Οι τουρκικές αρχές δεσμεύθηκαν πως θα επιτρέψουν την πρόσβαση στα ψηφιδωτά της Αγίας Σοφίας στους τουρίστες, που θα θέλουν να τα δουν, μετά την ολοκλήρωση των προγραμματισμένων επισκευών.

Όπως δήλωσε ο Ρώσος πρέσβης στην Άγκυρα, Αλεξέι Γέρκοφ: «Στη Ρωσία υπάρχει ολοένα και μεγαλύτερη ανησυχία ότι οι τουρίστες που έρχονται στην Κωνσταντινούπολη δεν μπορούν πλέον να δουν σωστά τα ψηφιδωτά της Αγίας Σοφίας. Η πρεσβεία λαμβάνει ερωτήσεις από πολίτες σχετικά με το πότε θα αρχίσει να λειτουργεί πλήρως το σύστημα ανύψωσης των καλυμμάτων.

Είμαστε σίγουροι ότι η προγραμματισμένη ανακαίνιση βρίσκεται σε εξέλιξη στην Αγία Σοφία, μετά την οποία οι τουρίστες θα μπορούν πάλι να επισκεφθούν τις γκαλερί και να δουν τα μοναδικά βυζαντινά ψηφιδωτά που βρίσκονται εκεί. Ελπίζουμε ειλικρινά ότι όλες αυτές οι υποσχέσεις θα εκπληρωθούν».

Πρόσθεσε, ακόμα, ότι οι τουρκικές αρχές επιδεικνύουν τη διάθεση να λάβουν υπόψη όλες τις απαιτήσεις της UNESCO, ώστε να παρέχουν στους τουρίστες πρόσβαση σε όλα τα σημεία της Αγίας Σοφίας, όπως είναι ο δεύτερος όροφος που προς το παρόν παραμένει κλειστός.

Ο Ρώσος πρέσβης αναφέρθηκε και στη Μονή της Χώρας, που όπως και η Αγία Σοφία, μετατράπηκε από μουσείο σε μουσουλμανικό τέμενος, με αποτέλεσμα οι τουρίστες να μην έχουν καθολική πρόσβαση στις τοιχογραφίες και τα ψηφιδωτά: «Είναι σημαντικό να έχουν την ευκαιρία να εξοικειωθούν με τα πιο πολύτιμα στοιχεία της εσωτερικής διακόσμησης της βυζαντινής περιόδου, τα ψηφιδωτά και τις τοιχογραφίες που διατηρούνται στην αρχική τους μορφή.

Η Μονή της Χώρας είναι κυριολεκτικά ζωγραφισμένη με αυτά τα αριστουργήματα: οροφές, θόλους, τοξωτά θησαυροφυλάκια. Τόσες πολλές ψηφιδωτές εικόνες αξεπέραστης ποιότητας δεν θα βρείτε σε κανένα ναό κι αυτό καθιστά το εσωτερικό της Μονής της Χώρας πραγματικά μοναδικό».

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Σύμφωνα με τον ίδιο: «Είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς ποιες μηχανικές λύσεις μπορεί να απαιτηθούν για να τηρηθούν οι παραδόσεις του Ισλάμ και ταυτόχρονα να αφήσουν την ευκαιρία στους τουρίστες να δουν αυτήν τη λαμπρότητα. Ωστόσο, σίγουρα πρέπει να βρεθούν».