Ο Ν.Τραμπ με διάταγμα αναγκάζει την κινεζική ByteDance να πουλήσει το TikTok

Ο Ν.Τραμπ με διάταγμα αναγκάζει την κινεζική ByteDance να πουλήσει το TikTok

Ο Ν.Τραμπ συνεχίζει τον αμείλικτο πόλεμο κατά της κομμουνιστικής Κίνας και υπέγραψε χθες Παρασκευή διάταγμα που αναγκάζει τον κινεζικό όμιλο ByteDance να πουλήσει τις δραστηριότητες στις Ηνωμένες Πολιτείες του TikTok, του διεθνούς μέσου του κοινωνικής δικτύωσης, μέσα σε 90 ημέρες.

Οι Αμερικανοί θεωρούν πως μέσω του Tik Tok οι Κινέζοι απειλούν την αμερικανική Εθνική Ασφάλεια και προχωρούν σε πρωτόγνωρες πρακτικές για να εξοβελίσουν από την αμερικανική αγορά τους κινεζικούς εταιρικούς κολοσσούς.

Άλλωστε οι Αμερικανοί θεωρούν τις κινεζικές εταιρείες ως το «μακρύ χέρι» του Πεκίνου κάτι που ισχύει αφού επί της ουσίας πρόκειται για κρατικές εταιρείες με ιδιωτικές συμπεριφορές.

Αυτό σημαίνει πως όλες οι πληροφορίες που συγκεντρώνουν εύκολα μπορούν να καταλήξουν στα χέρια των κινεζικών υπηρεσιών.

Για πολλούς ακόμα και οι κινεζικές τριάδες (κινεζική μαφία) χρησιμοποιούνται σαν προβολή του κινεζικού κράτους.

Ο Ν.Τραμπ θεωρεί την Κίνα ως τον υπ’ αριθμόν ένα κίνδυνο για την αμερικανική ηγεμονία στον πλανήτη (μια ηγεμονία που πλέον βρίσκεται κοντά στο όριο να μην υφίσταται).

Τα social media είναι ένας πολύ έξυπνος τρόπος για να αποθηκευτούν τα ψυχολογικά προφίλ και οι προτιμήσεις δισεκατομμυρίων ατόμων κι ανά πάσα στιγμή να ανασυρθούν πληροφορίες γιαυτά εφόσον θεωρηθεί απαραίτητο.

Φυσικά το ίδιο ισχύει και για το αμερικανικό Facebook γιαυτό και η Κίνα χρησιμοποιεί ευρέως το WeChat το λεγόμενο κινεζικό «Facebook»

«Υπάρχουν αξιόπιστες αποδείξεις που με κάνουν να πιστεύω ότι η ByteDance (…) μπορεί να λάβει μέτρα που απειλούν να βλάψουν την εθνική ασφάλεια των Ηνωμένων Πολιτειών», εξηγεί στο διάταγμά του ο Ντόναλντ Τραμπ.

Ο Ν.Τραμπ κατηγορεί εδώ και μήνες, την πολύ δημοφιλή πλατφόρμα διαμοιρασμού βίντεο ότι διαβιβάζει προσωπικά δεδομένα Αμερικανών χρηστών για να χρησιμοποιηθούν από το Πεκίνο.

«Όπως έχουμε ήδη πει, το TikTok λατρεύεται από 100 εκατομμύρια Αμερικανούς επειδή είναι ένας τόπος ψυχαγωγίας, προσωπικής έκφρασης και κοινωνικής σύνδεσης», αντέδρασε εκπρόσωπος της ByteDance.

«Είμαστε αποφασισμένοι να συνεχίσουμε να προσφέρουμε χαρά στις οικογένειες και σταδιοδρομίες γεμάτες νόημα σε όσους δημιουργούν στην πλατφόρμα μας επί πολλά χρόνια».

Ο Αμερικανός πρόεδρος έλαβε πριν από μία εβδομάδα ριζικά μέτρα όσον αφορά το TikTok και την πλατφόρμα WeChat.

Η τελευταία ανήκει στον κινεζικό κολοσσό Tencent και έχει μεγάλη παρουσία στη ζωή των Κινέζων (υπηρεσία μηνυμάτων, πληρωμές εξ αποστάσεως, κρατήσεις…).

Διέταξε να σταματήσουν, μέσα σε 45 ημέρες, κάθε συναλλαγή με αμερικανικούς εταίρους.

Το νέο διάταγμα που υπογράφηκε χθες διευκρινίζει πως ο αγοραστής πρέπει να είναι αμερικανική εταιρία και «να αποδείξει τη θέληση και την ικανότητά της να συμμορφώνεται με το διάταγμα αυτό».

Ο κολοσσός της πληροφορικής Microsoft βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με την ByteDance για την εξαγορά του TikTok, τουλάχιστον στις Ηνωμένες Πολιτείες, αν όχι και ευρύτερα.

Σύμφωνα με τον αμερικανικό τύπο, η συναλλαγή αυτή εκτιμάται από 10 δισ. έως 30 δισ. δολάρια.

Ο Ντόναλντ Τραμπ έχει δηλώσει πολλές φορές πως αν γίνει η εξαγορά, «ένα πολύ μεγάλο μέρος του τιμήματος πρέπει να επιστρέψει στο υπουργείο Οικονομικών των Ηνωμένων Πολιτειών», επειδή, όπως είπε, μια τέτοια επιχείρηση δεν είναι δυνατή χωρίς τις αμερικανικές αρχές.

Άλλοι ειδικοί για τη διαδικτυακή ασφάλεια εκτίμησαν πως το TikTok δεν αποτελεί μεγάλη απειλή για τη χώρα, πόσο μάλλον που τα δεδομένα του δικτύου αποθηκεύονται σε σέρβερ στις Ηνωμένες Πολιτείες και στη Σιγκαπούρη.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Σύμφωνα με το χθεσινό διάταγμα, η ByteDance θα πρέπει να επιβεβαιώσει ότι κατέστρεψε όλα τα δεδομένα «Αμερικανών χρηστών, που αποκτήθηκαν ή διοχετεύθηκαν από το TikTok και τη Musical.ly», μια αμερικανική εφαρμογή που εξαγοράστηκε από την κινεζική εταιρία και ενσωματώθηκε στο TikTok.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.