Αυστρία: Και πάλι υποψήφιος για το αξίωμα ανακοίνωσε ότι θα είναι ο 78χρονος πρόεδρος Βαν ντερ Μπέλεν

Είχε κερδίσεις τις εκλογές στην Αυστρία το 2016

Αυστρία: Και πάλι υποψήφιος για το αξίωμα ανακοίνωσε ότι θα είναι ο 78χρονος πρόεδρος Βαν ντερ Μπέλεν

Ο πρόεδρος της Αυστρίας Αλεξάντερ Βαν ντερ Μπέλεν, 78 ετών ανακοίνωσε σήμερα ότι θα είναι υποψήφιος εκ νέου για μια δεύτερη εξαετή θητεία.

Πρόκειται για ένα γεγονός που εκτιμάται ότι θα περιορίσει τον αριθμό των υποψηφίων για το προεδρικό αξίωμα.

Ο Βαν ντερ Μπέλεν είναι ιδιαίτερα δημοφιλής στην Αυστρία. Υψηλόβαθμα στελέχη των δύο μεγαλύτερων κομμάτων του κοινοβουλίου, του Λαϊκού Κόμματος (OVP) και των Σοσιαλδημοκρατών, έχουν πει ότι είναι πιθανόν να μην προτείνουν δικούς τους υποψηφίους εφόσον εκείνος θελήσει να παραμείνει στο αξίωμα.

«Το όνομά μου είναι Αλεξάντερ Βαν ντερ Μπέλεν. Διεκδικώ την προεδρία. Ζητώ τη στήριξή σας και την ψήφο σας» ανέφερε ο 78χρονος πρόεδρος σε ένα βίντεο που ανάρτησε σήμερα σε ιστοτόπους κοινωνικής δικτύωσης.

Είχε κερδίσεις τις εκλογές στην Αυστρία το 2016

Στις εκλογές του 2016 ο Βαν ντερ Μπέλεν κέρδισε με πολύ μικρή διαφορά τον Μάιο του 2016 στον δεύτερο γύρο, με ποσοστό 50,3%, τον υποψήφιο του Κόμματος της Ελευθερίας Νόρμπερτ Χόφερ, όταν η μεταναστευτική κρίση στην Ευρώπη ήταν το κυρίαρχο πολιτικό ζήτημα. Το Συνταγματικό Δικαστήριο όμως διέταξε την επανάληψη του δεύτερου γύρου, λόγω παρατυπιών.

Ο επαναληπτικός γύρος στη συνέχεια αναβλήθηκε, από τον Οκτώβριο για τον Δεκέμβριο, επειδή είχε χρησιμοποιηθεί κόλλα κακής ποιότητας στους φακέλους που χρησιμοποιήθηκαν για τις επιστολικές ψήφους. Ο Βαν ντερ Μπέλεν κέρδισε τελικά με μεγαλύτερη διαφορά, με ποσοστό 53,8% έναντι 46,2% για τον Νόρμπερτ Χόφερ.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Αναλαμβάνοντας τα καθήκοντά του, ο Βαν ντερ Μπέλεν έφερε σταθερότητα αλλά και χιούμορ στην προεδρία. Όταν η κυβέρνηση κατέρρευσε το 2019 διόρισε μια υπηρεσιακή και αστειεύεται για το πόσο συχνά ορκίζει νέους υπουργούς αλλά και δύο καγκελάριους, τον έναν μετά τον άλλον πέρσι, αφού ο καγκελάριος Σεμπάστιαν Κουρτς παραιτήθηκε εν μέσω κατηγοριών σε βάρος του για διαφθορά.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.