ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Χριστοπωλητή, όταν σε πλήρωνε το pronews.gr, ήταν καλά;

Οι ΗΠΑ «μπλοκάρουν» την πώληση όπλων προς την Ουγγαρία λόγω της στάσης που κρατά για την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ

Ποια οπλικά συστήματα αφορά το μπλόκο της Γερουσίας

Οι ΗΠΑ «μπλοκάρουν» την πώληση όπλων προς την Ουγγαρία λόγω της στάσης που κρατά για την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ

Ο Ρεπουμπλικανός γερουσιαστής Τζιμ Ρις (Jim Risch), προεδρεύων της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας των ΗΠΑ δήλωσε την Τετάρτη ότι μπλοκάρει την πώληση όπλων 735 εκ. δολαρίων προς την Ουγγαρία λόγω της άρνησης της Βουδαπέστης να επικυρώσει την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, αναφέρει το Reuters.

«Δεδομένων των υποσχέσεων που δόθηκαν σε εμένα και σε άλλους πέρυσι ότι αυτή η ψηφοφορία θα πραγματοποιηθεί, και τώρα βρισκόμαστε στον Ιούνιο και ακόμα δεν έχει συμβεί, αποφάσισα ότι η πώληση νέου στρατιωτικού εξοπλισμού των ΗΠΑ στην Ουγγαρία θα ανασταλεί», ανακοίνωσε σε δήλωσή του, ο γερουσιαστής Τζιμ Ρις, ηγέτης των Ρεπουμπλικανών σε εκείνη την επιτροπή.

«Η Ουγγαρία πρέπει να λάβει τα απαραίτητα μέτρα για να επιτρέψει στη Σουηδία να εισέλθει στη Συμμαχία», επεσήμανε.

Σύμφωνα με τη νομοθεσία των ΗΠΑ, οι μεγάλες συμβάσεις εξαγωγής όπλων των ΗΠΑ χρειάζονται την έγκριση των μελών του Κογκρέσου, των ηγετών των κοινοβουλευτικών κομμάτων, Δημοκρατικών και Ρεπουμπλικανών, από τις επιτροπές εξωτερικής πολιτικής τόσο στη Γερουσία όσο και στη Βουλή των Αντιπροσώπων.

Συχνά εγείρουν ερωτήματα ή ανησυχίες σχετικά με τα ανθρώπινα δικαιώματα ή διπλωματικά ζητήματα που μπορεί να εμποδίσουν ή να καθυστερήσουν την τήρηση των στρατιωτικών συμβάσεων των ΗΠΑ με άλλες χώρες.

Ποια οπλικά συστήματα αφορά το μπλόκο της Γερουσίας

Η απόφαση του Ρεπουμπλικανού γερουσιαστή να εμποδίσει την πώληση αμερικανικών όπλων στην Ουγγαρία αναφέρθηκε για πρώτη φορά από την Washington Post, η οποία ανέφερε ότι η σύμβαση θα περιλαμβάνει 24 εκτοξευτές πολλαπλών πυραύλων HIMARS μαζί με σχετικά πυρομαχικά. Όμως το ουγγρικό υπουργείο Άμυνας αρνήθηκε την ύπαρξη οποιασδήποτε σύμβασης για την αγορά τέτοιων συστημάτων.

«Κατά τη θητεία της προηγούμενης κυβέρνησης, ο κυβερνητικός επίτροπος αρμόδιος για τις εξαγορές ζήτησε με επιστολή πληροφορίες για τα συστήματα HIMARS με προθεσμία τον Μάρτιο του 2022. Δεν υπήρξε απάντηση από τις ΗΠΑ, επομένως το υπουργείο έκρινε το θέμα λήξαν», ανέφερε η ουγγρική κυβέρνηση.

Η Τουρκία και η Ουγγαρία είναι τα μόνα κράτη μέλη του ΝΑΤΟ που δεν έχουν ακόμη επικυρώσει την ένταξη της Σουηδίας στη Συμμαχία. Η Άγκυρα επικαλείται την έλλειψη συνεργασίας της κυβέρνησης της Στοκχόλμης για την έκδοση στην Τουρκία ορισμένων ατόμων που θεωρεί ότι έχουν διασυνδέσεις με τρομοκρατικές οργανώσεις, ειδικά στην κουρδική περιοχή, και η Βουδαπέστη κατηγορεί τους Σουηδούς πολιτικούς ότι συνηθίζουν να ασκούν κριτική στην κυβέρνηση του Βίκτορ Όρμπαν.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.