Επίδειξη ανεξαρτησίας από την Βρετανία: Αλλάζει το Πρωτόκολλο με την ΕΕ για την Β.Ιρλανδία χωρίς να ρωτήσει τις Βρυξέλλες

Όσα είπε η Λιζ Τρας

Επίδειξη ανεξαρτησίας από την Βρετανία: Αλλάζει το Πρωτόκολλο με την ΕΕ για την Β.Ιρλανδία χωρίς να ρωτήσει τις Βρυξέλλες

Επίδειξη ανεξαρτησίας από την Βρετανία αφού αλλάζει το Πρωτόκολλο με την ΕΕ για την Β.Ιρλανδία χωρίς να ρωτήσει τις Βρυξέλλες.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν έχει λόγο να αντιδράσει αρνητικά στο νομοσχέδιο της Βρετανίας για να αλλάξει το Πρωτόκολλο της Βόρειας Ιρλανδίας, σύμφωνα με την υπουργό Εξωτερικών Λιζ Τρας.

Η Λιζ Τρας μιλώντας στο Times Radio τόνισε πως «η λύση που προτείνουμε δεν χειροτερεύει την κατάσταση στην ΕΕ. Συνεχίζουμε να προστατεύουμε την ενιαία αγορά, να παρέχουμε στην ΕΕ δεδομένα, ενώ είμαστε πεπεισμένοι ότι θα διασφαλίσουμε πως οι εταιρείες δεν θα παραβιάζουν τους κανόνες. Συνεπώς δεν υπάρχει κανένας απολύτως λόγος η ΕΕ να αντιδράσει αρνητικά σε αυτό που κάνουμε».

Η υπουργός υποστήριξε για μια ακόμη φορά ότι πρόκειται για μια «λογική και πρακτική λύση», η οποία θα επιλύσει τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί. Στόχος της Βρετανίας είναι να χαλαρώσουν οι έλεγχοι των προϊόντων που διακινούνται από τη Βρετανία προς τη Βόρεια Ιρλανδία.

Το εν λόγω νομοσχέδιο μεταξύ άλλων προβλέπει τη δημιουργία δύο ζωνών. Η πρώτη, η πράσινη ζώνη, χωρίς σχεδόν καθόλου ελέγχους και γραφειοκρατία, θα αφορά προϊόντα που απευθύνονται μόνο στην αγορά της Βόρειας Ιρλανδίας.

Η δεύτερη, η κόκκινη ζώνη θα δημιουργηθεί για προϊόντα που προορίζονται για την Ιρλανδία και άλλες χώρες της ΕΕ. Σε αυτήν θα εξακολουθούν να ισχύουν οι έλεγχοι που πραγματοποιούνται και σήμερα στα λιμάνια της Βόρειας Ιρλανδίας.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Σύμφωνα με την επίσημη θέση της Βρετανίας, το νομοσχέδιο είναι απαραίτητο για να διατηρηθεί η Συμφωνία της Μεγάλης Παρασκευής. Παράλληλα επισημαίνει ότι πρόκειται για αναγκαίες αλλαγές, «καθώς σε διαφορετική περίπτωση κινδυνεύει η πολιτική σταθερότητα της περιοχής».

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.