Κατά του υποχρεωτικού εμβολιασμού ολοένα και περισσότεροι – Προβληματίζει η ταχύτητα με την οποία φτάσαμε στα εμβόλια

Κατά του υποχρεωτικού εμβολιασμού ολοένα και περισσότεροι – Προβληματίζει η ταχύτητα με την οποία φτάσαμε στα εμβόλια

Αμφιβολίες δημιουργεί σε ολοένα και περισσότερα κοινωνικά στρώματα η εμμονή των κυβερνήσεων σε όλο τον κόσμο για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό. Ενώ σημαντικό ρόλο φαίνεται να παίζουν και οι περιορισμένες χρονικά δοκιμές των εμβολίων που δημιουργούν προβληματισμό για μακροχρόνιες συνεπειές τους. Ακόμη και άνθρωποι που θέλουν να κάνουν το εμβόλιο αναρωτιούνται για τις σκοπιμότητες της μετατροπής της διαδικασίες σε υποχρεωτική

Αυτό συμβαίνει και στον Καναδά, όπου πλέον μόλις το 59% των Καναδών εξακολουθεί να υποστηρίζει τον υποχρεωτικό εμβολιασμό. Σύμφωνα με την δημοσκόπηση της Ipsos που διεξήχθη στο διαδίκτυο για το Global News το ποσοστό καταγράφει σημαντική πτώση σε σχέση με το 72% στο οποίο βρικόταν τον περασμένο Μάιο.

Όπως αναφέρεται σε σχετικό δημοσίευμα της ιστοσελίδας “Κόκκινος Ουρανός” η δημοσκόπηση ζήτησε επίσης από τους ερωτηθέντες να δώσουν τις απόψεις τους σχετικά με την ταχύτητα ανάπτυξης εμβολίων COVID-19. Η συντριπτική πλειοψηφία, 71%, δήλωσε ότι η λήψη ενός εμβολίου που εγκρίθηκε τόσο γρήγορα τους κάνει νευρικούς, ενώ το 69% δηλώνει ότι ανησυχεί για πιθανές επιβλαβείς μακροπρόθεσμες επιδράσεις του εμβολίου.

Όταν δόθηκαν στους ερωτηθέντες λεπτομερείς προϋποθέσεις υπό τις οποίες θα συμφωνούσαν να πάρουν ένα εμβόλιο COVID-19 «χωρίς δισταγμό μόλις εγκριθεί», μόνο το 19% δήλωσε ότι θα ήταν πρόθυμοι να το κάνουν.

Συγκεκριμένα, το 32 τοις εκατό των ερωτηθέντων δήλωσε ότι πριν από τη λήψη εμβολίου COVID-19, θα ήθελε «κάποιο είδος διαβεβαίωσης από την κυβέρνηση πρώτα», με το 21 τοις εκατό να λέει ότι θα το έκανε μόνο με τη «συμβουλή» του οικογενειακού γιατρού τους.

Συνολικά, το 36% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι θα έπαιρνε το εμβόλιο μετά από περίοδο αναμονής έξι μηνών για να δει «εάν θα υπάρχουν ανεπιθύμητες ενέργειες που τυχόν θα αναπτύσσονταν σε εκείνους που θα έχουν κάνει το εμβόλιο».

Μόνο το 18 τοις εκατό των ερωτηθέντων θα έπαιρνε το εμβόλιο COVID-19 εάν ήταν υποχρεωτικό από την κυβέρνηση. Συνολικά 13 τοις εκατό δεν θα το έπαιρνε σε καμία περίπτωση.

Ο Πρωθυπουργός του Καναδά, Justin Trudeau, δήλωσε ότι χρειάζεται χρόνο για να «σκεφτεί» τη δυνατότητα να καταστεί υποχρεωτικό το εμβόλιο του κορονοϊού στον Καναδά.

Ο Καναδάς έχει συμφωνήσει με τις εταιρίες AstraZeneca, Sanofi και GlaxoSmithKline, Novovax, Johnson & Johnson, Pfizer, Medicago και Moderna για να του παραδοθούν γρήγορα έως και “358 εκατομμύρια δόσεις” διαφόρων εμβολίων COVID-19.

Για αρκετούς πολίτες υπάρχει και ηθικό ζήτημα όμως, καθώς στις δοκιμές των νέων εμβολίων χρησιμοποιείται υλικό που προέρχεται από εκτρώσεις. Συγκεκριμένα μερικά από τα υποψήφια εμβόλιο COVID-19 αναπτύσσονται χρησιμοποιώντας κυτταρικές σειρές που έχουν αναπτυχθεί από ιστό εμβρύων από έκτρωση.

Οι Moderna και AstraZeneca χρησιμοποιούν την κυτταρική σειρά HEK-293, η οποία προήλθε από νεφρικό ιστό που ελήφθη από ένα υγιές μωρό μετά από έκτρωση στις Κάτω Χώρες τη δεκαετία του 1970. Η Johnson & Johnson χρησιμοποιεί την κυτταρική σειρά PER.C6, η οποία αναπτύχθηκε από ιστό αμφιβληστροειδούς από ένα μωρό μετά από έκτρωση τη δεκαετία του 1980.

Οι GlaxoSmithKline, Novovax, Sanofi, Pfizer και Medicago προφανώς δεν χρησιμοποιούν τέτοιες κυτταρικές σειρές στην ανάπτυξη των εμβολίων τους, αν και μπορεί να τις χρησιμοποιήσουν για τις δοκιμές τους.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Εκτός από τη χρήση εμβρυϊκών κυττάρων, ορισμένοι επικριτές εμβολίων επεσήμαναν επίσης ότι τα εμβόλια πρέπει να δοκιμαστούν ακόμη πιο προσεκτικά από οποιοδήποτε άλλο φάρμακο, όχι το αντίστροφο.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.