ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Αυτό το 9,9% του Βελόπουλου ΄διαβάζεται και ανάποδα: 6,6%. Και αν...

Καπιτώλιο: Αντικατέστησαν το άγαλμα του στρατηγού Λι για να βάλουν αυτό μίας ακτιβίστριας!

Καπιτώλιο: Αντικατέστησαν το άγαλμα του στρατηγού Λι για να βάλουν αυτό μίας ακτιβίστριας!

Το άγαλμα του στρατηγού Ρόμπερτ Ε. Λι, διοικητή του στρατού της Συνομοσπονδίας και του στρατού της Βόρειας Βιρτζίνιας κατά τη διάρκεια του Αμερικανικού Εμφυλίου Πολέμου αντικαταστάθηκε από αυτό μίας ακτιβίστριας υπέρ των πολιτικών δικαιωμάτων των μαύρων.

Συγκεκριμένα το άγαλμα του Λι το οποίο βρισκόταν στη Ροτόντα του Καπιτωλίου της Ουάσινγκτον, θα αντικατασταθεί από αυτό της Μπάρμπαρα Ρόουζ Τζονς, η οποία έπαιξε βασικό ρόλο στην άρση του φυλετικού διαχωρισμού στo δημόσιο σχολικό σύστημα.

Η Τζονς ήταν 16 ετών όταν ηγήθηκε μιας διαμαρτυρίας των συμμαθητών της στο γυμνάσιο της Βιρτζίνια, που αποτελείτο από μαύρους μαθητές, ζητώντας εκπαιδευτική ισότητα, μια διαμαρτυρία που οδήγησε σε μια αγωγή και στην απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου των ΗΠΑ το 1954, γνωστή ως Μπράουν κατά του Συμβουλίου της Εκπαίδευσης (Brown v Board of Education) που κήρυξε παράνομο τον φυλετικό διαχωρισμό.

«Το Κογκρέσο θα συνεχίσει το έργο μας για να απαλλάξει το Καπιτώλιο από φόρους τιμής στο μίσος, καθώς αγωνιζόμαστε για τον τερματισμό της μάστιγας του ρατσισμού στη χώρα μας», ανέφερε σε ανακοίνωσή της η πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Νάνσι Πελόζι. «Δεν υπάρχει χώρος για να γιορτάσουμε τη μισαλλοδοξία της Συνομοσπονδίας στο Καπιτώλιο ή οποιοδήποτε άλλο μέρος τιμής στη χώρα μας».

Στις ΗΠΑ αυξάνεται η πίεση για την απομάκρυνση σημαιών της Συνομοσπονδίας, αγαλμάτων, οδικών πινακίδων και άλλων μνημείων στρατιωτικών και πολιτικών ηγετών της.

Ένα νομοσχέδιο που ψηφίστηκε πρόσφατα από το Κογκρέσο προβλέπει την αφαίρεση των ονομάτων στρατηγών της Συνομοσπονδίας από αμερικανικές στρατιωτικές βάσεις. Ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ έχει τονίσει ότι θα ασκήσει βέτο στο νομοσχέδιο, εν μέρει λόγω αυτής της διάταξης.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Τον Ιούνιο, διαδηλωτές γκρέμισαν ένα άγαλμα του Τζέφερσον Ντέιβις, προέδρου των Πολιτειών της Συνομοσπονδίας, στη λεωφόρο Μόνιουμεντ στο Ρίτσμοντ, που υπήρξε πρωτεύουσα της Συνομοσπονδίας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.