Brexit: Πέρασε το πρώτο κοινοβουλευτικό τεστ το νομοσχέδιο για το εμπόριο με τη Βόρεια Ιρλανδία

Ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον ασκεί πίεση με τα σχέδια που έχει, προκαλώντας εκνευρισμό στην Ευρωπαϊκή Ένωση

Brexit: Πέρασε το πρώτο κοινοβουλευτικό τεστ το νομοσχέδιο για το εμπόριο με τη Βόρεια Ιρλανδία

Η νομοθεσία που επιτρέπει στη Βρετανία την κατάργηση μερικών κανόνων για το εμπόριο με την Βόρεια Ιρλανδία στη μετά το Brexit εποχή, πέρασε χθες, Δευτέρα, το πρώτο από μία σειρά αρκετών κοινοβουλευτικών τεστ. Ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον ασκεί πίεση με τα σχέδια που έχει, προκαλώντας εκνευρισμό στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Πέρα από την άσκηση σκληρής κριτικής, οι βουλευτές ψήφισαν με ψήφους 295 έναντι 221 για το λεγόμενο Νομοσχέδιο του Πρωτοκόλλου της Βόρειας Ιρλανδίας, το οποίο ανατρέπει τμήμα της συμφωνίας αποχώρησης της Βρετανίας από την ΕΕ, που συνήφθη το 2020.

Το νομοσχέδιο τώρα προωθείται για να εξεταστεί λεπτομερειακά.

Οι εντάσεις με την Ευρωπαϊκή Ένωση υποβόσκουν εδώ και μήνες, αφού η Βρετανία κατηγόρησε τις Βρυξέλλες ότι επιμένουν σε μία σκληρή προσέγγιση για τη διακίνηση αγαθών μεταξύ της Βρετανίας και της Βόρειας Ιρλανδίας, αναφορικά με τους ελέγχους που είναι απαραίτητοι προκειμένου να διατηρηθεί ανοιχτό ένα σύνορο με την Ιρλανδία, που είναι μέλος της ΕΕ.

Ο Τζόνσον έχει περιγράψει τις αλλαγές που επιδιώκει ως “σχετικά ασήμαντες” και υπουργοί του επιμένουν ότι αυτές δεν είναι αντίθετες με τη διεθνή νομοθεσία, αλλά η ΕΕ έχει ενεργοποιήσει νομικές διαδικασίες κατά της Βρετανίας και αναφορικά με τα σχέδια της.

“Παρά το γεγονός ότι ένα αποτέλεσμα κατόπιν διαπραγμάτευσης παραμένει στις προτιμήσεις μας, η ΕΕ πρέπει να δεχτεί αλλαγές στο Πρωτόκολλο,” ανέφερε σε μία ανάρτησή της στο Twitter, η υπουργός Εξωτερικών Λιζ Τρας μετά την ψηφοφορία.

Σε ερώτηση για το αν οι αλλαγές που έχουν συμπεριληφθεί στο νέο νομοσχέδιο θα μπορούσαν να εφαρμοστούν αυτή τη χρονιά, ο Τζόνσον δήλωσε στους δημοσιογράφους: “Ναι, νομίζω ότι μπορούμε να το κάνουμε πολύ γρήγορα, αν το θέλει το κοινοβούλιο.”

Η προκάτοχος του Τζόνσον Τερέζα Μέι, ήταν μία μεταξύ των στελεχών του Συντηρητικού Κόμματος που άσκησε κριτική στον ηγέτη του κόμματος.

“Το νομοσχέδιο αυτό δεν είναι κατά τη γνώμη μου νόμιμο σύμφωνα με τη διεθνή νομοθεσία. Δεν θα επιτύχει τους στόχους του και θα μειώσει τη θέση του Ηνωμένου Βασιλείου στα μάτια του κόσμου. Έτσι δεν μπορώ να το υποστηρίξω,” δήλωσε η πρώην πρωθυπουργός.

Πριν από τη διεξαγωγή της ψηφοφορίας, ο Ιρλανδός υπουργός Εξωτερικών Σάιμον Κόβενι δήλωσε ότι το νομοσχέδιο δεν θα οδηγήσει σε μία βιώσιμη λύση και θα αυξήσει την αβεβαιότητα στη Βόρεια Ιρλανδία.

“Είμαι πολύ απογοητευμένος από το γεγονός ότι η βρετανική κυβέρνηση συνεχίζει να εξελίσσει την παράνομη και μονομερή προσέγγισή της για το Πρωτόκολλο της Βόρειας Ιρλανδίας,” ανέφερε ο ίδιος σε μία ανακοίνωση.

Ο Τζόνσον διαθέτει μία πλειοψηφία για να προωθήσει το νόμο στη Βουλή των Κοινοτήτων, παρά το γεγονός ότι μία ομάδα συντηρητικών βουλευτών δεν συμφωνεί με τις κινήσεις του Βρετανού πρωθυπουργού.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Το νομοσχέδιο θα βρεθεί αντιμέτωπο με μία μεγαλύτερη πρόκληση, όταν προωθηθεί στην άνω βουλή, τη Βουλή των Λόρδων, όπου η κυβέρνηση δεν διαθέτει την πλειοψηφία και αρκετοί συντηρητικοί έχουν εκφράσει την ανησυχία τους.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.