφτάρ και στους υποστηρικτές του, ειδικά σ’ αυτό το θέμα. Η αύξηση των επιθέσεων σε κατοικημένες περιοχές στην Τρίπολη έδειξε ποιος ήταν στο πλευρό της ειρήνης και ποιος ήταν από την πλευρά του συνεχιζόμενου αίματος και των δακρύων», ανέφερε ο Ερντογάν.

Παράλληλα, ο Τούρκος πρόεδρος ανέφερε ότι είναι «ανθρωπιστική ευθύνη» της ΕΕ να προσφέρει περισσότερη και πιο γρήγορη βοήθεια στους Σύρους, ενώ επανέλαβε τη βούλησή του για εμβάθυνση της συνεργασίας με τη Γερμανία στην οικονομία, το εμπόριο, τις επενδύσεις, την ενέργεια και τον τουρισμό.

Δεν παρέλειψε μάλιστα, αναφερθεί και στη συνεργασία με την Κυβέρνηση Εθνικής Συμφιλίωσης (GNA), υπό τον Φαγέζ αλ Σάρατζ, υποστηρίζοντας ότι η στήριξη της GNA «δεν αποτελεί επιλογή, αλλά υποχρέωση που απορρέει από το Ψήφισμα 2259 των Ηνωμένων Εθνών».

Διευκρίνισε, παράλληλα, ότι στο πλαίσιο των δύο μνημονίων με την GNA, η Τουρκία έχει αποστείλει «στρατιωτικούς συμβούλους» στην Τρίπολη, με στόχο την εκπαίδευση των τοπικών δυνάμεων.

Αρχικό κείμενο

Κοινή συνέντευξη Τύπου παραχωρούν ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, και η Καγκελάριος της Γερμανίας, Άγκελα Μέρκελ, στο πλαίσιο της διμερής συνάντησης στην Κωνσταντινούπολη.

Μετά το τέλος των διμερών επαφών, ο επικεφαλής της γειτονικής χώρας προσέδωσε ιδιαίτερη σημασία στην ανάγκη τόνωσης της συνεργασίας Άγκυρας – Βερολίνου σε μία σειρά τομέων, όπως η οικονομία, το εμπόριο, οι επενδύσεις, η ενέργεια και ο τουρισμός.

Νωρίτερα, οι δύο ηγέτες έδωσαν το «παρών» στα εγκαίνια του Τουρκό-Γερμανικού Πανεπιστημίου, όπου ο Ερντογάν – μεταξύ άλλων – αναφέρθηκε στη συριακή κρίση:

«Δεν επηρεάστηκαν μόνο χώρες, όπως εμείς που γειτνιάζουν με τις διαμάχες στη Συρία τα τελευταία εννέα χρόνια – η Ευρώπη έχει επίσης επηρεαστεί» σημείωσε, με νόημα, παραπέμποντας στις μεταναστευτικές και προσφυγικές ροές.

Κάνοντας ειδική μνεία στο πρόσφατο ειρηνευτικό σχέδιο για τη Λιβύη, παρατήρησε ότι αποτέλεσε ένα σημαντικό βήμα προς την αποκατάσταση της πολιτικής σταθερότητας, προσθέτοντας ότι η επιτυχία του σχεδίου εξαρτάται από την εφαρμογή του.

Πρόσθεσε, παράλληλα, ότι ένα ενδεχόμενο χάος στη βορειο-αφρικανική χώρα θα επηρεάσει ολόκληρη την περιοχή της Μεσογείου.

«Εάν δεν υπάρξει ηρεμία το συντομότερο δυνατόν, η ατμόσφαιρα χάους στη Λιβύη θα επηρεάσει όλη τη λεκάνη της Μεσογείου», ανέφερε χαρακτηριστικά. Όσον αφορά τον επικεφαλής του Λιβυκού Εθνικού Στρατού, Χαλίφα Χαφτάρ, ο πρόεδρος της Τουρκίας τον χαρακτήρισε ως «πραξικοπηματία».

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

«Είναι σημαντικό να ασκήσουμε πιέσεις στον πραξικοπηματία Χαφτάρ και στους υποστηρικτές του, ειδικά σ’ αυτό το θέμα. Η αύξηση των επιθέσεων σε κατοικημένες περιοχές στην Τρίπολη και η στόχευση του αεροδρομίου Μιτίκα έδειξε ποιος ήταν στο πλευρό της ειρήνης και ποιος ήταν από την πλευρά του συνεχιζόμενου αίματος και των δακρύων».

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.